Tıp alanında yaptıkları çalışmalarla ödüle hak kazanan bilim insanları ödüllerini; TBMM Başkanı Binali Yıldırım, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ve Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca’nın elinden aldı.
2018 Aziz Sancar Bilim, Teşvik ve Hizmet Ödüllerine layık görülenler;
Prof. Dr. Feridun Cahit Tanyel, Prof. Dr. Ertuğrul Kılıç, Doç. Dr. Sinan Güven, Doç. Dr. Mehmet Kahraman, Doç. Dr. Tevfik Tamer Önder ve Dr. Öğr. Üyesi Urartu Özgür Şafak Şeker.
Aziz Sancar Bilim, Hizmet ve Teşvik Ödülleri hakkında
Sağlık bilimi ve teknolojileri alanında ülkeye ve insanlığa hizmet etmek amacıyla, yaptığı çalışmalarla bilime uluslararası düzeyde önemli katkılarda bulunmuş bilim insanlarına, üstün hizmette bulunmuş kişilere ve yaptığı çalışmalarla bilime gelecekte uluslararası düzeyde önemli katkılarda bulunabilecek niteliklere sahip olduğunu kanıtlamış kişilere TÜSEB tarafından Bilim, Hizmet ve Teşvik ödülleri verilmektedir.
Teşvik Ödülü
Yaptığı çalışmalarla bilime gelecekte uluslararası düzeyde önemli katkılarda bulunabilecek niteliklere sahip olduğunu kanıtlamış, ödülün verildiği yılın ilk gününde 40 yaşını geçmemiş bilim insanlarına verilir. Her yıl en fazla beş kişiye verilir. 2017 Teşvik ödüllerine, Doçent Doktor Oktay Algın, santral, sinir sistemi hastalıklarında yeni bir çekim protokolünü ve yaklaşımını tıp literatürüne kazandırdığı çalışması ile; Yrd. Doç. Dr. Deniz Atasoy ve Doç Dr. Serdar Durdağı fizyoloji alanındaki çalışmaları ile; Doç. Dr. Özgür Şahin ve Doç. Dr. Pınar Yılgör Huri ise kanser alanında yaptıkları çalışmalar ile layık görülmüşlerdir.
Bilim Ödülü
Yaptığı çalışmalarla bilime uluslararası düzeyde önemli katkılarda bulunmuş hayattaki bilim insanlarına verilir. Her yıl bir kişiye verilir. 2017 Bilim Ödülü’nün sahibi, kimya alanında yaptığı çalışmalar ile Prof. Dr. Engin Umut Akkaya olmuştur.
Hizmet Ödülü
Bilim ve teknolojinin gelişmesine üstün hizmette bulunmuş hayattaki kişilere verilir. Her yıl bir kişiye verilir. 2017 yılında uygun aday bulunamaması sebebi ile Hizmet Ödülü verilememiştir.
Türk Tıp Dünyası Kurultayı hakkında
Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) olarak bu sene Türk Tıp Dünyası Kurultaylarının beşincisini düzenliyoruz. Yurtdışında çalışmalarını sürdüren ve tıp alanında faaliyet gösteren sağlık profesyonelleri, bilim insanları, akademisyenler, ilaç ve tıbbi cihaz sektörü temsilcileri ile ülkemizdeki ilgililerinin bir araya gelebileceği bir platform oluşturarak karşılıklı bilgi ve tecrübe paylaşımını amaçlayan Türk Tıp Dünyası Kurultay’larının birincisi 2014 yılında düzenlenmiştir. Cumhuriyet Bayramı haftasında gerçekleştirilen Kurultay ilk üç sene Sağlık Bakanlığı tarafından organize edilmiş, 2017 yılından itibaren ise düzenleme görevi Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı’na verilmiştir.
Her yıl farklı konulara ağırlık verilen Kurultayın, bu yıl “Kronik Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar” teması altında düzenlenmesi kararlaştırılmıştır. 27-29 Ekim 2018 tarihleri arasında InterContinental İstanbul Otel’de TÜSEB, T.C. Sağlık Bakanlığı ve Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa Bölge Ofisi ile birlikte organize edilecek olan V. Türk Tıp Dünyası Kurultayı’nın ana amacı; “Kronik Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar” (obezite, diyabet, kalp damar hastalıkları, solunum yolu hastalıkları, kanserler vb.) ve bunların risk faktörleri konusunda yapılabilecek çalışmaları ele almaktır.
Yaptığı çalışmalar ile bilime uluslararası düzeyde önemli katkılarda bulunmuş, bilim ve teknolojinin gelişmesine üstün hizmette bulunmuş ve gelecekte uluslararası düzeyde önemli katkılarda bulunabilecek niteliklere sahip bilim insanlarına verilen TÜSEB Aziz Sancar Bilim, Hizmet ve Teşvik Ödülleri’nin bu yıl 2.’si kurultayın ilk günü sahiplerine verilecektir.
Kurultay’a dünyanın çeşitli ülkelerinden ve ülkemizden sağlık alanında küresel ve ulusal düzeyde başarılı çalışmalarda yer almış, patent ve ödül sahibi, üniversite, hastane ve teknoparklarda yönetici/araştırmacı olarak çalışan katılımcılar, T.C. Sağlık Bakanlığı ve ilgili kuruluşların yetkilileri ve Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Ofisi üyeleri dahil yaklaşık 500 katılımcı davet edilmiştir.