Hedef 2023 Türkiye Zirvesi’nde konuşan Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Hal yasası düzenlemesinin yakında TBMM gündemine geleceğini belirterek, “Komisyonculuk tarihe karışacak, satışta rekabet üst düzeye çıkacak” dedi. Albayrak, yeni haller, yeni satış alanları ve üreticilerin satış kabiliyetlerini artıracak düzenlemenin, gıda ürünlerine çok daha makul oranlarla erişilmesi açısından önemine vurgu yaptı.
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, İstanbul’daki Yeni Havalimanı’nda düzenlenen “Hedef 2023 Türkiye” Zirvesi’nde ekonomiye ilişkin önemli mesajlar verdi.
“Ekonomimizi enflasyon ve faiz prangasından kurtaracağız”
Enflasyon, kur ve faiz açısından kötü bir dönemin geride kaldığına dikkat çeken Albayrak, “Ekonomimizi adım adın enflasyon ve faiz denen prangadan kurtaracağız” dedi.
Konuşmasında Enflasyonla Topyekun Mücadele Programı’na destek veren herkese teşekkür eden Bakan Albayrak, “Enflasyonla mücadele için yaptığımız çağrılar sonucunda başlatılan destekler, seferberliğe dönüştü. Enflasyonda önce Ekim, ardından Kasım ve Aralık’ta aşağı yönlü seyir sürecek. Bu sürecin sonunda enflasyon ve faizden ekonomimizi adım adım kurtardığımızı göreceksiniz” ifadelerini kullandı.
Türkiye ekonomisine yönelik “yoğun ekonomik saldırı” havasının artık dağılmaya başladığına vurgu yapan Albayrak, “Yatırımcıların ekonomimize güveni her geçen gün artıyor. Bu ataklarla herhangi bir ülke karşı karşıya kalsaydı büyük bir krize düşerdi. Ancak Türkiye çok güçlü bir şekilde güvenini kazanacak bir süreci ortaya koydu. Dövizde aşağıya yönlü bir seyir kendini göstermeye başladı” diye konuştu.
“Ekonomide dengelenme başladı”
Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak’ın, Hedef 2023 Türkiye Zirvesi’ndeki konuşmasından mesajlar satır başlarıyla şöyle:
“Dış ticaret rakamlarının ardından ekonomide dengelenmenin başladığına şahit olduk. İhracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 58’lerden yüzde 88,4’e çıkarak çok güçlü bir dengelenmesinin sinyalini verdi.
Enflasyon, kur ve faiz açısından kötü bir dönemi geride bıraktık.
Ağustos ayında yaşanan süreç, Türkiye Cumhuriyeti’nin tarihi boyunca maruz kaldığı en büyük ekonomik saldırıdır. Bu süreci beklenilenin çok daha altında bir hasarla atlattık. Bu süreçten nasıl çıkılacağını tribünden izleyenler, İtalya gerçeğine bakarak Avrupa’nın bu durumdan nasıl kurtulacağını kara kara düşünüyorlar.
Yaşanan süreçler bize dünyanın birinci gündeminin ekonomi olduğunu gösteriyor ve burada her ülkenin birinci önceliği kendi çıkarları. Burada ülkeler kendine özgü modellere uyguluyor. Biz de bunun için atılması gereken adımları devreye sokuyoruz.
Dünya 2020’lere, 2008’lerden miras olarak taşıdığı krizlere, çok daha küresel zorlukların beklendiği bir döneme hızla ilerlerken, Türkiye olarak bizim bu sürece nasıl hazırlandığımızı attığımız adımlarla göreceğiz. Türkiye çok güçlü bir altyapı ve değişim süreci yaşıyor. Bunun etkilerini 2019, 2020 yıllarında çok daha güçlü bir şekilde göreceğiz. 2023 hedefi doğrultusunda bunları hep birlikte sağlayacağız.”
“Hal yasası ile komisyonculuk tarihe karışacak”
Konuşmasında Hal Yasası düzenlemesine de değinen Bakan Albayrak, şunları söyledi:
“Sebze ve meyve fiyatlarına doğrudan etki eden, suni süreçleri azaltacak hal yasasının çok yakın süreçte TBMM gündemine geleceğini biliyoruz. İnşallah komisyonculuk tarihe karışacak. Satışta rekabet üst düzeye çıkacak ve yeni haller, yeni satış alanları, üretici ve üretici örgütlerinin satış imkanlarının artırılması sağlanacak. Soğuk hava depolarıyla lojistikteki kayıpların da önüne geçilecek.
Türkiye’de bu ekosistemin kurulması sadece enflasyon açısından değil, aynı zamanda gıda ürünlerine çok daha makul fiyatlarla erişilmesi açısından da önemli. Burada bu yasal düzenlemenin yanında, belki dünyada örneği olmayacak bir modeli çalışıyoruz. Çok başarılı bir modelle; tarladan çatala kadar çok güçlü bir ekosistem oluşturarak, çok profesyonel yetkin bir altyapı oluşturularak hem ürün kalitesi, hem maliyeti, hem zamanlaması, hem de israfı noktasında kritik bir ekosistem oluşturacağız. Sadece tarımda değil, tüm alanlarda sağlanacak güçlü koordinasyonla üretici fiyatlarında etkili olan süreçlere karşı aksiyon adımları güçlü bir şekilde atılacak. Tüm üretim ve girdi maliyetlerini düşürmek için reel sektöre destek vermeye devam edeceğiz.”
DHA