Enerji kullanımında tasarruf için gün ışığından daha fazla yararlanmak amacıyla yıllardır uygulanan yaz saati, bütün yıl uygulamada kalacak. Karar uyarınca, yaz saati uygulaması kapsamında 27 Mart 2016 tarihinde bir saat öne alınan saatler, belirlendiği şekilde 30 Ekim 2016 tarihinde geri alınmayacak.
Gün Işığından Daha Fazla Yararlanmak Amacıyla Bütün Yurtta Yaz Saati Uygulanması Hakkında Karar, 8 Eylül 2016 tarihli Resmi Gazete’de yayımlandı.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın yazısı üzerine Bakanlar Kurulu tarafından 7 Eylül’de yürürlüğe konulması kararlaştırılan, gün ışığından daha fazla yararlanmak amacıyla bütün yurtta yaz saati uygulanması hakkında Karar, 697 sayılı Günün Yirmi Dört Saate Taksimine Dair Kanun’un 2’inci maddesine göre çıkartıldı.
Yılın her günü Yaz Saati
Buna göre, gün ışığından daha fazla yararlanmak amacıyla; bütün yurtta 27 Mart 2016 Pazar günü saat 03.00’ten itibaren bir saat ileri alınmak suretiyle başlatılan yaz saati uygulaması her yıl, yıl boyu sürdürülecek.
Gün ışığından daha fazla yararlanmak amacıyla bütün yurtta saatlerin yeniden düzenlenmesi hakkındaki 2016/8589 sayılı Bakanlar Kurulu Kararında yer alan “30 Ekim 2016 Pazar günü saat 04.00’ten itibaren bir saat geri alınması” ibaresi de yürürlükten kaldırıldı.
Yaz Saati uygulamasının tüm yıl boyunca sürdürülmesini içeren Kararın hükümlerini Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı yürütecek.
Yaz Saati Uygulaması
Wikipedia’da Yaz saati uygulaması (YSU), “herhangi bir ülkede veya bölgede gün ışığından, sabahları daha az, öğleden sonra daha çok yararlanmak üzere, periyodik olarak, saatlerin belirli bir miktarda değiştirilmesi” olarak tanımlanıyor.
Yaz saati uygulamasında genellikle saatler ilkbahar başlangıcında bir saat ileri, sonbaharda ise bir saat geri alınıyor. Çağdaş yaz saati uygulaması ilk defa 1895 yılında Yeni Zelandalı bir böcekbilimci olan George Vernon Hudson tarafından önerildi. O günden sonra birçok ülke bu uygulamayı benimseyerek kullanmaya başladı. Bununla birlikte, yaz saati uygulamaları ülkeler arasında farklılık gösterebiliyor.
Gün ışığından daha çok yararlanmak için gündüz saatlerine bir saat eklenmesi satış, spor ve iş saatlerine bağlı çeşitli etkinlikleri olumlu yönde etkilerken; tarım, gece eğlenceleri gibi güneş ışığıyla beraber biten etkinliklere olumsuz etki ediyor. Öğle saatlerine bir saat daha eklemek, trafik kazalarından kaynaklanan ölüm oranlarını da azaltıyor.
Uygulamanın ilk hedeflerinden biri akşam saatlerindeki aydınlatma enerjisi tüketimini kısmak olsa da, günümüzde klima ile ısınma ve soğutma yapılmasıyla uygulamanın bu işlevi de kalmamış durumda.
Yaz saati uygulaması ile beraber uyku düzeninde de sorunlar meydana gelebiliyor ve vücudun yeni saat düzenine alışması birkaç gün alabiliyor.