NASA dünyaya yakın bir yörüngede dönmekte olan Bennu adlı asteroidden örnek toplaması amacıyla OSIRIS-Rex adlı aracı uzaya göndermişti. Geçtiğimiz yıl Aralık ayının sonunda asteroidin çevresinde yörüngeye oturan uzay aracı, gök cisminden uzaya parçacıklar saçıldığını görüntüledi.
Amerika’daki Empire State binasının yüksekliği kadar bir genişliğe sahip olan Bennu’dan uzaya parçacıklar fışkırıyor olması büyük bir sürpriz olarak nitelendirildi. Diğer yandan, asteroid yüzeyinin taşlık olduğunun ortaya koyulmasının da örnek alma stratejisinin yeniden gözden geçirilmesi gereğini doğurdu.
Yüzeyden fırlayan taşların büyük bölümü uzayda kaybolurken, bazılarının asteroid çevresinde yörüngeye girerek tekrar yüzeye düştüğü ifade edildi. Bennu’dan fırlayan cisimlerin yüzeyden 1,61 km yüksekte bir yörüngede dönen uzay aracı için tehlike yaratmadığını belirten araştırmacılar, halen bu durumun olası nedenlerini çözmeye çalışıyor.
Bennu yaşamın kaynağına ışık tutacak
Bennu gibi asteroidler güneş sisteminin oluşumu ile bilgi toplamak üzere inceleniyorlar. OSIRIS-Rex’in 2023 yılında dünyaya getireceği örneklerin de nereden geldiğimiz konusuna ışık tutması bekleniyor. Yörüngesine bir uzay aracı oturtulan en küçük gök cismi olan Bennu, dünyadaki su ve organik moleküllerin kaynakları hakkında bilgi verecek.
Bennu’dan uzaya cisimlerin fışkırması yanında, yüzeydeki kayaların sayısı ve boyutları da araştırmacıları şaşırttılar. Dünyadan yapılan gözlemlere göre yüzeyin genel olarak düz olması bekleniyordu. Görev başlangıcında 25 metre çapında düz bir bölgeye iniş yapılması planlanmıştı. Yeni verilere göre uzay aracı çok daha dar bir alana inmek durumunda kalacak.
Üç aydır yapılan gözlemler sonucu elde edilen diğer bazı bilgiler ise şunlar: Güneş ışığının düzensiz etkisi nedeniyle Yarkovsky-O’Keefe-Radzievskii-Paddack (YORP) etkisine maruz kalan asteroidin dönüşü her 100 yılda 1 saniye yavaşlıyor. Yeni gözlemlere göre Bennu yüzeyinde bol miktarda manyetit minerali bulunuyor. Bu mineral, asteroidin koptuğu büyük gök cisminde kayaların sıvı haldeki su ile etkileşiminin olduğunun bir göstergesi.
Bennu görevi hakkında daha fazla bilgi NASA’nın OSIRIS-Rex görevi sayfasında bulunabilir.