Avrupa gıda güvenliği ve halk sağlığı otoritelerinin yayınladığı rapora göre antimikrobiyel direnç hala insan sağlığı için en büyük tehditlerden biri durumunda.
Avrupa Komisyonu Sağlık ve Gıda Güvenliğinden Sorumlu Üyesi Vytenis Andriukaitis AB çapında birleşilerek antimikrobiyel direnç ile mücadele konusunda adımlar atılması çağrısında bulundu.
Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi (EFSA) ve Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi (ECDC) kuruluşlarının beraber yayınladıkları bir rapora göre antimikrobiyel direnç vakaları gıdalar, hayvanlar ve insanlarda halen çok yüksek. Antimikrobiyel direnç toplum sağlığı konusunda, özellikle tedavi seçeneklerini azaltması nedeniyle en büyük tehdit unsurlarından biri.
Tüm AB üyelerinin birlikte çalışması gerekiyor
Andriukaitis’e göre antimikrobiyel direnci düzeyleri AB ülkeleri arasında ciddi farklılık gösteriyor. Bu nedenle bu konudaki savaşın kazanılması için tüm AB üyelerinin çabalarını birleştirmeleri; tüm sektörlerde antibiyotik kullanımı konusunda çok keskin politikalar izlemeleri gerekiyor.
AB Sağlıkta Birlik Eylem Planında antimikrobiyel dirence karşı belirlenmiş temel adımlara odaklanma konusunda taahhütlerin yinelenmesi gerektiğini vurgulayan Andriukaitis, ancak bu şekilde başarı elde edilebileceğini ifade etti.
Raporda antimikrobiyel maddelere direnç oluşumuyla ilgili elde edilen bulgular yer aldı. Hayvanlarda kullanımı izinli olmamasına rağmen, tavuklarda carbapenem tipi antibiyotiklere direnç görülmesi bu bulgulardan biri. Bir diğeri ise dört ülkede ilk kez insanlarda ciprafloxacin maddesine dirençli ESBL üreten Salmonella Kentucky cinsine rastlanması oldu.
İnsanlarda kullanılan antibiyotiklere direnç
EFSA bilim insanlarının başında yer alan Marta Hugas’a göre, kanatlılarda carbapenem direnci, domuzlarda ise linezolid maddesine dirençli Staphylocossus tespit edilmesi büyük bir sorun; çünkü bu ilaçlar insanlarda ciddi enfeksiyonları iyileştirmek için kullanılıyor.
ECDC bilim insanlarının başındaki Mike Catchpole ise Salmonella ve Campylobacter bakterilerinin insanlarda yüksek düzeyde antibiyotik direnci gösterdiklerini belirtti. Birçok ilaca birden bağışıklık gösteren bakterilerin tespit edilmesi durumun iyiye gitmediğini gösteriyor. Bu bakterilerin yayılmasının önlenmesi gerekiyor.
EFSA ve ECDC konuyla ilgili bilgi endinilebilecek interaktif bir site oluşturdu. Sitede hangi ülkede hangi antimikrobiyel maddeye ne düzeyde direnç görüldüğü bilgisine ulaşılabiliyor.