• Hakkımızda
  • Site İçi Arama
  • Bize Yazın!
Gıda Hattı
  • ANASAYFA
  • GIDA
  • TARIM
  • SAĞLIK
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • EĞİTİM
  • DEĞER KATANLAR
  • DİĞER
    • MUTFAK
    • BİLİM
    • ÇEVRE
    • YAŞAM
    • HAVA DURUMU
    • GÜNCEL
    • ASTROLOJİ
    • KİTAPLIK
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Görüntüle
  • ANASAYFA
  • GIDA
  • TARIM
  • SAĞLIK
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • EĞİTİM
  • DEĞER KATANLAR
  • DİĞER
    • MUTFAK
    • BİLİM
    • ÇEVRE
    • YAŞAM
    • HAVA DURUMU
    • GÜNCEL
    • ASTROLOJİ
    • KİTAPLIK
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Görüntüle
Gıda Hattı
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Görüntüle
Anasayfa Sağlık

Besin alerjileri son 20 yılda 3 kat arttı

26 Ağustos 2018
Süre:4dk Okuma
hastane-doktor-gidahatti
FacebookTwitterLinkedinPinterestWhatsappEposta

Son 20 yılda besin alerjisi ile hekimlere yapılan başvuruların 3 kat arttığını söyleyen Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Çocuk İmmünolojisi ve Alerji Hastalıkları Uzmanı Dr. Serdar Nepesov, daha anne karnından itibaren insanın hayatını etkilediğini ifade ederek dengesiz beslenmeye yol açmaması için çok dikkatli olunması uyarısında bulundu.

Besin alerjisi nedir?

Bir besinin yenilmesinden sonra ortaya çıkan her türlü istenmeyen sağlık sorunları olarak tanımlanan besin alerjisi, özellikle batı tipi yaşam tarzında hayat süren toplumlarda önemli bir problem olarak ortaya çıkıyor. Bugün çocuklardaki görülme sıklığının yüzde 1-10 arasında olduğu tahmin ediliyor. Daha hayatın ilk yılında yüzde 2,5 çoklu gıda alerjisi, yüzde 3 oranında da ciddi alerjik reaksiyon olarak görülüyor.

Araştırmalara göre, son 20 yıl içinde çocuklarda besin alerjisi nedeniyle hekime yapılan başvuru sayında da 3 kat artış gözlendiğini belirten Dr. Nepesov, üstelik aynı dönem içinde besin kaynaklı anafilaksi (hayatı tehdit edebilen ani şok) oranının da yüzde 100 arttığına dikkat çekti.

Nepesov; “Besin alerjisi, anafilaksi benzeri hem hayatı, hem de hayat kalitesini etkileyen ciddi reaksiyonlara rol açması açısından önemli bir sağlık sorunu.

Alerjiye bağlı olarak bazı besinlerden uzak durulması gerektiğinden büyüme ve gelişmelerinin etkilenmemesi için de bu çocukların yeterli ve dengeli beslenmesi ayrı bir önem taşıyor. Dolayısıyla tanı alan çocukların yeterli beslenmesine çok küçük yaşlardan itibaren çok dikkat edilmesi gerekiyor” dedi.

“Alerjenik özellikte 170 besin var”

A ortaya çıkmasında birçok faktörün etkili olduğunu belirten Dr. Serdar Nepesov, bunlardan bazılarının, genetik yatkınlık, hijyen hipotezi, doğum şekli, beslenme alışkanlıkları, mevsim, düşük D vitamini düzeyi ve omega 3 alımının az olması olarak sıralıyor.

Dr. Nepesov, “Besin alerjisinden en sık sorumlu tutulan gıdalar arasında ise inek sütü, yumurta, fıstık, kuruyemişler, soya, buğday, balık ve kabuklu deniz hayvanları geliyor.

Ancak doğada yaklaşık 170 tane alerjenik besin bulunuyor. Alerjen besinleri tüketenlerde etkiler, hafiften hayatı tehdit eden ağır bulgulara kadar değişebiliyor ve vücudun tüm sisteminde de değişiklik görülebiliyor. En sık da ciltteki değişiklerden fark ediliyor. Dr. Serdar Nepesov, besin alerjisi olan çocukların yüzde 70-75’inde erken dönemde (dakikalar içinde) kızarıklık, kaşıntı, ürtiker, döküntü, anjiödem, geç dönem ise egzama görülebildiğini anlatıyor.

Bunun yanında çocukların yüzde 13-34’ünde erken dönemde bulantı, kusma, kolik tarzı ağrı, ishal, geç dönemde yani 72 saatten sonra ise reflü, mukuslu kanlı dışkılama, kilo alamama ve besini reddi gibi şikâyetler ortaya çıkıyor. Besin alerjilerinde nadir de olsa burunda kaşıntı ve akıntı, hapşırma, ses kısıklığı, öksürük, hırıltı/hışıltı, nefes darlığı görülebiliyor.

Dr. Serdar Nepesov, “Anafilaksi, duyarlı kişilerde etken maruziyeti sonrası gelişen ani, hayati tehdit eden sistemik reaksiyondur ve çocukların yüzde 1-4’ünde görülüyor. Anafilaksi geliştiği anda dakikalar içerisinde fark edilip müdahale edilmesi hayat kurtarıcıdır” diye konuştu.

besin-alerjisi-2-gidahatti

Besin alerjisi tedavisi mümkün mü?

Sorunun varlığını tespit etmede ayrıntılı öykü çok büyük önem taşıdığını söyleyen Dr. Serdar Nepesov, “Bununla birlikte serumda spesifik antikor ölçümü, deri testi, tanısal eliminasyon ve besin provokasyon testleri gibi tanı yöntemlerinden faydalanılıyor. Bu sayede çocuğun hangi besinlere alerjisi olduğu ortaya çıkarılıyor. Anne sütü ile beslenen bebeklerde anne sütüne altı aya kadar devam edilmeli.

Ancak bu durumda alerji yapan besinin annenin diyetinden çıkarılması önem taşıyor. Eğer rejim gereği anne, süt ürünlerini tüketmiyorsa kalsiyum ve D vitamini desteğine ihtiyaç duyuyor. Anne sütüne ek olarak mama alan bebeklerin hipoallerjen mama almaları gerekiyor. Birçok ailenin bu durumda çözüm olarak tercih ettiği keçi-koyun sütünün protein içeriği inek sütü ile benzer olduğu için alerjik reaksiyonlar görülebiliyor.

Tedavinin temelini alerjen besinden uzak durma oluşturuyor. Hafif cilt döküntüleri için oral antihistaminik önerilebiliyor. Anafilaksi geçirme öyküsü olan hastalara ise adrenalin otoenjektör reçete edilir. Uygun görülen hastalara takipleri sırasında aşı tedavisi önerilebiliyor.

Aşı tedavisi ile alerjen madde uygun dozlarda kademeli olarak artırılarak doktor gözleminde uygulanıyor. Bununla birlikte besin alerjisi olan çocuklarda atopik egzema, allerjik rinit ve astım daha sık görülmektedir. Bu yüzden çocuklar bu açıdan da takip edilmesi önem taşıyor” şeklinde konuştu.

“Birçoğu 2 yaşına kadar düzeliyor”

Yaşla birlikte bazı besin alerjileri ortadan kaybolabildiğini, yumurta ve inek sütü alerjilerinin bir çoğunun iki yaşında düzeldiğinin gözlemlendiğini söyleyen Dr. Nepesov, “Düzelmeyen hastalar için aşı tedavisi uygulanabiliyor.

Bununla birlikte kabuklu deniz ürünleri ve kuruyemiş alerjileri ömür boyu sürebildiğinden bu gıda alımı sonrası alerjik reaksiyon gelişen kişiler hayatının her döneminde bu besinlerden uzak durmalı, yanında ani reaksiyon gelişmesi durumunda uygulanması gereken ilaçlar taşımalı” açıklamalarında bulundu.

İHA

Etiketler: alerjik gıdalarbesin alerjisifıstık alerjisigıda alerjisisüt alerjisi
PaylaşTweetPaylaşPinGönderGönder

İlgiliYazılar

Sağlığı tehdit eden besin alerjisinden korunma yolları!
Gıda Haberleri

Gıda alerjileri 2 kat arttı!

30 Ocak 2021
Besin alerjisi olanlara koronavirüs aşısı uyarısı!
Sağlık

Besin alerjisi olanlara koronavirüs aşısı uyarısı!

29 Aralık 2020
gıda alerjisi
Sağlık

Besin alerjisi olanlar pandemi döneminde nelere dikkat etmeli?

10 Temmuz 2020

Bağlantıda Kalalım

Sıcak Haberler

İstanbul’da sessiz sedasız ekmek zammı!

Ankara’da ekmek zammı, Valilikten döndü!

6 Mart 2021
Türk tarımında devrim kapıda!

Türk tarımında devrim kapıda!

6 Mart 2021
Kenevir üreticisi mağdur: Ürün ellerinde kaldı!

Kenevir üreticisi mağdur: Ürün ellerinde kaldı!

6 Mart 2021
Gıda ışınlamaya AB ayarı!

TÜİK “Fiyatı düştü” dedi, Tarım Bakanlığı üretim artışına işaret etti!

6 Mart 2021
Gidahatti Logo

Gıdahattı.com, başta gıda olmak üzere hayatın her alanına ilişkin okuyucuların merak edebilecekleri, istedikleri konularda mümkün olduğunca yalın ve net bilgi alabilecekleri yeni nesil dijital medya platformudur.

Gıdahattı.com‘un insana ve hayata dair her konuda söyleyecek bir sözü, araştıracağı bir konu mutlaka vardır. Ayrıca sitemiz, eli kalem tutan ve hayata dair söyleyecek sözü olan herkese açık bir yayın platformdur.

Bizi Takip Edin

  • Hakkımızda
  • Site İçi Arama
  • Bize Yazın!

Copyright © 2019 - Tüm hakları saklıdır.

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Görüntüle
  • ANASAYFA
  • GIDA
  • TARIM
  • SAĞLIK
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • EĞİTİM
  • DEĞER KATANLAR
  • DİĞER
    • MUTFAK
    • BİLİM
    • ÇEVRE
    • YAŞAM
    • HAVA DURUMU
    • GÜNCEL
    • ASTROLOJİ
    • KİTAPLIK

Copyright © 2019 - Tüm hakları saklıdır.