1986 yılında yaşanan Çernobil felaketi etrafındaki tüm bölgeye zehirli radyoaktif maddelerin saçılmasına yol açmıştı. Aradan geçen 30 yıllık sürede doğa kendini toparlamaya başladı…
Bunun en büyük kanıtlarından biri, Çernobil Yasak Bölgesi (ÇYB) dışına çıkan genç bir kurt köpeği. 4.300 kilometrekarelik söz konusu bölge, halen yaşanılmayacak kadar tehlikeli olarak değerlendiriyor.
Buna karşı insan müdahalesi olmadan doğal hayatın kısmen de olsa geliştiği biliniyor.

Son zamanlarda buradaki hayvanlar bölgenin sınırlarını zorluyor. Özellikle evinden 369 kilometre uzaklaşan genç erkek bir boz kurt, bilim insanlarının dikkatini çekiyor. Bu mesafe, bölgeyi inceleyen araştırmacıların şimdiye kadar görmediği kadar uzun bir göç mesafesi.
Çernobil’den kaçan kurt neden önemli?
Bu keşif, bölgede yaşayan hayvanların gelecekte ne kadar yayılabileceğini göstermesi nedeniyle önemli.
Aynı zamanda radyasyon nedeniyle mutasyona uğrayan genlerin yayılması için de…
Konu hakkında Missouri Üniversitesi’nden Michael Byrne, “Bölge ekolojik bir kara delik değil. Çernobil Yasak Bölgesi, etraftaki bölgelerde yaşayan diğer canlılara yardımı dokunabilecek bir yaban hayatı kaynağı olabilir. Üstelik bu bulgular yalnızca kurtlar için geçerli değil. Benzer durumların diğer hayvanlar için de söz konusu olduğu düşünülebilir.”
1-2 yaşlarındaki genç kurda ait veriler 2015 yılının Şubat ayında, kurda takılan bir GPS cihazının yardımıyla toplanmıştı. Ancak bu verilerle ilgili çalışma kısa bir süre önce European Journal of Wildlife Research dergisinde yayınlandı.