Doğada işler genelde dağınık ilerler. Geometrik şekillere sıkça rastlansa da bunun yanında kargaşa ve düzensizlik de vardır. 90 derecelik açılara ve düz kenarlara nadiren rastlanır. Antarktik’te çekilen bu fotoğraftaki buzdağı gibi düzgün şekillere rastlandığında ise oldukça garip görünüyor.
NASA’nın geçtiğimiz günlerde Antarktika’da çektiği bu fotoğrafa yakından bakın. Suyun üzerinde yüzen sayısız buz parçasının arasında, kusursuz görünen dikdörtgen bir parça göze çarpıyor. O kadar düzgün bir şekle sahip ki, insan eliyle bilerek kesilmiş gibi görünüyor.
From yesterday’s #IceBridge flight: A tabular iceberg can be seen on the right, floating among sea ice just off of the Larsen C ice shelf. The iceberg’s sharp angles and flat surface indicate that it probably recently calved from the ice shelf. pic.twitter.com/XhgTrf642Z
— NASA ICE (@NASA_ICE) 17 Ekim 2018
Peki kusursuz dikdörtgen buzdağı nasıl oluştu?
Şaşırtıcı gelebilir ancak bilim adamlarına göre bu buz parçası tamamen doğal.
Buzdağlarını düşündüğümüzde genelde düzensiz, sivri tepelere sahip bir yapı aklımıza gelir. Ancak buzdağının büyük bölümü suyun altındadır. Çoğu kişinin bildiği buzdağı biçimi, aslında buzdağı tipinden bir tanesidir. Terminolojik adı da “yassı olmayan buzdağı”dır.
Diğerlerinin aksine yassı buzdağları genelde dikdörtgen biçimine sahiptir. Bu buzdağları kenarları ve yüzeyi düz levhalar olarak tarif edilebilir ve buz sahanlıklarında oluşur.
Maryland Üniversitesi’nde yer bilimci olan Kelly Blunt, Livescience’a yaptığı açıklamada bu buzdağlarının fazla uzayan ve ucundan kopan bir tırnağa benzetilebileceğini, kopma neticesinde kusursuz, düz, geometrik hatlar oluşur.
Devasa boyutlara ulaşabiliyor
Bu buzdağları inanılmaz büyük boyutlara, yüzlerce ve hatta binlerce kilometrekarelik büyüklüğe ulaşabiliyor. Bugüne dek kaydedilen en büyük alana sahip buzdağı olan B 15, 11 bin kilometrekareye sahipti.
Yeni rastlanan buzdağının büyüklüğü henüz ölçülebilmiş değil. Yalnızca fotoğrafa bakarak da hesaplanması zor. Ancak en büyükler arasında sayılacak kadar büyük olmadığı kolayca anlaşılıyor.