Alkol tüketimi insanları öldürebilen veya zarar verebilen tüm diğer etkenlerin arasında farklı bir yere sahip. İnsanların sağlık durumunu ve alkol tüketimini hesaba katan küresel tahminlere göre durum kaygı verici…
Gerçekte, 15 ile 49 yaş arası bireyler arasında tüm dünyada sağlığa en çok zarar veren unsur alkol tüketimi. Bu şekilde bakınca ciddi bir alkol sorunuyla karşı karşıya olduğumuz aşikar.
Bilimsel dergilerde her hafta alkol tüketiminin fayda ve zararlarını ortaya koymayı amaçlayan yeni bir çalışma yapılıyor. Dünyanın birçok yerine legal ve diğer uyuşturucu maddelere göre sosyal olarak kabul gören alkolün yarar ve zararları uzun vadede birbirini dengeliyor.
ABD’deki Washington Üniversitesi’ndeki Sağlık Ölçme ve Değerlendirme Enstitüsü’nden Max Griswold, yüzlerce çalışma ve veri kaynağındaki verileri inceledi. Griswold’un çalışmasında toplamda 28 milyon kişiye ait veriler bulunuyordu.
Bu çalışmadan elde edilen verilere göre alkolün sağlık üzerindeki sınırlı sayıdaki faydası, beyni etkileyen ve toksik etkilerinin çok gerisinde. Griswold çalışması hakkında şunları söyledi:
“Daha önceki bazı çalışmalar alkolün bazı durumlarda koruyucu bir etkisi olduğunu göstermişti. Bizim bulgularımıza göre alkole bağlı sağlık riskleri tüm tüketim miktarlarında artıyor.”
Alkol tüketimi her 3 insandan 1’ini etkiliyor
Dünya genelinde 2.4 milyara yakın insan alkol tüketiyor. Bir diğer deyişler dünyada her 3 kişiden biri içki içiyor. Erkeklerdeki içki içme oranı kadınlara kıyasla çok daha fazla. Kadınların kişi başı tüketim ortalaması da daha düşük.
Kadın ve erkeklerin tüketimi arasındaki bu fark, alkolün verdiği zararlarda açıkça kendini gösteriyor. 15 – 49 yaş grubunda alkol nedenli ölüm oranı kadınlarda %4’ken, erkeklerde bu oran 3 kat daha fazla (%12).