Üç ayları, bütün bir yılın dini hesaplarının yapıldığı son çeyrek olarak düşünürsek; Berat Kandilini de eski hesap defterinin kapatıldığı, yeni hesap defterinin açıldığı gün olarak düşünebiliriz. Peki 2021 yılında Berat Kandili ne zaman? Berat Kandili Namazı nasıl kılınır?
Berat Kandili Ne Demek?
“Berat”, “beraet” kelimesi “el-berâe” kelimesinin Türkçe’deki kullanılış şeklidir. Beri olmak, aklanmak, temiz ve suçsuz çıkmak demektir. Mü’minlerin bu gece günah yüklerinden kurtulup İlâhî bağışa ermeleri umulduğu için de Berat Gecesi denmiştir.
Bu seneden gelecek seneye kadar meydana gelecek olayların hepsi ayrı ayrı melekler tarafından defterlere yazılır. Herkesin ve herşeyin o sene içindeki mukadderatı kaydedilir.
- Rızıkla alakalı defterler Mikail Aleyhisselâma verilir.
- Savaşlarla ilgili defterler Cebrail Aleyhissalama verilir.
- Ameller nüshası dünya semasında görevli melek olan İsrafil’e verilir ki bu büyük bir melektir.
- Ölüm ve musibetlerle ilgili defter de Azrail Aleyhisselâma teslim edilir.
Berat Kandili Ne Zaman? (2021)
Berât Kandili, Hicri takvime göre Şaban ayının 15. gecesidir. Yani Miladi takvime göre 27 Mart 2021 Cuma akşamı Berat Kandilidir.
Diyanet İşleri Başkanlığı Din Hizmetleri Genel Müdürlüğü sayfasından diğer dini günlere göz atabilirsiniz.
Berat Kandili Namazı nasıl kılınır? Berat Kandili Namazı kaç rekat?
Berat gecesinde kılınacak namaza Salâtü`l-hayr denilmiştir. İmam-ı Gazali Hazretleri el-İhyâ’ya göre, bu namaz 100 rekattır ve her rekatında Fâtiha`dan sonra 10 kere İhlâs okunur. 2 rekatta bir selam verilerek kılınır.
Bazı hadis âlimleri, bu namazın sünnette yeri olmadığını ve bu namazın yerine kaza namazının kılınması daha isabetli olacağını savunurlar. Bununla beraber kılındığı takdirde de sevabının olmadığı anlamına gelmez. Çünkü ibadet alışkanlıklarının iyice azaldığı zamanımızda, insanların bu vesileyle namaza yönelmelerini hoşgörü ile karşılamak faydalı olacaktır.
Berat Kandili Duası nasıl yapılır?
- Peygamber Efendimiz Aleyhissalâtü Vesselam bu gece Rabbine şöyle dua etmiştir: “Allah’ım, azabından affına, gazabından rızana sığınırım, senden yine sana iltica ederim. Sana gereği gibi hamd etmekten âcizim. Sen kendini sena ettiğin gibi yücesin.”
- Bazı mâna büyüklerinin de şöyle bir duası vardır: “Allah’ım, şayet ismimi saîdler defterine yazdıysan, orada sabit kıl. Şayet ismimi şakiler defterine yazdıysan oradan sil. Çünkü sen buyurdun ki, ‘Allah dilediğini siler yok eder, dilediğini de sabit bırakır, Levh-i Mahfuz Onun katındadır.”
Berat Kandili ibadetleri nelerdir?
Gecenin manevi değeri dolayısıyla namaz, Kur’ân tilaveti, zikir, salavat, tesbih ve istiğfarla geçirilmesi, bu gece vesilesiyle muhtaçlara yardım ve benzeri hayırlı amellere özel bir önem verilmesi müstehaptır.
Peygamber Efendimiz’in (asm) Berat Gecesinin Önemini Vurguluyan Hadisi
“Şâban’ın 15. gecesi geldiğinde geceyi uyanık ibadetle, gündüzü de oruçlu olarak geçirin. O gece güneş battıktan sonra Allah rahmetiyle dünya semasına tecelli eder ve şöyle seslenir: “İstiğfar eden yok mu, affedeyim ve bağışlayayım. Rızık isteyen yok mu, hemen rızık vereyim. Başına bir musibet gelen yok mu, hemen sağlık ve afiyet vereyim.”
Böylece tan yerinin ağarmasına kadar bu şekilde devam eder.”
Bu gecenin Fazileti Nedir?
- Bütün hikmetli işlerin ayırımına başlanması.
- Bu gecede yapılacak ibadetlerin diğer vakitlere nispetle 20bin kat sevaplı olması.
- İlâhi rahmetin bütün âlemi kuşatması.
- Allah’ın af ve mağfiretinin coşması.
- Peygamberimiz (asm)’e tam bir şefaat yetkisinin verilmiş olması.(Allah’tan kaçanlar hariç!)
- Zemzem kuyusunun bu gecede açık bir şekilde coşup çoğalması.
Hz Muhammed (sav)’in ilgili müjdeli hadisleri
- Rahman ve Rahim olan Allah, Şaban ayının 15. gecesi, kullarına lütuf ve keremi ile tecelli eder, mü`minlerin günahlarını af buyurur, kafirlere de mühlet verir…
- Şaban ayının yarısı olduğunda, gecesini ibadetle, gündüzünü de oruçla geçirin. Çünkü bu gecenin bahşettiği feyzin nihayeti yoktur.
- Şaban ayının 15. gecesi ile 2 bayram gecesi ibadette bulunanın kalbi ezeli nur ile parlar.
Peygamber Efendimiz’in (asm) Berat Kandili ile ilgili uyarıcı hadisleri
- “Muhakkak ki, Allah Azze ve Celle Şâban’ın on beşinci gecesinde rahmetiyle yetişip her şeyi kuşatır. Bütün mahlukatına mağfiret eder. Yalnızca müşrikler ve kalbleri düşmanlık hissiyle dolu olup insanlarla zıtlaşmaktan başka bir şey düşünmeyenler müstesna.”
- “Yüce Allah bu gece bütün Müslümanlara mağfiret buyurur, ancak kâhin, sihirbaz yahut müşahin (çok kin güden) veya içkiye düşkün olan veya ana babasını inciten yahut zinaya ısrarla devam eden müstesna.”
- “Allah Teâlâ Şâban’ın on beşinci gecesi tecelli eder ve ana-babasına asi olanlarla Allah’a ortak koşanlar dışında kalan bütün kullarını bağışlar.”
Kuranı Kerim, Kadir Gecesi’nde mi yoksa Berat Kandili’nde mi indirildi?
Berat Gecesi, Kur’an-ı Kerim’in levh-i mahfuzdan dünya semasına toptan indirildiği gecedir. Buna inzal denir. Kadir Gecesi’nde ise Peygamberimiz (asm)’e ilk kez ve parça parça indirilmeye başlanmıştır. Buna da tenzil denir.