Biyoyakıt, ne iklim değişikliğine ne de enerji krizine çare!
Bugünün biyoyakıt politikaları, yoksulluğu ve açlığı derinleştiriyor.
Uluslararası yardım kuruluşu Oxfam tarafından hazırlanan ve Haziran ayında yayınlanan “Başka Bir Uygunsuz Gerçek” (Another Inconvenient Truth) adlı raporda, biyoyakıt üretiminin gıda fiyatlarındaki global yükselişe %30 civarında katkıda bulunduğuna dikkat çekiliyor. Oxfam, gelişmiş ülkelerin biyoyakıt politikalarının, 30 milyondan fazla insanı yoksulluğa ittiğini de raporunda belirtiyor. Rapora göre; biyoyakıt politikaları gerçekte, iklim değişikliğini hızlandırıyor, yoksulluk ve açlığı derinleştiriyor.
Raporu hazırlayan Oxfam Siyasi Danışmanı Rob Bailey; “Zengin ülkelerin petrol yerine biyoyakıt taleplerine yönelik politikaları üretim sarmalına ve gıda enflasyonuna neden oluyor” diyor. Zengin ülkeler, kendi biyoyakıt üretimlerini birtakım ödenekler, vergi indirimleri ve gümrük vergileriyle destekliyor. Bunu, yeni bir “gıdada vergi (tax on food)” olarak tanımlayan Bailey; “Tüm dünyanın tahıl ve şeker tedariği ethanola döndürülse bile, bugünkü benzin ve dizel tüketiminin ancak %40’ını karşılayacaktır” diyor. Bailey, zengin ülke hükümetlerinin petrol ve dizele olan hesapsız taleplerini nasıl azaltacakları konusunda acil kararlardan kaçınmak için, biyoyakıtı bir özür olarak kullanmamaları gerektiğine dikkat çekiyor.
Bir süre önce, benzer şekilde dünyada gıda krizine neyin sebep olduğuna yönelik çalışma yapan Dünya Bankası’nın raporunu ele geçiren İngiliz Guardian gazetesi de konuyu manşetine taşımış ve Bankanın raporundan hareketle, biyoyakıtın dünya genelinde gıda fiyatlarını %75 oranında arttırdığının ortaya çıktığını duyurmuştu. Gazete, raporun geçen Nisan ayında yazıldığını da kaydetti. Haberde, Dünya Bankası’ndan üst düzey bir kaynağın, “Rapor, Dünya Bankası ile Beyaz Sarayı, karşı karşıya getirebilirdi.” yorumunda bulunduğuna da yer verildi. Gazetenin haberine konu olan ve gizlendiği iddia edilen Dünya Bankası Raporu ağustos ayı başında yayınlandı. ABD Başkanı Bush, gıda fiyatlarının yükselmesini Hindistan ve Çin’den artan talebe bağlasa da Dünya Bankası raporu Bush’tan farklı konuşuyor. Raporda, Avusturalya’da devam eden kuraklığın bile küresel gıda krizinde çok düşük bir etkisi olduğu belirtiliyor. Gıda fiyatlarının artışında ABD ve AB ülkelerinin biyoyakıt politikaları, en büyük faktör olarak gösteriliyor. Raporun çarpıcı bir yorumu da var; “Biyoyakıt kullanımında artış olmasaydı pirinç ve mısır stokları hatırı sayılır derecede azalmazdı”. Gazeteye konuşan yardım kuruluşu Oxfam’ın siyasi danışmanı Robert Bailey, “Gıda fiyatlarının artışında en önemli etkenin biofuel olduğuna yönelik güçlü delilleri siyasiler sindirmeye ve göz ardı etmeye niyetli” şeklinde görüş belirtti.