Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Frans Timmermans, Avrupa Birliği’nin geçen yıl varılan anlaşma sonrasında Türkiye’nin AB’ye yönelik sığınmacı akınını durdurma konusundaki işbirliğinden memnun olmadıklarını söyledi.
Ankara’da Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Büyükelçi Volkan Bozkır ile bir araya gelen Avrupa Komisyonu Kıdemli Başkan Yardımcısı Frans Timmermans, Kasım ayında Türkiye ile varılan anlaşmaya rağmen, Ege Denizi üzerinden Türkiye’den Avrupa’ya geçen sığınmacıların sayısının hala çok yüksek olduğunu belirtti.
Avrupa Birliği’nin Türkiye’nin AB’ye yönelik sığınmacı akımını durdurma konusunda ortaya koymuş olduğu işbirliğinden memnun olmadığını dile getiren Timmermans, “Yunanistan’daki sığınmacı sayısı hala çok yüksek. Her gün 2 bin ila 3 bin kişi Yunanistan’a geçiyor. Bu aşamada tatmin olmamız mümkün değil” dedi.
Sığınmacı krizine karşı eylem planının mümkün olduğunca hızlı şekilde uygulamaya geçirilmesi gerektiğini belirten Timmermans, “Hem Türkiye hem AB için çok büyük sorun olan mülteci sorununu çözebilmek için yakın işbirliği yapmamız gerekiyor” diye konuştu.
“Günde yaklaşık 500 göçmen yakalanıyor”
Kaçak göçü engellemek için büyük çaba harcadıklarını vurgulayan Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır ise mülteci konusunun, bugün hem AB’nin hem Türkiye’nin çok önemli bir sorunu, bir insanlık dramı olduğunu söyledi. Bozkır, “Mutlaka illegal göçün legal hale getirilmesi, illegal göçün ortaya çıkmasının müsebbibi olan organizatörlerin yakalanması, sahil güvenlik çalışmalarının daha da güçlendirilmesi ve denizlerde boğulan insanların, cesetleri sahillere vuran yavruların olmadığı, insan onuruna yakışır bir şekilde sağlanacak kotalarla, varılan mutabakatlarla Avrupa’ya intikallerinin sağlanması gerekmektedir. Türkiye olarak çok önemli bir çaba sarf ediyoruz. İllegal göçte yakalananların rakamları 150 bini aşmıştır. Geçtiğimiz yıla oranla iki misline ulaşmıştır. Günde yaklaşık 500 göçmen ilgili kurumlarımız tarafından yakalanmaktadır” bilgisini verdi.
Volkan Bozkır: Suriyelilere çalışma izni verilecek
Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Bozkır, göç üzerindeki baskıyı azaltmak için Türkiye’deki Suriyeli mültecilere çalışma izni uygulamasına başlanacağını da açıkladı.
Uygulamanın AB’ye yasadışı giriş yapan sığınmacıların sayısının azaltılması için benimsenen çözümlerden biri olduğu belirtildi. Resmi rakamlara göre Türkiye’de 2 milyon 421 bin Suriyeli bulunuyor. Türkiye şu an dünyada en yüksek sayıda sığınmacıya ev sahipliği yapan ülke konumunda.
Türkiye, toprakları üzerinden Avrupa’ya geçen göçmen sayısını sınırlama karşılığında mali destek, Türk vatandaşlarına vize kolaylıkları sağlanması ve üyelik sürecinin canlandırılması için AB ile kasım ayında anlaşmıştı.
Gerd Müller: “AB’nin Türkiye’ye verdiği sözü yerine getirmesi lazım”
Almanya Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Bakanı Gerd Müller’den ise Suriyeli sığınmacılar konusunda Türkiye’ye destek açıklaması geldi.
Bild am Sonntag Gazetesi’ne konuşan Alman Bakan Gerd Müller, sığınmacıların Avrupa’ya gelişinin durdurulması gerektiğini belirterek, Suriye ve Irak’tan ayrılan sığınmacıların %10’unun Avrupa’ya geldiğine, hala 8-10 milyon kişinin yollarda bulunduğuna işaret etti.
Müller, “Türkiye, sığınmacı akınını frenleme konusunda verdiği sözü yerine getiriyor mu?” sorusuna, “Türkiye, Suriyeli sığınmacıları kabul etme konusunda olağanüstü şeyler yapıyor. Ancak alabilme gücünün sınırlarına ulaştı. Bu yüzden Türkiye’nin desteğimize ihtiyacı var. Şimdi AB ülkelerinin verdikleri sözü yerine getirmeleri lazım. Kasım ayında söz verilen 3 milyar avroluk yardım henüz hazır değil” karşılığını verdi.
Avrupa Komisyonu’nda, AB’de alınan kararları uygulayan sığınmacı komiserine ihtiyaç duyulduğunu belirten Müller, “Dış sınırlar korunamıyor, Schengen çöktü. Sığınmacıların adil bir şekilde dağılımı olmuyor” dedi.
1 Ocak 2016’da AB Dönem Başkanlığı’nı Lüksemburg’dan devralan Hollanda Başbakanı Mark Rutte, altı aylık görev süresi içerisinde AB’ye ulaşan sığınmacı sayısını azaltmayı ve sığınmacıların barındırılmasından doğan maliyetlerin tüm AB üyeleri arasında adil bir şekilde paylaşılmasını sağlayacağını vadetmişti. AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ise Hollanda Dönem Başkanlığı’nın görev süresinin dolacağı 30 Haziran’a kadar Avrupa’nın dış sınırlarını korumak üzere PanAvrupa sınır ve sahil güvenlik kuvveti oluşturulmasını sağlayacağına inandığını açıklamıştı.