Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, ”Önümüzdeki yıllarda sıcaklık artışında yeni rekorlar bekleniyor. Kendi meteoroloji uydumuzu yapmak ve uzaya göndermenin planını şimdiden oluşturuyoruz” dedi.
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, 23 Mart Dünya Meteoroloji Günü kapsamında “Okyanus, İklimimiz ve Hava Durumu” temasıyla düzenlenen programda konuştu.
Meteoroloji ve hava konusunun son dönemde sadece Türkiye’de değil, tüm dünyada gündemin ilk sıralarında yer aldığını vurgulayan Bakan Pakdemirli, “Özellikle sanayi devrimi sonrasında ilkim değişikliği ve küresel ısınma her geçen yıl etkisini daha çok hissettirmeye başladı. Sanayi devriminden sonra yaklaşık 170 yılda dünya ortalama sıcaklığı yaklaşık 1,5 derece arttı.
Son 10 yıl tüm zamanların en sıcak dönemi oldu. 2020 yılı da sıcaklık rekorlarının yaşandığı bir yıl olarak tarihe geçti. Önümüzdeki yıllarda maalesef sıcaklık artışında, yeni rekorlar bekleniyor. Kısacası, küresel ısınma ve iklim değişikliğinin etkilerini ciddi ciddi hissetmeye başladık” diye konuştu.
1970-2019 yılları arasındaki doğal afetlerin yaklaşık yüzde 79’unun meteorolojik olaylarla doğrudan veya dolaylı olarak ilişkili olduğunun Dünya Meteoroloji Teşkilatı tarafından ortaya konulduğunu belirten Pakdemirli, “Yine bu doğal afetler sonucunda can kayıplarının yüzde 56’sı ve ekonomik kayıpların da yüzde 75’inin meteorolojik afetlerden kaynaklandığı belirtildi ”dedi.
| Türk Dünyası Meteoroloji Birliği’nin temeli atılıyor! |
“Kendi meteoroloji uydumuzu uzaya göndermenin planını oluşturuyoruz”
Konuşmasında diğer bakanlıklara verilen meteorolojik desteklere ve meteoroloji alanındaki 2023 hedeflerine de değinen Bakan Pakdemirli, “Son 19 yılda şüphesiz çok önemli projeleri hayata geçirdik ve geçirmeye devam ediyoruz. 2023 hedeflerimiz doğrultusunda da İklim Projeksiyonları ve İklim İndisleri hazırlayarak, tarım ve gıda güvenliği, enerji, sağlık, su yönetimi ve turizm başta olmak üzere kamu kurumları ve bütün sektörlerin kullanımına sunacağız.
Bu kapsamda meteorolojik gözlem uyduları üzerinde yoğun çalışmalarımız var. Kendi meteoroloji uydumuzu yapmak ve uzaya göndermenin planını şimdiden oluşturuyoruz. Hatta uzayda meteoroloji istasyonu kurmak gibi fikirlerimizi geliştiriyor ve vizyonumuzu da şimdiden ortaya koyuyoruz. Bunların yanı sıra tarımsal üretimde iklime bağlı verim kayıplarını en aza indirmek için, kuraklık Tahmin ve Erken Uyarı Sistemini hazırlayacağız.
Kum ve toz fırtınaları oluşmadan önce tahmin edilerek, yetkililerin önlem almaları ve halk sağlığı başta olmak üzere bu olayların olumsuz etkileriyle mücadele etmek için ‘Batı Asya Toz Tahmin, Uyarı ve Değerlendirme Merkezi’ni kuracağız. Türkiye’de ilk defa İzmir’de başlattığımız ‘Polen Gözlem, Tahmin ve Uyarıları’ projesini başta Ankara olmak üzere tüm yurtta yaygınlaştıracağız.
“Kısa vadeli hava tahmin sistemi kurulacak”
Alansal yağış miktarı tahmin periyodunu 5 güne çıkaracağız. Şu anda 7 gün olan hava tahmin periyodunu yapmış olduğumuz çalışmalar ile 15 güne çıkartacağız. Yine 68 otomatik meteoroloji gözlem istasyonu ve Artvin-Rize Havalimanı’na havaalanı otomatik meteoroloji gözlem istasyon kurulumu yapacağız. Gözlem sistemleri ve sayısal hava tahmin modellerini kullanarak kısa vadeli hava tahmin sistemi kuracağız.
Hava tahmin model çalışmalarında diğer ülkeler ve uluslararası kuruluşlarla işbirliği içinde yapay zekâ algoritmalarının kullanılmasını ve bu konuda ülkemizin daha aktif bir rol almasını sağlayacağız” değerlendirmesinde bulundu.
Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nde gerçekleşen programa İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yanı sıra Sayıştay Başkanı Seyit Ahmet Baş, Meteoroloji Genel Müdürü Volkan Mutlu Çoşkun, Türk Hava Yolları Genel Müdürü Bilal Ekşi, Ege Üniversitesi Rektörü Necdet Budak ve çok sayıda davetli katıldı.
İHA