Biberiye nasıl yetiştirilir? Biberiye nerede yetişir? Biberiyenin faydaları nelerdir? gibi sorular, başta tarım ile uğraşanlar tarafından sorgulanıyor. Peki biberiye hangi bölgede yetişir? Biberiye nasıl yetiştirilir? İşte merak edilen tüm bilgiler...
Biberiyenin bulunduğu saksı boyutuna uygun olmalıdır. Çok büyük veya çok küçük bir saksı kullanmamalısınız. Yüksekliği 50-70 cm arasında olmalıdır. Soğuğa dayanıklı bir bitki olmasının yanında çok soğuk zamanlarda tedbir amaçlı içeri alınabilir. Ancak üzerine poşet ve benzeri bir şey geçirerek korunmasını da sağlayabilirsiniz. Hızlı büyüyen bir bitki olması sebebiyle sık sık budanması gerekiyor. Böylece canlılığını korur. Biberiyeyi ekmeden evvel çimlendirme işlemi önemlidir. Saksıya ekecekseniz çimlendirebilirsiniz. Ekilen biberiyeler ortalama 1 yıl yaşamaktadırlar. Sonrasında tekrar ekilmesi gerekiyor. Bunun için bıraktığı tohumlar kullanılabilir.
Biberiye tohum olarak alındıysa bir gün suya koyarak çimlendirebilirsiniz. Bu sayede büyümesi çabuk olacaktır. Ne çok sıcak ne de çok soğuk bir ortamda çimlendirmelisiniz. Toprağı saksıya koyduktan sonra birkaç santim açıp içerisine tohumu yerleştirerek kapatabilirsiniz. Taşsız bir toprak tercih etmelisiniz. Üzerini kapattıktan sonra hafif üzerine su akıtabilirsiniz. Sonrasında saksının üzerini şeffaf bir poşetle kapatmalısınız. 2-3 günde pek çok az suyla nemlendirme işlemine devam edebilirsiniz. En fazla 2 hafta sonra biberiyeniz toprak üzerine çıkacaktır. Toprak üzerine çıktıktan sonra poşeti kaldırabilirsiniz. Eğer arazi üzerine bu işlemi yapacaksanız öncesinde toprağı işlemeli, sürmelisiniz. Daha sonrasında üzerine bir naylon kapatmalısınız. Arazi üstünde çimlenme en fazla 3 hafta içerisinde gerçekleşecektir. Biberiyeler topraktan çıkınca üzerine kapattığınız naylonu alabilirsiniz. Ayrıca araziyi de hafif suyla 2 güne bir nemlendirebilirsiniz.
Hazır olarak aldığınız fideleri ekmeden evvel toprağı sürmelisiniz. Sonrasında fidenizi dikmek için uygun hava koşullarını gözleyin. Serin ve rüzgârın olmadığı bir havada fidelerinizi dikebilirsiniz. Dikeceğiniz toprağın nemli olması önemlidir. Fidelerin arasının 35-40 cm olmasına dikkat etmelisiniz. Fideleri diktikten sonra can suyunu vererek dikim işlemini tamamlamalısınız. Toprağı test ettirmeli ve eğer yeterli minerallere sahip değil ise gübre, vitamin gibi şeylerle beslemelisiniz. Böylece biberiyeleriniz daha güzel olacaktır. Ektiğiniz arazide yabancı ot ve benzeri bitkiler çıkarsa bunları kökünden koparmalısınız. Yoksa biberiyelerinizin beslenmesi zorlaşır.
Halk arasında kuşdili olarak bilinen biberiye, çalı görünümlü ve mor çiçekli olup, Akdeniz Bölgesi'nde bir hayli fazla yetişmektedir. Yurdumuzda doğal olarak yetişen biberiye önemli bir tıbbi ve aromatik bitki türüdür. Ülkemizde biberiyenin çok eskiden beri kültürü yapılmaktadır.
Tohumdan ya da çelikten çoğaltılan biberiyeler için en ideal ekim mevsimleri ilkbahar, yaz ve sonbahar. Anlayacağınız biberiye kış ve çok soğuk havalar dışında kolaylıkla yetişme, büyüme ve gelişme imkanı bulabiliyor.
Bilimsel olarak desteklenmese de bazı insanlar gut, öksürük, baş ağrısı, karaciğer ve safra taşı sorunları, yüksek tansiyon, diş ağrısı ve egzama gibi bir dizi durumu tedavi etmek için biberiye kullanır.
Gıda Hattından güncel e-bülten almak için adresinizi girip kayıt olabilirsiniz.