Brexit müzakerelerinde Birleşik Krallık’ın Tek Pazar ve Gümrük Birliği içerisinde olmaya devam edeceği ‘statüko benzeri’ bir geçiş dönemi belirlenmesi konusunda acilen uzlaşıya varılması çağrısı yapan Avrupa ve İngiliz iş dünyası temsilcileri, “cliff edge” olarak adlandırılan, taraflar arasında uzlaşıya varılmaksızın Birleşik Krallık’ın AB’den ayrılma tarihi olan Mart 2019’a ulaşılmasından endişe duyuyor.
Birleşik Krallık iş dünyası kuruluşu CBI ve Avrupa İş Dünyası Konfederasyonu (BusinessEurope) üyesi federasyonların yöneticileri, İngiltere Başbakanı Theresa May ile 13 Kasım’da Londra’da bir görüşme yaptı.

“Statüko benzeri” geçiş dönemi
BusinessEurope Başkanı Emma Marcegaglia’nın da katıldığı toplantıda, Birleşik Krallık ile AB arasındaki Brexit müzakerelerinde olumlu ilerleme kaydedilmesi gerektiği vurgulandı, Birleşik Krallık’ın Tek Pazar ve Gümrük Birliği içerisinde olmaya devam edeceği ‘statüko benzeri’ bir geçiş dönemi belirlenmesi konusunda acilen uzlaşıya varılması çağrısında bulunuldu.
Avrupa iş dünyası heyeti ayrıca, Birleşik Krallık ve AB arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerin gelecekte ilerleyeceği çerçevenin belirlenmesi amaçlı görüşmelere bir an önce başlanması gereğine dikkat çekti.

“cliff edge’ önlenmeli”
BusinessEurope Başkanı Emma Marcegaglia, AB liderlerinin Brexit müzakerelerinde bir sonraki aşamaya geçme kararını verecekleri 14-15 Aralık’taki AB Konseyi’ne kısa bir süre kalmış olmasına karşın müzakerelerinin yavaş ilerliyor olmasından ötürü Avrupa iş dünyasının son derecede endişeli olduğunu söyledi. Marcegaglia, “cliff edge” olarak adlandırılan, taraflar arasında uzlaşıya varılmaksızın Birleşik Krallık’ın AB’den ayrılma tarihine erişilmesi durumunun önlenmesi gerektiği uyarısını yaptı.
Toplantıdan sonra bir açıklama yapan Birleşik Krallık iş dünyası kuruluşu CBI Genel Direktörü Carolyn Fairbairn, Birleşik Krallık-AB ticaretinin yılık hacminin 600 milyar avroyu aştığını belirterek, Başbakan Theresa May ile görüşmenin Avrupa iş dünyasının Brexit sürecine ilişkin endişelerini iletmeleri açısından önemli bir fırsat olduğunu kaydetti. Fairbairn, uzlaşıya varılmadan Mart 2019 tarihine ulaşılmasının Avrupa ve Birleşik Krallık iş dünyasında büyük bir hasara yol açacağını sözlerine ekledi.
Tazminat tutarı 45-55 milyar avro aralığında olacak
Bu arada, Birleşik Krallık, AB’den ayrılma kararı nedeniyle üstüne düşen mali tazminat konusunda kapsam belirleme çalışmasına başlanması teklifini AB’ye iletti.
14-15 Aralık’ta Brüksel’de yapılacak olan AB Konseyi öncesinde Brexit müzakerelerinin bir sonraki aşamaya geçilebilmesi önündeki engellerin kaldırılması için Birleşik Krallık’ın mali tazminat yükümlülüğüne ilişkin somut adım atması gerekiyordu.
Yapılacak kesin hesaplardan sonra netleşecek olsa da, Birleşik Krallık’ın AB’ye ödemesi gerekecek tutarın 45-55 milyar avro aralığında bir miktar olması bekleniyor.
Birleşik Krallık’ın mali yükümlülüğü üzerinde anlaşmaya varılmasını, AB ile gelecekteki ticaret ilişkileri üzerinde mutabakata ulaşılması koşuluna bağladığı belirtiliyor.