Karidyovasküler egzersiz Alzheimer hastalarında görülen, zihinsel fonksiyonların zayıflaması sorununu yavaşlatmaya yardımcı oluyor.
Araştırmacılar 2002-2015 yılları arasında yapılmış 19 çalışmada ele alınan, Alzheimer riski taşıyan ya da teşhisi konmuş 1.145 kişiyi inceledi. Çalışmaların yaklaşık %90’ı, bilimsel anlamda en güvenilir çalışma tasarımı sayılan rastgele kontrollü deneylerden oluştu.
Katılımcıların çoğu (%71) kadındı ve yaşları ortalama 77 oldu. Bunların yaklaşık yarısı ya bir aerobik egzersiz programına, ya da aerobik program yanında dayanıklılığı artırıcı antrenmanlara katıldı, kalanlara ise sıradan bakım uygulandı.
Hızlı yürüme, koşma, bisiklete binme, yüzme
Aerobik egzersiz arasında hızlı yürüme, koşma, yüzme, bisiklete binme ve kalp atışını artırarak kalp ve ciğerleri güçlendiren başka aktiviteler yer aldı. Katılımcılar ortalama olarak haftada 3,5 gün, 30-60 dakikalık sürelerde orta şiddette egzersiz yaptılar. Bazı çalışmalarda deney süresi 8 hafta gibi kısayken, bazı çalışmalar 6 ayı aştı.
Sonuçlara göre egzersiz, özellikle de kalp damar sağlığına yönelik kardiyovasküler egzersizler hastalara ciddi oranda olumlu etki sağladı. Journal of American Geriatrics Society dergisinde yayınlanan çalışmaya göre zihinsel fonksiyonların egzersiz yapan gruplarda, yapmayanlara göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha yüksek olduğu ortaya koyuldu.
Egzersiz yapanlar, yapmayanlara göre daha başarılı oldu
Çalışmanın başında yer alan, Connecticut Üniversitesi’nden Gregory Panza, başlangıçta aynı zihinsel test skorlarına sahip olan kişiler ele alındığında, egzersiz yapan grupta yer alan bir kişi, çalışma bitiminde, egzersiz yapmayan grupta yer alan kişilerin %69’undan daha yüksek puan aldı.
Zihinsel fonksiyonlar çoğunlukla mini-ruhsal durum testi (MMSE) ile ve diğer doğrulanmış metotlarla ölçüldü. Ruhsal durumun ortaya koyulabilmesi için problem çözme, işlem hızı, motor yetenekler, çoklu işlem yapabilme becerisi, olay hafızası, cisim tanıma, planlama yeteneği gibi birçok değişken incelendi.
Ancak araştırmacıların ortaya koyduğu tek sonuç egzersizin olumlu etkisi olmadı. Çalışmanın yazarlarından Linda Pescatello beyin fonksiyonlarının iyileştiğini ortaya koyduklarını doğrularken, egzersiz yapmayan grupta özellikle kötüye gidiş görüldüğünü belirtti. Bu beklenmeyen etki bulguların önemini artırdı.
Diğer yandan, aerobik egzersize dayanıklılık artırıcı antrenmanın da eklenmesi bulgularda herhangi bir farka neden olmadı.