Yapılan son araştırmada ticari olarak satılan yenilebilir böceklerin antioksidan özellikleri incelendi. Buna göre çekirge taze portakal suyunun antioksidan özelliğinin %75’ine sahip. İpek böceği tırtılının yağında ise zeytinyağı içinde bulunandan daha fazla antioksidan yer alıyor.
Böcekler arazi, su ve karbon ayak izlerinin düşüklüğü nedeniyle et ve hayvansal ürünlere alternatif olacak, geleceğin besin kaynakları olarak görülüyor. Araştırmanın başındaki Prof. Mauro Serafini dünyada en az 2 milyar insanın gündelik olarak böcek yediğini söylerken Batı’nın bu konuda daha cesur olmasını öneriyor.
Tat ve görünüm sorununun üzerinden gelinmesi ile böceklerle beslenmenin önünün açılacağı düşünülürken, sağlık algısının da beslenmek için bu gıdaların tercih edilmesine katkıda bulunacağı ifade ediliyor.
Yenilebilir böceklerin protein, çoklu doymamış yağ asitleri, mineraller, vitaminler ve lif açısından zengin gıdalar olduğu biliniyor. Ancak bugüne kadar yapılan araştırmalar böcekleri zeytinyağı, portakal suyu gibi alışılagelmiş fonksiyonel gıdalarla antioksidan özellikleri açısından karşılaştırmış değil. Antioksidan özellik, vücutta olumsuz etkileri olan serbest radikalleri bağlayarak etkisiz hale getirebilme yetisine verilen ad.
Çekirge ve ipek böceği yeni süper gıdalar
Frontiers in Nutrition adlı dergide yayınlanan araştırmada ticari olarak tüketimi olan böcekler ve omurgasızlar, çeşitli yollarla antioksidan özellikleri açısından incelendi. Kanat, iğne gibi yenilemeyen bölümleri ayrılan böcekler öğütülerek yağ kısmı ve suda çözünebilen kısımları inceleme için ayrıldı. Sonrasında bu özütler antioksidan içeriği ve etkinliği açısından incelendi. Karşılaştırma yapılabilmesi için aynı inceleme, antioksidan özellikleri bilinen taze portakal suyu ve zeytinyağı için de yapıldı.
Çekirge, ipek böceği tırtılı ve cırcır böceklerinin suda çözünen kısımları, taze portakal suyundan beş kat yüksek düzeylerde, en yüksek antioksidan kapasitesini gösterdi. Dev ağustos böceği, dev su böceği, siyah tarantula ve siyah akreplerde ise düşük düzeyde etkinlik görüldü. Araştırmaya göre vejetaryen böceklerde antioksidan kapasitenin daha yüksek olduğu anlaşıldı. Ancak bu verinin toz halde böcek için olduğuna dikkat çekildi. Portakal suyu gibi %88 su içerecek şekilde sulandırıldığında ise antioksidan etki portakal suyunun %75’i düzeyine geliyor.
Yağ kısımları incelendiğinde ise; ağustos böcekleri ve ipek böceği tırtılından elde edilen yağda bulunan antioksidan etkinliğin zeytinyağının iki katı olduğu görüldü. Bu sonuçlar çekirge ve ipek böceği tırtılı gibi bitkiyle beslenen böceklerin zengin birer antioksidan kaynağı olduğunu gösterdi. Antioksidan miktarından ayrı olarak, bunların vücutta kullanılabilirliği de önem taşıyor. Araştırmacılar sırada böceklerdeki antioksidanların biyoyararlılığının ölçüleceği çalışmalar olduğunu ifade ediyor.