Endüstri sponsorluğundaki bir kuruluşun dizel egzoz dumanının etkisini belirlemek için maymunları kullandığını gösteren bir rapor, Alman otomobil üreticilerini zor durumda bıraktı. Üstelik skandal bununla da sınırlı değil, bir başka çalışmada da çoğu öğrenci olan bir grup insan üzerinde deney yapıldığı iddia ediliyor.
Alman hükümeti Pazartesi günü bir açıklama yaparak insan ve maymunların kullanıldığı deneyleri kınadı. Kendini bu tepkilerden uzak tutmak isteyen Volkswagen’in başkanı ise tüm yönetim kurulu adına bir açıklama yaparak “bu uygulamaları kesinlikle reddediyorum” dedi.
Rapora göre söz konusu testler, önemli Alman otomobil firmaları tarafından finanse edilen bir araştırma grubu tarafından yapılmış.
Alman otomobil üreticileri 2015’ten beri tepkilerin hedefinde
Endüstri 2015 yılında ortaya çıkan Volkswagen’in dizel testlerinde hile yapması skandalının neden olduğu kötü imajı halen düzeltmekle meşgulken ortaya çıkan bu testler, sektörün itibarına sert bir darbe daha vurdu.
Volkswagen Başkanı Hans Dieter Poetsch, “testlerin kuşkuya yer bırakmayacak şekilde tamamen incelenmesi gerekiyor” dedi. Alman Başbakanlık sözcüsü Steffen Seibert de “maymunlar ve insanlar üzerinde yapılan bu testlerin kesinlikle etik olmadığını” ifade etti; “Testlerle ilgili sorulması gereken birçok önemli soru var. Bunların bir an önce yanıtlanması gerekiyor” dedi.
New York Times’da yayınlanan rapor, önemli Alman otomobil üreticilerinin finanse ettiği bir araştırma grubunun yaptırdığı deneylerin detaylarını veriyor. Deneylerden birinde maymunlar son model Volkswagen’e ait dizel egzozuna, diğer bir grup ise daha eski bir Ford pikapa ait egzoz gazına maruz bırakılıyor.
Deneyler 2014 yılında, Volkswagen’in araçların egzoz emisyon testinde hile yaptığını gösteren yazılım kullandığının ortaya çıkmasından önce yapılmış. Volkswagen yazılımı kullandığını 2015 yılında kabul etmişti.
Bu skandal sonrasında yetkililer, diğer firmaların araçlarının da testlerde normalde olduğundan daha düşük egzoz emisyon sonucu verdiğini belirlemişti.
Daimler AG firması, “çalışmaların doğası ve kapsamı nedeniyle şoke uğradıklarını” açıkladı. Çalışmaların tasarımını etkilemediklerini öne süren firma, “konuyla ilgili kapsamlı bir soruşturma başlattıklarını” ifade etti.
BMW ise adı geçen çalışmaya katılmadıklarını söyleyerek kendini tartışmalardan uzakta tutuyor.
İnsan deneylerinde öğrenciler kullanıldı!
Times raporuna göre tasarlanan testlerde havada kirlilik nedeni maddelerden olan azot dioksit gazının etkileri insanlar üzerinde incelendi.
Aachen Üniversitesi’nde yürütülen insan deneyinde çoğu öğrenci olmak üzere 25 denek, çevrede bulunabilen düşü seviyelerde azot dioksit gazına maruz bırakıldı. Deneklerden araştırma hakkında, önceden üniversitedeki etik komitenin onayından geçen yazılı izin de alınmıştı. Üniversite, bu çalışmanın dizel skandalı ile bağlantısı olmadığını; araştırma grubu ise denekler üzerinde hiçbir etki gözlenmediğini söyleyerek kendini savundu.