Bazen alışkın olduğumuz gıda ürünlerinin hikayesini, nasıl üretildiğini öğrenmek bizi şaşırtabilir. Beyaz çikolata, gerçekten bir çikolata mı? Rengi neden kahverengi değil de beyaz? Gelin doğru bilgilere bakalım…
Beyaz çikolata, adından da anlaşılabileceği gibi beyaz, ‘açık fildişi’ rengindedir. Tadının yanında, rengiyle de kahverengi çikolatadan oldukça farklıdır.
Beyaz çikolata kakao yağı, şeker, süt kuru maddeleri ve ürüne göre vanilya gibi aroma vericilerle üretilir.
Kahverengi çikolatadan farkı, kakao katı maddeleri içermemesidir. Kakao katı maddeleri, bitter ve kahverengi sütlü çikolatalara koyu kahverengi rengini ve kavruk tatları veren maddedir.
Kakao katı maddeleri içermemesi; süt yağı, kakao yağı gibi bileşenler içermesi sebebiyle, beyaz çikolatanın rengi beyazdır.
Kakao yağının erime noktası 35 °C’dir, bu nedenle beyaz çikolata oda sıcaklığında (25 °C) katıdır.
Ülkeden ülkeye değişmekle birlikte, Avrupa Birliği beyaz çikolatanın en az %20 kakao yağı, %14 süt katı maddeleri ve %3,5 süt yağı içermesi yönünde bir düzenleme uygulamaktadır.
Yukarıda bahsettiğimiz gibi, beyaz çikolata kakao yağı ile üretilir. Kakaonun tek bir bileşenini içerse de beyaz çikolatanın da bir çikolata türü olduğu rahatlıkla söylenebilir.
İsviçreli Nestlé firması, ilk kez 1936 yılında Galak isimli beyaz çikolatayı Avrupa pazarına sundu. İlerleyen yıllarda diğer firmalar da kendi formüllerini geliştirerek beyaz çikolata ürünlerini piyasaya sürdü.
Gıda Hattından güncel e-bülten almak için adresinizi girip kayıt olabilirsiniz.