Türkiye Gıda ve İçecek Sanayi Dernekleri Federasyonu (TGDF) üyesi Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği (BESD-BİR) Başkanlığı’na Dr. Sait Koca yeniden seçildi.
Türkiye’de 28 üye firma ile kanatlı eti sektörünün yüzde 95’ini temsil eden Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği’nin (BESD-BİR) 18. Olağan Genel Kurul Toplantısı, 31 Ocak’ta Ankara’da yapıldı.
BESD-BİR Başkanı Dr. Sait Koca’nın açılış konuşmasıyla başlayan toplantıda Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Mehmet Daniş, CHP Edirne Milletvekili, Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Okan Gaytancıoğlu, Türkiye Yem Sanayicileri Birliği Başkanı M. Ülkü Karakuş bir konuşma yaptı.
“Geleceğin en önemli gıdası beyaz et olacak”
Genel kurul açılış konuşmasında dünya ve ülke kanatlı eti sektörünün değerlendirmesini yapan Koca, “Bugün geldiğimiz noktada; yıllık cirosu yaklaşık 5 milyar dolar olan kanatlı eti sektörü, 15 bin adet kayıtlı kümes ile birlikte 2,4 milyon kişinin geçimini sağlıyor. Kısa zamanda önemli ölçüde büyüyen ve gelişen sektörümüz sadece Türkiye’de değil dünyada da çok önemli bir konuma geldi. Sektörün ülkemize olan katkıları her geçen sene artarak devam edecek.” dedi.
Dünyanın mevcut 7,5 milyar nüfusunun yeterli, dengeli, sürekli ve sağlıklı beslenmesinin temel stratejik bir hedef olduğunun altını çizen Sait Koca, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Günümüzde dünya genelinde 795 milyon kişi yetersiz beslenme nedeniyle açlık çekmekte, her yıl beş yaşından küçük 2,7 milyon çocuk aynı nedenle ölmektedir. Yetersiz beslenmeden etkilenen çocuk sayısı ise 161 milyon. Her yıl açlık veya yetersiz beslenme yüzünden hayatını kaybedenler 11 milyona ulaşmıştır.
Yakın gelecekte artan nüfusla beraber gıda ihtiyacının karşılanabilmesi için, şu an ürettiğimizin 3 kat fazlası üretime ihtiyaç olacak. Refahta iyileşmenin gerçekleşeceği varsayılsa bile, artan nüfusun beslenmesi ve özellikle dengeli beslenmesinin sağlanması geleceğin ana gündemi olacak. Bundan dolayı mevcut ve artan nüfusun sağlıklı ve dengeli beslenmesi için gerekli olan hayvansal protein açığının karşılanması, insanların sağlıklı bir yaşam sürdürebilmesi ve bunu çok uygun fiyatlı olarak gerçekleştirilebilmesinde en önemli gıda beyaz et olacaktır.”
Türkiye piliç eti üretiminde dünyada 8’inci sırada
Türkiye’de kanatlı eti üretiminin 1990 yılında sıfırlar seviyesinde iken, bugün öngörülmesi zor bir noktaya ulaştığını belirten Koca, “Türkiye, piliç eti üretiminde dünyada 8. sıradadır. Sektörde, 2017 yılında yaklaşık 2,2 milyon ton piliç eti, 54 bin ton hindi eti ve diğerleri olmak üzere toplam yaklaşık 2.4 milyon ton kanatlı eti üretimi yapıldı. Üretim 2017 yılında bir önceki yıla göre yaklaşık olarak yüzde 13 arttı. 2025 yılı üretim hedefi ise 3,47 milyon ton olarak belirlenmiştir.” dedi.
Dünyada kanatlı eti üretiminin diğer etlere oranla daha fazla artışta olduğunu, 2015 yılında kanatlı etinin en fazla üretilen konuma geçtiğini ve her sene rakamların artarak devam ettiğini belirten BESD-BİR Başkanı Koca, Türkiye’nin hayvansal üretim politikalarını planlarken bu dünya gerçeğini dikkate alması gerektiğini vurguladı.
“Et açığı, beyaz et ile kapatılabilir”
2017 yılı et tüketimine ilişkin verileri de paylaşan Sait Koca, “2017 yılında kırmızı et tüketimi 14,8 kg’dan 13,2 kg’a düşerken, kanatlı eti tüketimi 23,2 kg’dan 24,8 kg’a çıkmıştır. 1990’da 12,0 kg olan kişi başı kırmızı ve beyaz et tüketimimiz, 2017’de 38,0 kg olarak gerçekleşmiştir. 2017 yılı verilerine göre dünya ortalaması 42,6 kg, gelişmiş ülkeler ortalaması 78 kg’dır. Toplam et tüketimimizin dünya ortalamasının altında olması üzücüdür. 2025 yılında Türkiye’de kanatlı eti tüketimini kişi başına 32,9 kg olarak hedefleyen sektörümüz ülkemizdeki et açığını beyaz et ile kapatacaktır” diye konuştu.
Kanatlı eti ihracatı yüzde 31 arttı
75 ülkeye ihracat yapan kanatlı eti sektörünün dünya ticaretinde 5’inci sırada yer aldığı bilgisini veren Koca, “2017 yılında 443.021 ton ile bir önceki seneye göre yüzde 31’lik bir artışla ülkeye giren dövize de yansıyan katkı, sektörün önemli bir başarısıdır. 2018 yılında ise yüzde 11’lik bir artış ile ihracat hacmimizde daha iyi bir performans bekliyoruz. Hala en yüksek ihracat yapılan ülke Irak. Ancak hedefimiz her zaman olduğu gibi mevcut pazarları büyütürken yeni pazarlara da ticaret yapabilmek. Sektör olarak hedeflerimizi yerine getirebilmemiz için ilgili bakanlıkların ihracat desteklerini artırmalarının bir gereklilik olduğu kanaatindeyiz.” dedi.

“Kanatlı sektörü kutlamayı hak ediyor”
Genel Kurul’da kanatlı eti sektörü temsilcilerine hitap eden Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Mehmet Daniş ise son 15 yılda önemli gelişmeler gösteren, akademisyeniyle, tedarikçisiyle, yetiştiricisiyle ve bürokrasiyle el ele yürüyen kanatlı sektörünü, hükümetten en az destek alarak en çok katma değeri sağladıkları için kutlamak gerektiğini söyledi.
Bakanlığın düzenlediği iş forumlarında dernek ile daha fazla iş birliği yapılmasıyla dış ticarette hedef pazarlar ile ilgili beraber çalışabileceğini vurgulayan Daniş, sektörün “gezen tavuk” ve “köy tavuğu” diye adlandırılan konularda sıkıntıları olduğuna dikkati çekerek, “Bu konuyla ilgili valiliklere ve belediyelere Bakanımızın talimatları ulaştırıldı. Bakanlık olarak sektörün yanındayız” dedi.
“İyi niyetli değiller”
Gıdalar konusundaki bilgi kirliliğine dikkat çeken Mehmet Daniş, “Acımasızca sektör ile ilgili negatif ve yanlış algı yönetimi yapan akademisyenlerin iyi niyetli olduğu kanaatinde değiliz. Bu kişiler Bakanlığımızın karşılıklı görüşme taleplerine de cevap vermemekte.” dedi. Daniş, bu tarz yanlış ve kaynağı olmayan açıklamaların doğru olmadığının altını çizdi.
BESD-BİR Yönetim Kurulu
BESD-BİR 18. Olağan Genel Kurul Toplantısında yapılan seçim sonucunda Yönetim Kurulu Başkanlığına Dr. Sait Koca seçilirken, Başkan Yardımcısı Süleyman Öztürk, Sayman ise Faik Üçer oldu. Mustafa Özdil ve Ahmet Hazım Topçuoğlu ise yönetim kurulu üyeleri olarak belirlendi.