Danimarka Teknik Üniversitesi ve Almanya, Hohenheim Üniversitesi besin takviyeleri konusunda fikir ayrılığında. Danimarka Teknik Üniversitesi, önerilen günlük alım miktarının tamamını içeren mineral ve vitamin takviyelerinin, beslenmeden alınan mineral ve vitaminlerle birleşerek aşırı doz alımına neden oluyor. Bunun da sağlığa zararlı olduğunu belirtirken; Almanya, Hohenheim Üniversitesi, aşırı dozda alınan mineral ve vitamin takviyelerinin hem kısa hem de uzun vadede bir sakıncasının olmadığını bildirdi.
Danimarka Teknik Üniversitesi, Ulusal Gıda Enstitüsü tarafından yapılan çalışmada, incelenen yaklaşık 4000 kişiden onda birinin beslenmelerinden yeterince mineral ve vitamin almalarına rağmen en az bir vitamin ya da mineral takviyesi kullandığı; bunun da aşırı doz alımına neden olduğu ortaya konuldu.
Danimarka Teknik Üniversitesi araştırmacıları, kişilere beslenmelerinden de vitaminler ve mineraller aldıklarını hatırlatarak önerilen günlük miktarının tamamını içeren besin takviyelerini almamaları konusunda uyardı.
Hatta Ulusal Gıda Enstitüsü araştırmacısı Anja Biltoft-Jensen, besin takviyesi üreticilerinin, önerilen günlük vitamin ve mineral limitinin en fazla yarısını içeren takviyeler üretmesi gerektiğini söyledi.
Ancak Danimarka Teknik Üniversitesi’nin araştırmasının yayınlanmasının bir gün ardından Almanya, Hohenheim Üniversitesi kendi yaptığı araştırmayı paylaşarak, Danimarka Teknik Üniversitesi’nin bulgularını çürütmeyi amaçladı.
Almanya, Hohenheim Üniversitesi araştırmacıları, günlük alım miktarının tamamını içeren ve en az dokuz vitamin çeşidi ve en az üç mineral çeşidi barındıran besin takviyeleri üzerine bir çalışma yaptı. Almanya, Hohenheim Üniversitesi tarafından yapılan ve Nutrition dergisinde yayınlanan çalışmaya göre önerilen günlük alım miktarının tamamını içeren besin takviyelerinin tüketilmesinde hem kısa hem de uzun vadede hiçbir sakınca yok. Araştırmacılar, eğer sadece tek bir vitamin türünden aşırı dozda alınırsa, olumsuz etkilerin görülebileceğini, genel olarak vitamin ve mineral takviyelerinin aşırı dozda alınsa bile herhangi bir sağlık zararı olmadığını ortaya koydu.
Almanya, Hohenheim Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü Profesör Hans Biesalski ve Jana Tinz konuya dair yaptıkları açıklamalarda şunları söylediler: “Kişiler, kronik hastalıklarına bağlı olarak daha fazla mineral ya da vitamine ihtiyaç duyabilirler, besin takviyeleri, bu tip durumlarda mineral ya da vitamin ihtiyacını karşılar. Kişilerin mineral ve vitamin ihtiyaçları, farklı zaman dilimlerine göre farklılık gösterebilir. Besin takviyesi kullanımı hem sağlıklı hem de hassas kişiler için güvenli.”