Uzmanlar, çoğu insanın gün içinde sıklıkla yaptığı bacak bacak üstüne atma hareketinin fıtık sebebi olduğu noktasında uyarıyor. Fazla kilo, ağır yük taşıma ve hareketsizlik neticesinde oluştuğu artık herkesçe bilinen fıtık rahatsızlığının bacak bacak üstüne atarak da gerçekleşebileceğini belirten Uzman Dr. Ali Şahabettinoğlu, bacaklar arasında boy farkı oluşabileceğine dikkat çekerek, zamanla omurgaya dengesiz yük binmesine sebep olabileceğine işaret etti.
Tedavi ve Manipülasyon Uzmanı Dr. Ali Şahabettinoğlu, ağrı kemiği ve leğen kemikleri arasında bulunan bu eklemlerin fonksiyonlarının bozulması nedeni ile şikâyetçi olunan ağrının çoğunlukla bel ve kalça bölgesinde gerçekleştiğini kaydetti.
Ağrı alt bel ve kalça üzerinde yoğunlaşıyor
Leğen kemikleri ve sağrı kemiği arasındaki bu eklemlerin disfonksiyonu yani fonksiyonunun bozulması neticesinde, kişide bel veya bel-kalça ağrısı şikayetleri oluştuğunu belirten Şahabettinoğlu, sakroiliak sendromlu hastada ağrının çoğunlukla alt bel ve kalça üzerinde hissedildiğini kaydetti.
Denge ve duruş bozuklukları oluşuyor
Şahabettinoğlu, şu bilgileri verdi:
“Bacaklar arasında boy farkı oluşabilir. Bir bacağın diğerinden kısa olması, bir yandan yürüyüş bozuklukları ve ayak burkulmalarına sebebiyet verebilirken, diğer taraftan da zamanla omurganız üzerinde denge ve duruş bozukluklarına da neden olmaktadır.
1 santimetrelik kısalığı vücut tolere edebilirken, daha fazla kısalık olduğunda pelvis veya omurga bir tarafa doğru hafifçe eğrildiği için ileride bu durum yavaş yavaş dengeyi bozarak zamanla pelvisin bir tarafının yukarı doğru kalkmasına ve omurgaya dengesiz yük binmesine sebebiyet verebilir.
İstatistiklere göre, şikâyeti olmadığını iddia eden insanların %20’sinin bacak boyunda fark olduğu saptandı. Bacak boyundaki eşitsizliğin anatomik mi yoksa fonksiyonel mi olduğunun doktorlar tarafından kısa sürede tespit edilmesi gerekir.
Ayrıca duruş bozukluğunun zincirleme şeklinde ilerler. Zamanla bel fıtığı, skolyoz, çene sorunları, boyun fıtığı, migren veya psikolojik sorunlar yaratabilir. Boyun ve bel fıtığının %98’ini elle tedavi edilebilir.”