Avrupa’da 30 ülkede düzenlenen ankete göre tüketici et ve et ürünlerine neredeyse ikinci el arabaya güvendiği kadar güveniyor.
Avrupa Komisyonu’nun tüketici pazarları skor tabelası çalışmasına göre et sektöründen daha kötü performans gösteren tek sektör ikinci el araba satışı. Rapora göre et ürünlerinin pazar performans belirleyici skoru 80,6. Bu skor değerlendirilen 13 ürün grubu ortalamasından düşük (82,4). Et sektörünü 75,6 puan ile ikinci el araba satışı takip etti.
Komisyon raporunda bu pazarlarda tedarikçiye güvenin az olduğu, tüketicilerin finansal, psikolojik ve zaman açısından fazla kayıba uğradığı, mevcut seçeneklerden tatmin olmadığı ve beklentilerinin karşılanmadığı belirtildi.
2016 skor tablosundaki sonuçlar, tüketicilerin temel mal ve hizmet pazarlarının işleyişi konusunda deneyim ve algılarını ortaya koyan büyük boyutlu bir anketin verilerine dayanıyor.
30 ülkede 42 ürün ve hizmet pazarı
AB üye ülkeleri yanında İzlanda ve Norveç’i de kapsayan 30 ülkede, 500’er tüketici tarafından 42 pazarın değerlendirilmesi ile ortaya koyulan çalışmada tüketicilerin güven, beklenti, tercih ve şikayetleri incelendi.
Alkolsüz içecekler, ekmek, tahıl ve makarna gibi hızlı tüketim ürünleri pazarları genel olarak iyi performans gösterirken, son raporda elektronik ve bilişm teknolojileri pazarlarının gerisinde kaldı.
Et, meyve ve sebzenin skoru düşük, ama gelişme var
Tabloda 80,6 puan alan et ve 81,6 puan alan meyve ve sebze pazarları tüm malların ortalamasından (82,4) düşük kalsa da 2013’ten bu yana sırası ile 3,2 ve 2,3 puan gelişme gösterdi.
Ekmek, tahıl ve makarna pazarı 83,3 puan alarak üç yıl öncesine göre 0,7 puan ir artış gösterdi. Bu kategori aynı zamanda %92 ile tüm pazarlarda en yüksek yaygınlığı gösterdi. Bunu %90 ile meyve ve sebze, %87 ile alkolsüz içecekler ve %86 ile et takip etti.
Gıda sahteciliği önlemleri işe yarıyor
Et ve et ürünleri 13 ürün pazarı arasında 12’nci oldu. Komisyona göre bunun önemli nedenlerinden biri 2013’teki at eti skandalı oldu. Raporda et ürünlerindeki düzelme de vurgulanırken “Gıda Sahteciliği Bilgi Ağı” sayesinde ulusal yetkililer arasında bilgi paylaşımının arttığına da dikkat çekildi. İşlenmemiş etin menşe etiketlemesine dair yeni AB kanunları da sahteciliği azalttı.
Gıda güvenilirliği sorunları konusunda ise meyve ve sebzelerin %21, kuruyemiş ve tohumların %16, balık ve balık ürünlerinin %10 ile başı çektiği belirtildi.