ASÜD’ün 2. Olağan Genel Kurulu’nda konuşan Başkan Harun Çallı, dünyanın 14. büyük süt üreticisi olan Türkiye’nin, güçlü sanayisiyle ilk 10’a rahatlıkla girebileceğini kaydetti.
Ambalajlı Süt ve Süt Ürünleri Sanayicileri Derneği’nin (ASÜD) 2. Olağan Genel Kurulu, 21 Mart Çarşamba günü Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı M. Mehdi Eker ve çok sayıda davetlinin katılımıyla gerçekleşti. 93’e ulaşan üye sayısı ile sektörünün en yetkin kuruluşu haline gelen ASÜD’ün yeni yönetim kurulunun belirlendiği Genel Kurul’a, Bakan Eker’in yanı sıra Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Balıkesir Milletvekili A.Edip Uğur, CHP Burdur Milletvekili ve TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ramazan Kerim Özkan, Türkiye Gıda ve İçecek Sanayi Dernekleri Federasyonu üyesi dernek başkanları, Türkiye Gıda İşverenleri Sendikası Başkanı Necdet Buzbaş, Tüketici ve Çevre Eğitim Vakfı Başkanı Beyhan Aslan, Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Halil Tokoğlu ve çok sayıda davetli katıldı. Genel Kurul’un açış konuşmasını yapan ASÜD Başkanı Harun Çallı, ülkemiz süt sektörünün, yüksek kalite ve kapasitede üretim yapan ve çok sayıda firmadan oluşan güçlü bir sanayiye sahip olduğunu kaydederek, “Böylesine güçlü bir sektöre sahip olan ülkemizin, dünya sıralamasında ilk 10’da yer almaması için hiçbir eksiği bulunmuyor. Hükümetimizin güçlü hayvancılık politikaları ve sektörümüzün dünya standartlarındaki yenilikçi üretim anlayışı bir araya geldiğinde bu hedef her zamankinden daha gerçekçi bir hal alıyor.” dedi. Süt ve süt ürünleri sanayinin, tüm paydaşları ile birlikte çok önemli çalışmalar gerçekleştirmekte olduğunu ve bu sayede büyük ilerleme kaydettiğini vurgulayan Çallı, bakanlığın teşvikler ve soy kütüğü çalışmaları ile gösterdiği olağanüstü çabaya rağmen sektörde hala %40’ın üzerinde bir kayıt dışılığın bulunduğuna işaret etti. Çallı, “Ülkemizin kayıtlı süt üretim oranının, gelişmiş ülkelerin ortalamasına yaklaştırılması noktasında, konunun paydaşları olarak hepimizin sorumluluğu bulunuyor.” dedi.
“Süt tozunda ihracatçıyız”
Süt ürünleri ihracatının arttırılması ve ülke ihtiyacının kendi üretimimizden karşılanması konusunda ilgili bakanlıklarla yapılan çalışmalar neticesinde Türkiye’nin süt tozunda net ihracatçı konumuna geldiğine dikkat çeken Çallı, Nisan 2010’da başlattıkları, “Türkiye Süt ve Süt Ürünleri Sektörünün AB Pazarına Girişinin Desteklenmesi Projesi”nde de son aşamaya gelindiğini kaydetti. Çallı, yakın zamanda AB’ye süt ve süt ürünleri ihracatının yeniden başladığı müjdesini vermeyi umduklarını da sözlerine ekledi.
Kodeks Ayran Standardı
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve sektörün tüm paydaşları ile ortaklaşa yürütülen Kodeks Ayran Standardı çalışmalarında da büyük mesafe kaydedildiğini açıklayan ASÜD Başkanı, “Bu, ayranın tüm Avrupa’da ‘ayran’ adıyla ve bizim ürettiğimiz şekli ile yer alması anlamına geliyor.” dedi. Bu standardın hazırlanmasında büyük öneme sahip olan ve 49 ülkeden katılımcıların yer alacağı bir Kodeks Fiziksel Çalışma Grubu toplantısı ise Mayıs sonunda İstanbul’da gerçekleştirilecek. Çallı, konuşmasını şu sözlerle bitirdi:
“Artık bu avantajı çok daha etkin bir şekilde kullanmak için gereken çabayı hep birlikte göstereceğimizi ve ülkemizin 2023 hedeflerine ulaşmasında önemli bir paya sahip olacağımızı umut ediyoruz.”
Hayvancılığa yatırım
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker de konuşmasında, tarıma büyük destekler verdiklerini ve hayvancılığı tarımın içerisinde üvey evlat olmaktan çıkardıklarını söyledi. Hayvancılığa verdikleri desteklerin sadece parasal olmadığını kaydeden Eker, meralarla ilgili yeni bir düzenlemenin Meclis’e sevk edildiğini, düzenlemeyle birlikte hayvancılık yapan üreticilerin kiraladıkları meralarda faaliyetleriyle ilgili yapı yapmalarına imkan tanıyacaklarını açıkladı. Sütle ilgili bir müdahale kurumu oluşturulması için Bakanlık olarak çalışmaları bulunduğunu da kaydeden Eker, “Süt arzının azaldığı, hayvanların genellikle kuruya çıktığı dönemlerde de yine piyasaya sunmak üzere bu sefer tüketici ve sanayici lehine duruma müdahale edecek bir mekanizma. Bu son aşamasına geldi. EBK’nın belki yapısının değiştirilmesi suretiyle, Et ve Süt Kurumu çatısı altında bu faaliyetlerin yürütüleceği bir yeni organizasyon halinde olacaktır” diye konuştu.
Genel Kurul’da seçilen ASÜD Yönetim Kurulu ilk toplantısında görev dağılımı yaptı.
ASÜD yeni yönetim kurulu
Harun ÇALLI – Başkan MİLKON SÜT
Erol DİREN – Başkan Yrd. DİMES
Cihan BULUT – Sayman YÖRÜKOĞLU
Mehmet TÜTÜNCÜ YILDIZ HOLDİNG
Mustafa SEÇKİN UNİLEVER/ALGİDA
Ahmet Serdar AYDEMİR MEYSÜT
Atila KANBUR YAŞAR DONDURMA/MADO
Dilek EMİL PINAR
Emil GOTCHEV DANONE
Mehmet Ali ÖZKAN AYNES
Abdurrahman KAAN KAANLAR
Faruk TAHSİLDAROĞLU TAHSİLDAROĞLU
Muzaffer GÜNEŞ GÜNEŞ SÜT
Hüsnü Sami ALPAN ÇAYCUMA SÜT
Abdurrahim Ayhan BİRİM BAKKALBAŞIOĞLU