Yıldız Holding Gıda Grubu Başkanı Mehmet Tütüncü, Avrupa Gıda ve İçecek Endüstrileri Konfederasyonu (FoodDrinkEurope) bünyesinde yer alan ve Avrupa’nın 18 büyük gıda üreticisinin oluşturduğu Liaison Committee’ye başkan olarak seçildi.
Yıldız Holding uluslararası bir başarı öyküsüne daha imza attı. Yıldız Holding Gıda Grubu Başkanı Mehmet Tütüncü, Avrupa Gıda ve İçecek Endüstrileri Konfederasyonu’nun (FoodDrinkEurope) en etkin çalışma kolu olan ve Avrupa’nın 18 büyük gıda ve içecek devinin yer aldığı Liaison Committee’ye başkan olarak seçildi.
Mehmet Tütüncü, Kellogg’s Avrupa Başkanı Timothy Mobsby’den 1 Temmuz itibariyle devraldığı başkanlık görevini iki yıl yürütecek.
Liaison Committee; Kellogg’s, Tate & Lyle, Ferrero, Coca-Cola, General Mills, PepsiCo, Kraft Foods, Heinz, Agrokor, Südzucker, Cargill, Mars, P&G, Heineken, Danone, Unilever, Nestlé, Barilla gibi her biri alanında lider dev şirketlerden oluşuyor.
2009 yılında ilk Türk şirketi olarak komiteye üye olan Yıldız Holding, o günden bu yana komitenin çalışmalarına katkıda bulunuyor. Mehmet Tütüncü, dört yıldan bu yana Komitede Yıldız Holding’i temsilen üye olarak görev yapıyordu. Komite Başkanlığı’na FoodDrinkEurope Genel Direktörü Mella Frewen tarafından önerilen Tütüncü, tüm üyelerin olumlu görüşü ve oybirliği ile başkanlığa seçildi.
“Sektörü yepyeni bir boyuta taşıyacağız”
Mehmet Tütüncü, önümüzdeki iki yıl boyunca Avrupalı gıda devlerinin stratejik yol haritasının hayata geçirilmesine liderlik yapacak.
Tütüncü aynı zamanda Avrupa gıda sanayiinin bilimsel, ekonomik ve yasal konulardaki gelişimi için alınan kararlarda ve lobi faaliyetlerinde söz sahibi olacak.
Başkan seçilmesiyle birlikte Avrupa’daki tüm gıda ve içecek firmalarının etkili bir şekilde sürdürülebilir büyümeye katkı sağladığı bir platform oluşturmaya yönelik proaktif çalışmalara liderlik yapacak olan Tütüncü, yeni görevine ilişkin olarak şu değerlendirmeyi yaptı:
“Yıldız Holding olarak en büyük önceliğimiz gıda kalitesi ve güvenliği, tüketicinin bilinçlendirilmesi ve çevresel sürdürülebilirlik konularıdır. Komitedeki yeni pozisyonumuz sayesinde bu alanlardaki en güncel girişim ve çalışmalara yön verecek ve bu gelişmelerin Türkiye’de de uygulanmasına öncülük ederek sektörü yepyeni bir boyuta taşıyacağız.”
Mella Frewen’den kutlama
Mehmet Tütüncü’nün Liaison Committee başkanlığını kutlayan Food-DrinkEurope Genel Direktörü Mella Frewen ise önümüzdeki dönemde Tütüncü ile birlikte çalışacak olmaktan duyduğu memnuniyeti ifade etti. Avrupa gıda ve içecek sektörünün, Avrupa sanayi üretiminin en büyük paya sahip oyuncusu olmanın yanı sıra, dünyanın lider gıda ve içecek ihracatçısı olduğunu kaydeden Frewen:
“Sektörümüz, Avrupa ekonomisine sürdürülebilir ve kapsamlı büyüme kazandıran önemli bir itici güç aynı zamanda. Mehmet Tütüncü’nün liderliğinde komitenin, Avrupa gıda ve içecek sektörünün bu önemli konumunu muhafaza etmeye yönelik stratejik vizyonunu ortaya koyan çalışmalar yapmaya devam edeceğine eminim” şeklinde konuştu.
Dünya gıda ticaretinin en önemli oyuncusu
FoodDrinkEurope, dünyanın gıda ve içecek alanındaki en büyük sivil toplum kuruluşlarından biri olma özelliğini taşıyor. FoodDrinkEurope ve üyeleri bu sayede, hem AB hem de dünyada, gıda ve içecek ticaretine etki edecek, rekabet koşullarını değiştirecek mevzuatın da büyük ölçüde belirleyicisi konumunda bulunuyor.
Merkezi Brüksel’de bulunan kuruluşun üyeleri arasında Türkiye Gıda ve İçecek Sanayi Dernekleri Federasyonu da bulunuyor.
Avrupa’daki uluslararası kurum ve kuruluşların ortaklaşa çalıştığı en önemli yapı olma özelliğini taşıyan FoodDrinkEurope, gıda kalitesi ve güvenliği, sağlıklı beslenme, etiketleme, tarım politikaları, uluslararası ticaret, sürdürülebilir gelişme, çevrenin korunması gibi konularda faaliyetler gösteriyor.
Komite gündemi belirliyor
Bilimsel, teknolojik, ekonomik ve yasal konularda AB’deki gıda ve içecek sanayicilerinin haklarını temsil etmek üzere 28 Mart 2007’de kurulan Liaison Committee; bu amaçla araştırmalar yapmak ve çözümler üretmek yoluyla üyelerinin problemleri hakkında AB Komisyonu, üye ülkeler ve gıda ve içecek sanayi federasyonları ile işbirliği içinde çalışıyor. Liaison Committee, aynı zamanda AB nezdinde yürütülecek lobi faaliyetlerinin gündemini de belirliyor.
Liaison Committee’ye üye olabilmek için başvuracak şirketlerin; yıllık 1 milyar Euro’dan fazla ciroya sahip olması, Avrupa’da bir merkezi olması ve en az 5 Avrupa ülkesi ile ticareti olması koşulu aranıyor.