Tarım ve Orman Bakanlığı, Baharat Tebliği Taslağını görüşe açtı. Zahter tanımının da Tebliğe ekleneceği taslaktaki en önemli değişiklik ise, ambalajsız ürünlerin pazar, kasap, manav gibi yerlerde satılamayacağına ilişkin yasağın kaldırılması olacak.
Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğünün hazırladığı Türk Gıda Kodeksi Baharat Tebliği Taslağı, genel müdürlüğün internet sayfasında ilgili tarafların görüşüne açıldı. Taslağa ilişkin görüşler, 25 Aralık 2019 tarihine kadar iletilebilecek.
Tebliğin amacı
Baharatın tekniğine uygun ve hijyenik şekilde üretilmesi, hazırlanması, işlenmesi, depolanması, nakledilmesi ve piyasaya arz edilmesi aşamalarında taşıması gereken özelliklerini belirlemek amacıyla hazırlanan Tebliğ; öğütülmüş, ufalanmış ve bütün haldeki baharatı ve baharat karışımlarını kapsıyor.
Uygulamadaki Tebliğde yer alan baharat tanımlarında da bazı değişiklikler yapılan taslakta, Fesleğen ve Reyhan aynı bitki olduğundan tanımları birleştirilirken, Karabiber çeşitleri olarak Beyazbiber-Akbiber ve Karabiber’in yanı sıra, Yeşil Karabiber tanımı da Tebliğe girdi.
Toz kırmızıbiber, pul kırmızıbiber ve isot tanımları da Kırmızıbiber başlığı altında toplandı.
Sarımsak tanımından Sater tanımı çıkartılarak, Satureja cinsi Kekik tanımına eklenirken, Tarçın çeşitleri başlığı altında Tarçın, Çin tarçın kabuğu ve Seylan tarçın kabuğu ayrı ayrı tanımlandı.
Zahter (Karabaş kekik) tanımı da Tebliğe eklendi.
Ürün özellikleri
Tebliğ kapsamındaki baharatın fiziksel ve kimyasal özellikleri Ek-1, 2,3 ve 4’e uygun olacak. Değer belirlenmeyen ürün-kriter için denetimlerde bu kriterler aranmayacak.
Hindistan cevizinde kalsiyum oksit oranının kuru maddede kütlece en çok %0,35 olma zorunluluğu Ek-4’e alınırken, yağı azaltılmış Hindistan cevizi, perakende satış yerlerinde doğrudan tüketiciye sunulamayacak. Ancak üretim yerleri ve gıda toptancılarında satışa sunulabilecek.
Tebliğ kapsamındaki ürünlere 3/10/2019 tarihli 30907 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan TGK Gıda Işınlama Yönetmeliği’ne uygun olarak ışınlama işlemi yapılabilecek. Bitkisel yağ kullanımına izin verilenlerde Bitki Adı ile Anılan Yemeklik Yağlar Tebliğinde tanımlanan bitkisel yağlar kullanılacak.
Bakanlık detaylı risk değerlendirmesi yapabilecek
Taslakta 6. Madde olarak yer alan Özel Hüküm uyarınca, tebliğde tanımlaması yapılan baharat dışındaki ürünlerin, baharat amaçlı kullanımına dair değerlendirme Bakanlıkça yapılacak. Bakanlık gerekli görmesi halinde bu ürünler için detaylı risk değerlendirmesi yapabilecek.
Yeni bir hüküm olarak, kekiklerin etiketinde ürün adı olarak “Kekik” ibaresi ile birlikte ait olduğu cins adı da belirtilecek.
Tebliğin yayımı tarihinden önce faaliyet gösteren gıda işletmecileri, bu Tebliğin yayımı tarihinden itibaren üç yıl içerisinde Tebliğ hükümlerine uyacaklar.
Tebliğ hükümlerine uymak zorunda olan gıda işletmecileri uyum sağlayana kadar halen uygulamadaki TGK Baharat Tebliği hükümlerini uygulamak zorunda olacaklar.
Ambalajsız baharatların pazarda, manavda satışının önü açılıyor
Hazırlanan Tebliğ taslağı ile yapılacak en önemli değişiklik ise halen uygulanmakta olan Tebliğin “Baharat satış yerlerine ilişkin gereklilikler” başlığını taşıyan Ek-5’in Tebliğden çıkartılması olacak.
Uygulamadaki Tebliğin Ek-5’inin 2. Maddesi “Bu Tebliğ kapsamında ambalajsız olarak piyasaya arz edilen ürünler sadece bu Tebliğ kapsamında belirlenen hijyen koşullarını sağlayan yerlerde piyasaya arz edilir. Pazar, kasap, manav gibi yerlerde satışa sunulamaz.” Hükmünü içeriyordu. Bu hükmün yeni Tebliğ taslağında yer almaması dolayısıyla, ambalajsız baharatların Pazar, kasap, manav gibi yerlerde satışının da önü açılmış olacak.