Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, TÜYAP Diyarbakır Fuar Merkezi’nde düzenlenen “5. Ortadoğu Tarım, Hayvancılık, Tavukçuluk ve Süt Endüstrisi Fuarı’nın açılışına katıldı.
Bakan Eker burada yaptığı konuşmada, hükümet olarak hayvancılığa çok önemli destekler getirdiklerini ifade etti. Türkiye’nin süt üretimini 8 milyon 400 bin tondan devraldıklarını kaydeden Eker: “Şuan Türkiye, yılda 17 milyon ton süt üretiyor. 420 bin ton kırmızı et üretiliyordu, 915 bin tona çıktı. 700 bin ton beyaz et üretiliyordu, 1 milyon 700 bin tona çıktı. Bunların hepsi, hayvancılıkla ilgili sağlanan desteklerle geliştirilen üretim faaliyetidir. İki şey bizim için çok önemli; birincisi Türkiye’nin yerli kaynağı olan koyun ve keçinin mutlaka geliştirilmesi, payının artırılması. İkincisi ise sulak alanların azalmasıyla giderek sayısı azalan mandacılığın geliştirilmesi. Buna özel destek veriyoruz. Hem koyun ve keçi için hem de mandacılık için ayrı özel destek getirdik. Sığırcılığa sağladığımız desteklerden daha fazla desteği buraya veriyoruz. Hem hayvan başı hem de bunların ürünlerine ve sütüne verdiğimiz destek itibariyle. Bu yönüyle Diyarbakır önemli hayvan varlığına sahip hale geldi. Diyarbakır’da sığır varlığındaki artış oranı 10 yılda yüzde 382 oldu. Yaklaşık 4 kat. Koyun, keçi varlığında da da daha önceden seyir aşağıya doğru gidiyordu şimdi yukarıya doğru çıktı.” dedi.
2013’te çiftçiye 9 milyar lira destek
Bakan Eker, bu yıl çiftçiye 9 milyar liranın üzerinde hibe desteği vereceklerini, yılın ilk 2 ayında bunun 2,5 milyar lirasını ödediklerini de belirtti. Bu ay içerisinde 1 milyar lira daha ödeme yapacaklarını kaydeden Bakan Eker, “Maliye Bakanımız sağ olsun dün imzaladı. Bunun 300 milyon lirası hububat ve bakliyat prim desteği, 580 milyon lirası hayvancılık desteği, geri kalanı da kırsal kalkınma desteğidir. Önümüzdeki 7-8 gün içinde çiftçilerimize 1 milyar lira destek ödemesi yapılacak” şeklinde konuştu.
Diyarbakır’da kurdukları Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu aracılığıyla girişimcilere hibe kredi verdiklerini anlatan Eker, 130 milyon lira tutarındaki bu projelerde kadın ve gençlere pozitif ayrımcılık yaptıklarını kaydetti. İlde son iki yılda oluşturulan 26 et üretim tesisinde 241 kişinin istihdam edildiğini, bu tesislere 17 milyon 600 bin lira karşılıksız destek verdiklerini aktaran Eker, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ni kalkındırmak ve diğer bölgelerle arasındaki gelişmişlik farkını ortadan kaldırmak için yatırım yapmak zorunda olduklarını dile getirdi.