Huzursuz bağırsak sendromu karın bölgesinde şişkinlik, kramp şeklinde ağrı ve bulantıya neden olarak hayat kalitesini olumsuz etkiliyor.
Bu verici, hatta sosyal ortamlarda güç duruma düşüren rahatsızlık her 5 kişiden 1’ini etkileyebiliyor ve sindirim sistemindeki bir problem nedeniyle ortaya çıkıyor.
Huzursuz bağırsak sendromu gibi problemler kadınlarda daha yaygın. Yetersiz uyku, stres veya yanlış beslenmek sendromu tetikleyebiliyor. Herkesçe sağlıklı olduğu düşünülen bir öğünü yemek bile bu sıkıntıyı yaşayan insanları olumsuz etkileyebiliyor.
Katholieke Üniversitesi’nde Gastroenteroloji Uzmanı olan Guy Boeckxstaens, Nöroimmünobiyoloji Uzmanı Javier Aguilera-Lizarraga’nın başını çektiği 40 araştırmacıdan oluşan bir ekip ile huzursuz bağırsak sendromuna yol açan biyolojik mekanizmayı bulduklarını söylüyor.
Araştırmadan elde edilen sonuçlar Nature dergisinde makale olarak yayınlandı.
Bugüne de hastalığın doktorlar tarafından ciddiye alınmadığını söyleyen Boeckxstaens, “Bunun gerçek bir hastalık olduğuna dair ciddi kanıtlar elde ettik” dedi.
| Huzursuz bağırsak sendromu nedir? Belirtileri nelerdir? |
Enfeksiyon sırasında ortamda bulunan besinler düşman olarak kaydediliyor!
Normalde bağışıklık sistemimiz, sindirdiğimiz protein parçalarına tepki göstermez, buna oral tolerans denir. Ancak bağışıklık sistemi bir enfeksiyon sırasında aynı ortamda bulunan gıda maddelerini de antijen (yabancı, vücuda zarar veren madde) olarak kabul ediyor ve buna karşı da antijenler geliştiriyor. Araştırmacılar ilk etapta bu durumu farelerle kontrol ederek teyit etti.
Enfeksiyon sırasında antijen olarak algılanan gıdalar enfeksiyon sonrasında alındığında, antikorlar devreye giriyor ve histaminlerin salgılanmasını sağlıyor. Histaminler ise nöronların ekstra hassas hale gelmesine neden oluyor. Bu da sindirim sırasında bağırsaklarda yaşanan ağrıyı açıklıyor.
Aguilera-Lizarraga ve araştırma ekibi 12 huzursuz bağırsak sendromu hastası ve 8 sağlıklı insan ile de bir araştırma yaptı. Soya ve inek sütü gibi huzursuz bağırsak sendromunu tetiklediği bilinen gıdaları gönüllülere veren ekip, bölgesel bağışıklık tepkileri gözlemledi.