Yayınlanan yeni bir araştırma, fazla şeker tüketimine dayalı Batı diyetlerinin meme kanseri riskini arttırabileceğini ortaya koydu.
Şeker tüketimi ile kanser ilişkisine ilişkin çoğu bilimsel temele dayanmayan iddialar dile getirilirken, ilk kez bir çalışmada şeker tüketiminin meme kanseri üzerinde etkisinin var olup, olmadığı, meme kanseri olan hayvan modelleri kullanılarak araştırıldı. Söz konusu araştırma ile şekerin etkilediği mekanizmaları belirlemek de amaçlandı.
Amerika’da kişi başı şeker tüketiminin yılda 45 kilogramın üzerine çıktığı varsayımından yola çıkan araştırmacılara göre, meme kanseri riski ve nedenleri önemli bir halk sağlığı sorunu haline geldi. Obezite salgını, kalp hastalıkları ve kansere neden olan en önemli faktörler arasında şekerli içecek tüketiminin artması da sayılıyor.
Çalışmada şeker tüketiminin meme kanserindeki rolünü öğrenmek için çeşitli deney faresi modelleri kullanıldı. Araştırmacılar, şekerin 12-lipoksijenaz ve araşidonik asit metabolitlerinin sentezlenmesini artırdığı sonucuna vardı.
Ayrıca çalışmada görev alan araştırmacılar, sakarozdan (pancar şekeri) elde edilen fruktozun akciğer metastazında ve meme tümörlerinde 12 HETE üretiminde önemli bir rol oynadığını ortaya koydu. Araştırmacılar, şekerin 12-LOX ifadesini artırarak meme kanserinin gelişim ve yayılma riskini yükselttiği sonucuna da vardılar.
Batı diyetlerinde şekerin rolü, bugüne kadar aşırı şeker tüketiminin sadece yetişkinlere değil çocuklara da ne kadar zarar verdiğini inceleyen birçok araştırmaya konu oldu.
Yapılan güncel bir araştırmaya göre, hayvanlarda yapılan deneyde annenin tuz ve fruktoz oranı yüksek diyetle beslenmesi, çocukta kalıcı etkiler bıraktı. Araştırma sonunda annenin beslenme şeklinin, çocuklarının kardiyovasküler fonksiyonlarını etkilediği ve özellikle şekerin kız çocuklarında daha fazla etkiye sahip olduğu ortaya konuldu.
Ayrıca okul çağındaki çocuklar üzerine yapılan yeni bir araştırmaya göre, şekerli içecek tüketiminin haftada bir olacak şekilde düşürülmesi halinde kolesterol riski de azalabiliyor.
Sakaroz tüketiminde kanser riski daha yüksek
Teksas Üniversitesi’ne bağlı M.D. Anderson Kanser Merkezi’nde yapılan bu araştırma, enflamasyon sürecinin şekerden kaynaklanan kanser gelişimini araştırmanın farklı bir yolu olup olmadığını öğrenmek için yapıldı.
Araştırmada fareler, dört farklı diyetten biriyle beslenen dört farklı grup olarak izlendi. Araştırma, nişasta bazlı diyetle beslenen farelerin %30’unda büyük tümörlere rastlanırken, sakaroz bazlı diyetle beslenen farelerde bu oranın %50-58’e kadar yükseldiği gözlendi.
Ayrıca çalışmada nişasta bazlı diyetle beslenen farelere kıyasla sakaroz ya da fruktoz bazlı diyetle beslenen farelerde kanser hücrelerinin akciğere sıçradığı da gözlemlendi.