Avrupa Birliği gıda güvenliği otoritesi EFSA, gıda üretimi ve hastalık kontrolü için yapılan kanatlı kesimlerinde sıkça karşılaşılan hayvan refahı sorunlarının önlenmesine yönelik tavsiyelerde bulundu.
EFSA’nın yayınladığı doküman, hayvanların kesimhaneye ulaşmasından kesimine kadar olan geçen sürece odaklanıyor. Raporda acı, susuzluk, açlık, hareket kısıtlaması gibi hayvan refahıyla ilgili konulara açıklık getirilerek önleyici ve mümkün olan durumlarda yapılabilecek düzeltici uygulamalar konusunda tavsiyelerde bulunuluyor.
Rapora göre hayvan refahı açısından sorunların büyük bölümü çalışanların eksikliğinden kaynaklanıyor. Eksiklik burada eğitim ve yetişmiş personel eksikliği anlamında kullanılıyor. EFSA’nın tavsiyeleri çalışanların kesim işleminin farklı aşamaları için uygun şekilde eğitilmesinin, görev tanımlarının açık şekilde yapılmış olmasının önemini vurguluyor.
Hayvan refahı görüşleri bilimsel verilere dayanıyor
Bilimsel temellere dayanan EFSA görüşleri Avrupa Komisyonu’nun kesimler sırasında hayvan refahıyla ilgili görüş talebinin bir sonucu olarak yapılan çalışmanın bir bölümünü oluşturuyor. Otorite domuzlar , büyükbaş hayvanlar ve diğer türleri konu alan görüşlerini ise 2020 yılında sırasıyla Mart, Haziran ve Aralık aylarında yayınlayacak.
Tavuk kesimi ile ilgili görüşler de dahil olmak üzere, serideki bütün görüşler eldeki en son bilimsel verilere dayanıyor; AB üye ülkelerinden hayvan refahı uzmanları ile fikir alış verişi sonrasında oluşturuluyor.
Bulgular Avrupa Komisyonu tarafından, Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü ile yapılacak olan ve kesimhanelerde hayvan refahının sağlanmasına yönelik yaklaşımların uyumlaştırılmasının önünü açacak görüşmelerde kullanılacak.
Tavukların kesimi ile ilgili görüşler EFSA dergisinde iki başlık altında yayınlandı. Bunlardan biri, hayvanların gıda amacıyla kesimi, diğeri ise hastalıklarla mücadele gibi gıda dışı amaçlarla kesimini konu alıyor.