Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, 2018 yılında ton başına 950 TL olan mısır alım fiyatının, 2019 yılında yüzde 21 artışla ton başına 1.150 TL olarak belirlendiğini açıkladı.
2019 üretim sezonu mısır alım fiyatı, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından açıklandı.
Mısır alım fiyatı yüzde 21 artırıldı
Bakan Pakdemirli açıklamasında şunları kaydetti:
“2018 yılında ton başına 950 TL olan mısır fiyatı, 2019 yılında % 21 artırılarak ton başına 1.150 TL olarak belirlenmiştir.
Mısır için belirlenen ton başı 1.150 TL alım fiyatı, bakanlığımız tarafından verilecek yaklaşık ton başına 60 TL’lik prim ve diğer desteklerle birlikte 1.210 TL’ye kadar yükselmektedir.
Açıklanan bu fiyatla üreticimiz, maliyete göre %48, diğer bir ifadeyle ton başına 390 TL gelir elde etmiş olacaktır.”
Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli, açıklanan bu fiyatın mısır üreticileri, sanayici ve sektörün tüm birimleri için hayırlı ve uğurlu olması temennisinde bulundu.
2019’da 6 milyon ton mısır üretimi bekleniyor
Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) de, 2019 dönemi mısır fiyat ve politikalarını internet sitesinden duyurdu.
Çukurova’da lokal olarak başlayan mısır hasadının Kurban Bayramı sonrası yoğunlaşmasının beklendiği belirten açıklamada, 2019 yılı mısır üretiminin geçen yıla göre %5,3 artışla 6,0 milyon ton olarak gerçekleşeceği tahminine yer verildi.
Bu yıl TMO tarafından mısır alımlarında izlenecek politikalar da şöyle:
TMO, Türkiye genelinde bulunan yaklaşık 210 işyerinde ve protokol imzalanan lisanslı depolarda (yaklaşık 100 nokta) mısır alım faaliyeti gösterecek.
ÇKS’ye kayıtlı üreticilerin belgelerindeki mısırın tamamı satın alınacak
TMO iş yerlerine veya sözleşme imzalanan lisanslı depolara mısır bırakan Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı üreticilerden belgelerindeki mısır üretim miktarının tamamı satın alınacak.
TMO ile protokol imzalayan lisanslı depolara ürün teslim eden üreticiler mısırlarını elektronik ürün senedi (ELÜS) olarak TMO’ya satabilecekler.
Lisanslı depolara ürün teslim edilmesi halinde; %2 stopaj, %2 SGK prim kesintisi muafiyeti, 25 TL/Ton nakliye desteği, araç başına 25 TL analiz desteği ve depo kira ücreti desteğinin yanında T.C. Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerinden ürün bedelinin %75’ine kadar sıfır (%0) faizli 9 ay vadeli kredi kullanma imkânı ile peşin ödeme gibi avantajlar sağlanacak.
Yıl sonuna kadar emanet alım yapılacak
TMO işyerlerinde tüm kesimlerden 31 Aralık 2019 tarihine kadar emanet alım yapılacak.
Tüccar ve şirketler; talepleri hâlinde TMO depolarında bulunan emanet mısırları ile TMO ile protokol imzalayan lisanslı depolarda bulunan mısırlarını (ELÜS olarak) 1 Ocak – 29 Mayıs 2020 tarihleri arasında TMO’ya satabilecekler.
Üreticilerin TMO iş yerleri önünde uzun süre beklemelerini önlemek amacıyla uygulamaya konulan randevulu alım sistemine devam edilecek.
Randevular internet üzerinden www.tmo.gov.tr veya randevu.tmo.gov.tr adreslerinden alınabileceği gibi şube müdürlükleri ile ajans amirliklerinden de alınabilecek.
Pazar günleri hariç, haftanın 6 günü alım yapılacak.
TMO’dan avans, bankalardan kredi!
Ürününü TMO depolarına emanete bırakan üreticiler makbuz senedini kullanarak TMO’dan %30 avans alabilecek.
Üretici ve tüccarlar, emanete bırakılan mısır için TMO’nun anlaşmalı olduğu bankalardan kredi kullanabilecekler.
TMO’nun anlaşmalı olduğu bankalardan makbuz senedi ile kredi kullanan tüm kesimlerin bankalara olan yükümlülüklerini yerine getirerek ürünlerini TMO’ya satmamaları durumunda bankalara ödemiş oldukları faizin %25’i TMO tarafından karşılanacak.
Ürün bedelleri 10 gün içerisinde ödenecek
Ürün bedeli ödemeleri, mısırın TMO’ya teslim edildiği tarihten itibaren 10 gün içerisinde üreticilerin banka hesaplarına aktarılacak. Ürününü lisanslı depolar üzerinden Elektronik Ürün Senedi (ELÜS) olarak TMO’ya satanlara ise ödemeler peşin yapılacak.
TMO’ya mısır teslim edecek üreticilerimizin, alım noktalarımızda herhangi bir zorlukla karşılaşmamaları için; ÇKS bilgilerini güncellemeleri, Randevularını mutlaka almaları, Ürünlerini randevu alınan gün getirmeleri, Anlaşmalı bankalardan alınacak ürün kartı veya banka hesap numaraları ile alım noktalarına gelmeleri, Lisanslı depolara ürün teslim edeceklerin bankadan yatırım hesabı açmaları, Ürünün, TMO işyerlerine/lisanslı depolara ürün sahibi tarafından veya vekâlet verilerek getirilmesi gerekiyor.
Üreticiler, TMO işlemleri ile ilgili her türlü bilgiyi TMO internet sitesinden, TMO iş yerlerinden ve Alo Ürün Hattından [312 416 34 10 (8 hat)] alabilecekler.