Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, “Türkiye ekonomisinde ve finansal piyasalardaki dalgalanma süreci durdu. Türkiye’nin kaynak sağlama sorunu yok” dedi.
Kuşak ve Yol Sanayi ve Ticaret Birliği’nin (BRICA) İstanbul Zirvesi’nin açılışında konuşan Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Kuşak ve Yol Girişiminin bütünleşik bir şekilde ulaşım altyapısını adım adım iyileştirme imkanı verdiğinin altını çizerek, Türkiye’nin Girişimi başından beri güçlü bir şekilde desteklediğini vurguladı.
“Ticarette korumacılığa hep karşı çıktık”
Son birkaç yıl içinde küresel ekonominin hemen hemen tüm ülkelere yayılan bir şekilde farklı kırılganlıkları ortaya koyduğunu dile getiren Albayrak, bu yıl ciddi ölçüde hız kazanan korumacılık, jeopolitik riskler ve gelişmiş ülkelerin para politikalarında çok değişik adımlar atıldığını görüldüğünü, bu gelişmelerin küresel ekonomik görünümü olumsuz etkilediğini kaydederek, sözlerini şöyle sürdürdü:
“İyimser beklentiler yerini karamsarlığa bırakmaya başladı. Gelişmiş ülkeleri bugün tehdit etmeye başlayan süreçlerin temelinde birkaç tane yakından takip ettiğimiz durum var.
Birincisi; finansal koşullar, likidite sıkılaşma sürecine doğru adım adım ilerliyor. İşte bu sıkılaşma tüm yükselen piyasa ekonomilerini etkilemeye başladı. İkinci olarak ticaret savaşları; adil, serbest ve çok taraflı kurallara dayalı bir ticaret sistemi tüm ekonomilerinin çıkarına olduğunu ifade ediyoruz.
Biz bu zaman kadar hep ticarette korumacılığa karşı çıktık. Rekabetçiliğin ancak inovasyon ve verimlilikle geleceğini savunduk. Türkiye olarak bu duruşumuzu bu tezimizi savunmaya devam edeceğiz. Zaten Türkiye olarak ekonomi politikalarımızı da yenilikçiliği teknolojik gelişmeyi ve verimliliği destekleyecek şekilde kurguluyoruz. Bu yönde değişim ve dönüşüm adımlarını atıyoruz.”
“Sağlam temeller Türk ekonomisinin direncinin ana unsurudur”
Türkiye olarak son 10 yılda yıllık ortalama yüzde 7’ye yakın bir büyüme sağlandığını söyleyen Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak, “Bu büyümede kamu kaynaklarının payı nispeten daha sınırlı oldu. Özel kesim tüketim, yatırım tüm bu adımlar Türkiye ekonomisinin büyümesinin ana unsurları oldu. Türkiye başka ülkeler gibi yoğun kamu maliyesi tedbirlerine başvurmadı. Bu sürede Türkiye çok değişik sorunların üstesinden gelmeye de başladı. Son beş yıldır tüm yaşananlara rağmen Türkiye güçlü temelleri sayesinde bu süreçten daha da güçlenerek çıktı. Bu sağlam temeller bugün de Türk ekonomisinin direncinin ana unsurudur. Önümüzdeki dönemde bu temelleri daha da güçlendireceğiz” şeklinde konuştu.
“Bankacılık sektörünün güçlü sermaye yapısı muhafaza edilecek”
Bankacılık sektörünün güçlü sermaye yapısını muhafaza edileceğini ve risklere karşı daha da dayanıklı hale getirecek analitik yöntemlere dayalı uygulamaların daha da yenilerini hayata geçireceklerinin altını çizen Albayrak, “Hükümet olarak bankacılık sektörünü de reel sektörü de bu anlamda destekleyecek imkanlarımız ve kararlılığımızla önümüzdeki dönemde daha da güçlü bir şekilde ortada olacak” dedi.
Türkiye’nin uluslararası piyasadaki risk priminde önemli bir düşüş görüldüğünü belirten Albayrak, “İşte bu anlamda risk priminin ana göstergelerinden biri olan CDS primleri son bir ayı aşkın zaman diliminde yaklaşık 200 baz puandan fazla gerileme ortaya koydu. Türk lirası Amerikan dolarına karşı aynı dönemde yaklaşık yüzde 21 oranında değer kazandı. Hazine’nin iç borçlanma faizleri 230 baz puanın üzerinde bir gerileme ortaya koydu. Uluslararası piyasalardaki Amerikan doları cinsinden tahvillerimizin getirileri bu anlamda ok ciddi pozitif ayrışma gösterdi. BİST 100 Endeksi bu dönemde yüzde 4’ün üzerinde bir değer kazandı” diye konuştu.
“Ekonomide ve finansal piyasalarda dalgalanma süreci durdu”
Albayrak, Türkiye ekonomisindeki ve finansal piyasalardaki yaşanan tüm bu dalgalanma süreci durduğunu, güçlü bir şekilde stabilize olarak sağlam adımlarla yoluna devam etmeye başladığını sözlerine ekleyerek, Türkiye’nin bu dönemde Brezilya ile birlikte son dönemde dünyada en iyi performansı gösteren ülke olduğunu açıkladı.
Albayrak, “Ağustos ayından itibaren maruz kaldığımız spekülatif ataklarla birlikte oluşturulmak istenen karamsar tabloya, panik havasına izin vermedik. Birileri Türkiye için felaket senaryoları üretmeye çalışsa da biz ilk günden beri söylediğimiz gibi adım adım rasyonel politikalarla, güven veren duruşumuzla süreci çok ama çok iyi bir şekilde yürüterek geride bıraktık” dedi.
“Türkiye’nin kaynak sağlama sorunu yok”
Türkiye’nin kaynak sağlama sorununun bulunmadığı vurgulayan Albayrak, “Türkiye’nin borç stoku ortada, dünyanın en düşüklerinden biri. Toplam Türkiye bilançosuna baktığımızda Türkiye’nin gayrisafi milli hasılaya oranı yüzde 135’lerde iken, gelişmekte olan ülkeler yüzde 211 idi. Dünya ortalaması yüzde 318’di. Türkiye’nin dolayısıyla bu anlamada kaynak sağlama sorunu yok” şeklinde konuştu.
“Türkiye yeni bir ekonomik başarı hikayesi yazmaya başlamıştır”
Berat Albayrak, son olarak şunları kaydetti:
“Politikalarımızı kararlılıkla hayata geçirmeye devam edeceğiz. Vatandaşlarımız da bilsin ki; Türkiye yeni bir ekonomik başarı hikayesi yazmaya başlamıştır. Uluslararası riskleri en aza indirecek iş birliği ve koordinasyonu da önemsiyoruz. Suriye’de uzun zamandır bir iç savaş sürüyor. Bu savaşın sona ermesi, yeniden güvenli ve barış içinde bir Suriye ve bölge coğrafyası oluşması için tüm tarafların iş birliği büyük önem arz ediyor. Küresel sistemdeki tüm ülkelerle halihazırda sürdürdüğümüz güçlü siyasi ve ekonomik ilişkilerimizi sadece karşılıklı kazan-kazan anlayışıyla değil, bölgesel ve küresel istikrarın faydasına olacak bir iklimle daha da ileriye taşımak istiyoruz.”
“Ticaretin geçtiği yoldan, sadece ticaret geçmez”
Zirvenin açılışında konuşan TÜSİAD Başkanı Erol Bilecik ise “Şurası kesin; ticaretin geçtiği yoldan sadece ticaret geçmez. Aynı zamanda bilgiler, fikirler, inançlar, değerler ve kültürler de geçer. Tarihi İpek Yolu bu nedenle yüzyıllar boyunca farklılıkları buluşturan, tanıştıran tam anlamıyla bir köprü olmuştur. TÜSİAD olarak BRICA’nın 2’nci zirvesine doğu ve batının buluştuğu, medeniyetler şehri İstanbul’da ev sahipliği yapmaktan çok büyük bir heyecan duyuyoruz. Bu çok taraflı iş birliği mekanizmasının temel amacı, İpek yolu üzerindeki ülkeler arası ortaklıkları ve ilişkileri daha yüksek seviyeye getirmektir. Zirve süresince yanıt arayacağımız temel soru, özel sektörün kuşak ve yol girişiminde nasıl bir rol oynayacağıdır” diye konuştu.
Farklı ülkelerden temsilciler katılıyor
TÜSİAD, Çin’deki muadil kuruluşlarından Çin Sanayi Ekonomileri Federasyonu (CFIE) ile işbirliğinde 18-19 Ekim 2018 tarihlerinde Swissôtel the Bosphorus’da BRICA İstanbul Zirvesi’ni düzenleniyor.
18-19 Ekim tarihlerinde düzenlenen BRICA İstanbul Zirvesi’ne Türkiye ve Çin’in yanı sıra farklı kıtalardan iş dünyası, akademi ve sivil toplumun önde gelen temsilcileri katılım sağladı.
BRICA İstanbul Zirvesi’nde Kuşak ve Yol Girişimi, Türkiye’de & BRICA ülkelerinde İş ve Yatırım Ortamı, Dijital Kuşak ve Yol Girişimi, Doğrudan Yatırımlar, E-ticaret, Start-up, Bankacılık & Finans, Enerji & Altyapı, Ulaştırma & Lojistik, EPC (Mühendislik, Tedarik, Kurulum), Çevre Teknolojileri ve Sürdürülebilirlik, Akıllı Şehirler, Anlaşmazlıkların Halli, Turizm & Kültür, Düşünce Kuruluşları temaları ele alınıyor.
BRICA nedir?
Çin hükümetinin 2013 yılında açıkladığı Kuşak ve Yol girişiminin iş dünyası ayağı olarak nitelendirilebilecek BRICA (Kuşak ve Yol Sanayi ve Ticaret Birliği), İpek Yolu üzerindeki ülkeler arasındaki ortaklıkları artırmak amacıyla CFIE tarafından 2016’da Pekin’de kurulan çok taraflı bir işbirliği mekanizması. 29 ülke & bölgeden 31 iş dünyası kuruluşunun üyesi olduğu BRICA’da TÜSİAD da kurucu üye.
2017’de Mısır’ın başkenti Kahire’de gerçekleştirilen ilk BRICA Zirvesi’nin ardından ikincisinin TÜSİAD ev sahipliğinde Türkiye’de gerçekleştirilmesine karar verilmişti.
İHA