Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Türkiye’nin tarımsal ürün üretiminde bu yıl 3 tarihi rekor kırdığını bildirerek, “2013 yılında Türkiye, 22 milyon tonla tarihinin en yüksek buğday üretimini, 6 milyon tonla mısır üretimini ve 900 bin tonla çeltik üretimini gerçekleştirdi” dedi.
Akhisar’daki Keskinoğlu Rahmiye yumurta üretim tesislerinin açılışına katılan Bakan Eker, burada yaptığı konuşmada, Türkiye’nin gerek ekonomik, gerekse sosyal alanda birçok projeyi hayata geçirdiğini, azimli ve kararlı çalışmalarla geleceğe doğru yürüdüğünü belirtti. Tarım sektöründe son yıllarda önemli mesafeler kat edildiğini bildiren Bakan Eker, “Son 10 yılda hayata geçirilen projelerle tarım sektörü, dünya sıralamasında 11. sıradan 7.’liğe, Avrupa’da da tarım hasılası yününden 4.’lükten 1. sıraya çıktı. Bu yıl 3 önemli üründe tarihi rekor kırdık. 2013 yılında Türkiye, 22 milyon tonla tarihinin en yüksek buğday üretimini, 6 milyon tonla mısır üretimini ve 900 bin tonla çeltik üretimini gerçekleştirdi” dedi.
“Tarım sigortaları Cumhuriyet tarihinde önemli bir devrim”
Kanatlı et üretiminin 1 milyon 700 bin tona ulaştığını, 10 yıl ünce 19 bin ton olan ihracatın ise bugün 326 bin tona çıkığını ve yaklaşık 50 ülkeye kanatlı et ihraç edildiğini vurgulayan Bakan Eker, damızlık ve kuluçka ihracatında da artış olduğunu kaydetti. 2006 yılında devreye konulan tarım sigortalarının Cumhuriyet tarihinde önemli bir devrim olduğunu aktaran Bakan Eker, öncesinde Türkiye’de tarım sigortası uygulaması olmadığını, bazı bireysel sigortaların bulunduğunu söyledi.
Uygulamanın 1 Haziran 2006’da yürürlüğe girmesinin ardından bugüne 4 milyon 200 bin liralık devlet destek primi Ödendiğini vurgulayan Bakan Eker, yem ve mısıra destekleme primlerinin de 2004 yılından bu yana verildiğini hatırlattı. 2013 ve 2023 hedefleri Mısır üretimine verdikleri desteklerin karşılığını bulduğunu söyleyen Bakan Eker, şöyle devam etti:
“Mısır üretimi yaklaşık 6 milyon tona çıkı. Yumurta paketleme ve ambalajlama tesisleriyle, kanatlı eti kesim ve işleme tesislerinden toplam 75 tesise de kırsal kalkınma destekleri kapsamında toplam yüzde 50 hibe desteği ödendi. Küçük ve orta boy işletmelerin bir işletme halini alması, hem tüketicinin daha sağlıklı ürün tüketmesi açısından hem de üretimin katma değerinin artırılması açısından önemli. 2013 yılında kanatlı et üretiminin yaklaşık 2 milyon tona, yumurta üretimimizin de 16 milyar 300 bin ton adede ulaşması bekleniyor. Bizim hedeflediğimiz politikada Cumhuriyetimizin 100. yılında yani 10 yıl sonra da tavuk eti üretimimizin 3 milyon tona çıkması, yumurta üretimimizin de 30 milyar adede ulaşmasıdır. Politikalarımız ve stratejilerimizi Bakanlık olarak bu hedef doğrultusunda düzenliyoruz. Bunlar kuşkusuz özel sektör, kamuyla birlikte çalışarak, işçisiyle, çalışanıyla hep birlikte hayata geçireceğiz.”
Gıdahattı.com/01.11.2013