Forum Europe tarafından organize edilen konferansta, gıda politikaları konusunda yoğun çalışmalar yapılan 2011’in ardından, Avrupalıların beslenme ve yaşam tarzının geliştirilmesinde AB’nin başarısı tartışıldı.
Sağlıksız diyetler ve fiziksel aktivite eksikliği, Avrupa Birliği’nde (AB) birçok hastalığın kaçınılmaz olarak ortaya çıkmasına yol açıyor. Avrupa’da giderek artan obezite prevalansı son yıllarda önemli bir halk sağlığı sorunu haline geldi. Forum Europe tarafından 27-28 Mart 2012 tarihleri arasında Brüksel’de gerçekleştirilen 6. Avrupa Beslenme ve Yaşam Tarzı Konferansı’nda Avrupa vatandaşları için sağlıklı bir geleceğin tesis edilmesi konusunda AB’nin başarısı tartışıldı.
Avrupa Komisyonu’nun 2013 yılında sona erecek olan “Beslenme, Kilo Fazlalığı ve Obezite ile İlgili Sağlık Konularında Avrupa Stratejisi” sağlıklı diyetler ve yaşam tarzlarının teşvik edilmesi konusunda AB’nin mevcut yaklaşımlarını ortaya koyuyor. AB Diyet, Fiziksel Aktivite ve Sağlık için Aksiyon Platformu Başkanı Despina Spanou; Avrupa Birliği genelinde obezite, diyet ve fiziksel aktivite ile ilgili sağlık konularını ele alan 6 yıllık proje kapsamında hükümetler, ticari aktörler ve sivil toplum tarafından 300 pozitif aksiyon alındığını kaydetti.
2010 yılında Eurobarometer tarafından, AB ülkelerinde 27.000 kişi ile yüz yüze yapılan Spor ve Fiziksel Aktivite Araştırmasından çıkan sonuçların Avrupalıların ciddi bir şekilde yetersiz fiziksel aktivite yaptığını gösterdiğini hatırlatan Avrupa Sağlık ve Fitnes Derneği Direktörü Herman Rutgers da Avrupalıların %60’ının çok az fiziksel aktivite yaptığını belirtti. Rutgers, fiziksel aktivite yetersizliğinin ciddi sağlık sorunlarının nedeni olduğunu vurgulayarak; “Burada davranış değişikliğinin önemi ortaya çıkmaktadır” dedi.
AB Komisyonu’nun, ulusal hükümetlerin, eğitimcilerin, sağlık sigortası şirketlerinin, psikologların, doktorların ve iş adamlarının bunun başarılması gereken en zor işlerden biri olduğunu kabul ettiklerine dikkat çeken Herman Rutgers “Daha az yemek yiyin, daha çok egzersiz yapın” mesajını verdi.
Avrupa Komisyonu, Sağlık ve Tüketici Genel Müdürü Paola Testori Coggi ise AB genelinde obezite, diyet ve fiziksel aktivite ile ilgili sağlık konuları ele alan stratejenin 5 yıl önce başladığını ve halen değerlendirme döneminde olduklarını belirtti. Proje kapsamında gönüllü aksiyonların alındığını, fiziksel aktivitenin, reformülasyonun teşviki gibi konularda başarılı çalışmaların olduğunu, ancak yine de obezitenin Avrupa’da artmaya devam ettiğini söyledi. “Yalnızca bireysel yaşam kalitesine bakmamamız gerekir” diyen Coggi, kronik hastalıkların ekonomik olarak sürdürülebilir olmadığını belirtti.
Coggi ayrıca, tüketicinin bilgilendirilmesi konusundaki çalışmalar kapsamında yeni yayınlanan AB Tüzüğü ile zorunlu etiketlemede yer alacak temel besin elementlerinin belirlendiğini, bu sayede tüketicilerin bilinçli seçimler yapmasının sağlanacağını da vurguladı.
Beslenme beyanları listesinin hazırlandığını, ilk listenin üye ülkeler tarafından desteklendiğini ve şu anda parlamentoda değerlendirilme aşamasında olduğunu hatırlatan Coggi, bu listenin yayınlanması ile bu alana açıklık geleceğini ve bunun büyük bir aşama olduğunu söyledi. Listeye alınmayan beyanlarla ilgili kritiklerin sürdüğünü açıklayan Coggi, mevzuatla ilgili yapılan çalışmalar arasında özel beslenme amaçlı gıdalar konusunun da yer aldığını, bunların kategorize edilmelerinin basitleştirme anlamında önemli olduğunu belirtti.
Beslenme profillerinin de yıllardır tartışılan bir konu olduğuna değinen Coggi, halen beslenme profilleri üzerinde çalıştıklarını, etki değerlendirme sürecinde olduklarını ve sonuçları gelecek yıl sunacaklarını açıkladı.
Tuz azaltma ve bazı seçilmiş besin elementlerinin ulusal farklılıklar ve duyarlılıklara göre belirlenmesi ve gıda vergileri konusu da Komisyon’un gündeminde… Bazı üye ülkelerin AB’ye uyumlu olmayan gıda vergileri uyguladığını söyleyen Paola Testori Coggi, Komisyon’un Üst Düzey Çalışma Grubu raporunda gıda vergilerinin obezite ile mücadeleyi başarmada önemi olmadığının vurgulandığını da belirtti.
İki gün boyunca 8 oturumun gerçekleştiği konferansta, gıda etiketlemesi ile ilgili kurallar, sağlık beyanları, Avrupa’da Özel Beslenme konusunun geleceği ve reformülasyon ve inovasyon konuları da tartışılan başlıklar arasında yer aldı.