Bilim insanları, gerçekte bir şeye baktığımızda gözümüzün gördüğü görüntüyü beynin neden farklı işlediğini açıklamayı başardı.
fMRI tarayıcı ve yapay sinirsel ağ (beyni taklit etmek amacıyla tasarlanan bir yapay zeka kullanılan yeni araştırma, insan beyni ve bilgisayar sistemlerinin çalışması arasındaki ortak noktaları gösteriyor.
Beyninizdeki bir köpeğin görüntüsü, gerçek bir köpek görüntüsünden farklıdır. Çalışma bu farklılığa ışık tutuyor. Aynı zamanda hem zihin sağlığı hem de yapay sinirsel ağ gelişimi için önemli bilgiler sunuyor.
Araştırma Current Biology dergisinde yayınlandı.
ABD Güney Caroline Tıp Üniversitesi’nden Thomas Naselaris, “Zihinsel imgelemin birçok açıdan görmeye benzer çalıştığını, ancak tamamen aynı olmadığını biliyoruz. Spesifik olarak farklılıkları öğrenmek istedik” diye konuştu.
Ekip, üretimsel bir sinirsl ağ kullandı. Yeterli eğitim verisi sağlandığında bu ağ resimler oluşturabiliyor ve tanımlayabiliyor. Daha sonra bu ağın görüntüleri oluştururken ve analiz ederken nasıl davrandığı çalışıldı.
Bu analiz daha sonra insan beyninde fMRI tarayıcı ile ölçülen aktiviteyle kıyaslandı. Farklı aşamalarda gönüllülerin ekrandaki görüntülere bakması istendi. Aynı zamanda kendi zihinlerinde bazı resimler hayal etmeleri istendi.
Beyin ve yapay zekanın çalışmasında benzerlikler bulundu
Yapay sinir ağındaki sinirsel aktivite ile insan beynindeki aktivite, belli bir dereceye kadar birbiriyle örtüştü. Araştırmacılar hem yapay hem insan sinir ağında düşük, bulanık bilişsel seviye ve daha kesin, yüksek seviyeler arasında benzerlikler belirledi.
İnsan beynine bakıldığında, bir şeye bakmak gözün retinasından ve beynin görsel korteksinden gelen daha kesin sinyaller söz konusunu. Bir şeyi yalnızca hayal ettiğimizde görüntüler daha puslu ve net olmaktan uzaktır.
Naselariz, “Hayal kurduğunuzda beyin aktivitesi daha belirsizdir. Daha az detayları olacak şekilde gelişen bir süreçtir. Zihninizde bir görüntüyü hayal ederken karşılaştığınız pusluluk ve bulanıklık aslında beyin aktivitesine dayanmaktadır” diye konuştu.