İki yıl önce yaşanan kuş gribinden ve artan yem fiyatlarından dolayı sıkıntıya giren Karagüp Tavukçuluk firmasını ayağa kaldırmak için geçen yıl kurulan çok ortaklı model başarılı olmadı. Ortaklar arasında yaşanan sorunlar nedeniyle firma geçen ay üretimini durdurdu. 20 bin ton tavuk eti üretim kapasitesine sahip Kemalpaşa ilçesindeki fabrika ise satışa çıkarıldı.
Beyaz et sektöründe yaşanan sorunlardan dolayı finans krizine giren ve borçlarını ödeyemeyen Karagüp Tavukçuluk firmasına, geçen yılın başında Akiş ailesine ait Özlem Yem ile Natan Hayim’in sahibi olduğu Egetav firmaları alacaklarına karşılık ortak oldu. Karagüp ailesinin fertlerinin de katılımı ile her ortağın yüzde 33 hisseye sahip olduğu Karagüp, bu ortaklık ile yem ve damızlık tedariğinden üretim ve pazarlamaya kadar entegre bir tesis halini aldı. Firmanın yem ihtiyacını Özlem Yem, civciv ihtiyacını ise Egetav karşıladı. Bu şekilde sektörde yaşanacak krizlere karşı dayanıklı bir model oluşturuldu.
Umutlar boşa çıktı
Firma, hammadde ve finansman sorunlarını çözüp bir yıla yakın süre üretime devam etti. Uygun fiyat politikası ile kaybedilen pazarlar yeniden kazanıldı. Ancak ortaklar arasındaki uyumsuzluk, Karagüp’ün sonunu getirdi. Şu an tesislere alıcı arayan ortaklar, satıştan elde edilecek gelirle firma için harcadıkları parayı tahsil etmeyi hedefliyor.
Özlem Yem, Özlem Damızlık, Özlem Yumurta, As Piliç, Pakiş Damızlık, Pakiş Ambalaj, Akiş Taşımacılık, Özlem Tarım ve Özlem Sigortacılık şirketleri ile Türkiye’nin en büyük 500 firması arasında yer alan Özlem Yem AŞ’nin Genel Müdürü Yaman Akiş, büyük umutlar besledikleri ortaklık modelinin, ortaklar arasında yaşanan sorunlardan dolayı yürümediğini söyledi.
Amaç örnek olmaktı
Yıllardır Karagüp’e yem tedarik ettiklerini, sıkıntıya giren firmaya alacaklarına karşılık ortak olduklarını kaydeden Akiş, “Amacımız firmayı ayağa kaldırıp, tavukçuluk sektöründe güçlü bir marka ile yeni ve örnek model yaratmaktı. Bunun için işletmeye alacaklarımızın dışında taze para da koyduk. Ancak istediğimiz sonucu elde edemedik” dedi. Kuş gribinin yarattığı sıkıntının ardından beyaz et sektörünün toparlanmaya başladığını, bir çok firmanın üretim kapasitesini ve satışlarını artırdığını kaydeden Akiş, “Fabrikanın satışı alacaklarımızı karşılar. Dileğim bu tesisi yine sektörden birilerinin alması” diye konuştu.