Göreve geldiği günden beri sektör temsilcileri ve STK’larla sık sık biraraya gelen Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik bu kez bakanlık çalışanları ve tarım sektörü paydaşları ile Türkiye’nin tarım uygulamalarını ortak akıl toplantılarında ele alacak.
Bakan Faruk Çelik, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndaki yeni döneme ilişkin yaptığı açıklamalarında tüm birimlerden brifingler aldığını ve alınması gereken kararların Bakanlar Kurulu gündemine getirilmesinin öncelikleri arasında olduğunu sıkça vurguluyor.
Türkiye’nin 78,5 milyon hektar arazisi bulunduğunu, bunun yaklaşık 24 milyon hektarının tarıma elverişli arazi olduğunu göreve geldiği ilk günlerde belirten Çelik, 14,6 milyon hektarın mera alanı, 1 milyon hekrarın da su alanı olarak tanımlandığını ve tarım alanlarının korunması ve verimliliğin arttırılması konusunda reformların kararlılıkla sürdürüleceğini ifade etmişti.
Çelik, geçtiğimiz günlerde nitelikli ve bilinçli çiftçilik için bir eğitim seferberliği başlatacaklarının da müjdesini vermişti.
Üretim maliyetlerinin düşürülmesi ve rekabet koşullarındaki sorunların ortadan kaldırılması için havza üretimine dikkat çeken Çelik, neyin, nerede ve ne kadar üretilmesi için üretim ve ürün planlaması yapılması için çalışma yapılacağını duyurmuştu.
Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamaya göre, Bakan Çelik’in bu kez gündeminde 7 bölgeyi temsilen 7 ayrı şehirde ortak akıl toplantıları var.
Çelik’in başkanlığında oluşturulacak toplantılarda, bakanlık çalışanları ve tarım sektörü paydaşları ile Türkiye’nin tarım uygulamaları masaya yatırılacak.
İlk toplantı Şanlıurfa’da
Toplantılara, Bakanlığın merkez ve bağlı kuruluşlarının birim amirlerinin katılımı ile “Bakanlık Koordinasyon Toplantısı”, Bakanlığa bağlı bölge il müdürleri ve kurum ve kuruluş müdürlerinin katılacağı “Bölgesel Genişletilmiş Bakanlık Koordinasyon Toplantısı” ve bölgedeki Bakanlık kuruluşları, üniversiteler, sektör temsilcileri ve sivil toplum kuruluşlarının yöneticilerinin katılımı ile gerçekleştirilecek, “Sektörel Bölge Toplantıları” olmak üzere 3 başlık altında düzenlenecek.
Güneydoğu Anadolu Bölgesini temsilen ilk toplantı 15-17 Ocak tarihlerinde Şanlıurfa’da gerçekleştirilecek.
Diğer toplantılar da Marmara Bölgesi için 29-30 Ocak tarihlerinde Bursa’da, Akdeniz Bölgesi için 12-13 Şubat tarihlerinde Adana’da, Karadeniz Bölgesi için 26-27 Şubat tarihlerinde Trabzon’da, İç Anadolu Bölgesi için 11-12 Mart tarihlerinde Konya’da, Ege Bölgesi için 1-2 Nisan tarihlerinde İzmir’de, Doğu Anadolu Bölgesi için 15-16 Nisan tarihlerinde Erzurum’da yapılacak.