Araba kullanırken birçoğumuz bazen uyuklama sorunu yaşamıştır. Bazen gece, bazen uykusuz bir günde, bazen de uzun bir yolculukta…
Araba kullanırken neden uyukladığımızı araştıran bilim insanları şaşırtıcı bir sonuca ulaştı. Uyuklamanın esas nedeni kafein almamak, güne erken başlamak veya yorucu bir gün geçirmek değil.
Yeni araştırma, en tetikte olanların bile neden araba kullanırken bazen uyuklayabildiğini ortaya çıkardı.
Araba kullanırken neden uykumuz geliyor?
Avustralya’daki RMIT Üniversitesi’nden araştırmacılar tarafından yapılan çalışmaya göre tüm mesele arabanın hareket ettikçe ortaya çıkardığı titreşimlerde. Yeni yapılan çalışma, bu titreşimlerin yalnızca 15 dakika içerisinde uykumuzu getirebileceğini ortaya koydu.
Bu, araç üreticilerinin ve yol güvenliği uzmanlarının da düşünmesi gereken bir konu.

Araştırma detayları
Araştırma ekibinden Stephen Robinson çalışma hakkında şunları söyledi:
“Yorgun olduğunuzda uykunuzun gelmesi uzun sürmüyor. Yaptığımız çalışmada araç koltuğundan kaynaklanan küçük titreşimlerin beyni ve vücudu uyuklattığını belirledi. Elde ettiğimiz sonuçlar, araç kullanırken deneyimlediğimiz kesintisiz ve düşük frekanslı titreşimleri kademeli olarak uykuyu tetiklediğini gösterdi. Üstelik bu durum sağlıklı ve dinlenmiş durumdaki insanlar için dahi geçerli.”
Bir diğer deyişle uykunuzu almış ve iyi dinlenmiş olmanız araç kullanırken uykunuzun gelmemesini garantilemiyor. Robinson ve diğer araştırmacılar çalışma için 15 gönüllüye sanal bir sürüş simülatöründe test yaptırdı. Her gönüllü 2 kez teste tabi tutuldu.
Testlerin birinde titreşim verilmezken, diğer testte 4 ile 6 Hz düşük frekansa sahip titreşimler verildi. Araştırmacılar daha sonra 60 dakika boyunca katılımcıların kalp atım hızı değişkenliğini ölçtü. Kalp atım hızı değişkenliği, vücudun yoruldukça merkezi sinir sistemi ayarlamasını gösterdiğinden, uykulu olma halinin göstergesi olarak kabul ediliyor.