Gıda Hattı

Ali Kırca kimdir? Ali Kırca hayatı

7 Haziran 2022, 08:09
Paylaş
Ali Kırca kimdir? Ali Kırca hayatı
Ali Kırca kimdir? Başarılı bir sunucu ve yazar olan Ali Kırca hayatı ve özel yaşamı araştırılıyor. İşte uzun süredir ekranlarda olmayan Ali Kırca biyografisi...

Ali Kırca kimdir? Türk haber sunucusu olan Ali Kırca hayatı ve tüm çalışmaları merak ediliyor. Cinsel ilişki görüntülerinden sonra uzun süredir ortalarda görünmezken birden ortaya çıkan Ali Kırca hakkında bilinmeyenler...

Ali Kırca biyografi

doğum; 26 Aralık 1948; Akşehir

mesleği; Türk haber sunucusu, yazar.

Ali Kırca hayatı

İlk yılları

Aslen soyadını aldığı Sultandağı'na bağlı Kırca köyü kökenli olan Ali Kırca 1948 yılının Aralık ayında Akşehir’de doğdu. 1963 yılında İstanbul’a geldi ve Deniz Harp Okulu’ndan mezun oldu. Bir süre İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi ve İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesinde okudu. Henüz 17 yaşında medyaya ilgi duymaya başlayan Kırca, 1974 yılında TRT’de muhabir olarak mesleğe başladı.

Silahlı Kuvvetler dönemi

Ali Kırca'nın 1969 yılında bir deniz teğmeni iken ve yayınladığı bir bildiri nedeniyle ordu ile ilişkisi kesilmiştir. Aralarında Kırca ve Sarp Kuray'ın da bulunduğu 83 ordu mensubu, 12 Mart'ta sıkıyönetim mahkemesinde yargılanmışlardır. Solmazer Davası'ndan ötürü idamı istenmiştir.

Medya dönemi

TRT'de çeşitli görevlerde çalıştıktan sonra TRT Haber Dairesi Başkanlığı’na yükseldi. "Yurttan-Dünyadan" ve "32. Gün" programlarını hazırlayıp, "Açık Oturum" programını yöneten Kırca, önde gelen liderlerle yaptığı röportajlar sayesinde kariyerinde ilerlemeler sağladı.

Bir dönem TRT Washington temsilcisi olarak da çalışan Kırca, daha sonra 32. Gün ekibiyle birlikte yeni yayın hayatına başlamış olan Show TV’ye geçti. 42 yaşında "Kırkıncı Paralel" programını Washington ve New York‘ta hazırlayıp sundu. 1993 yılında Türkiye’ye döndü ve atv Haber Dairesi Başkanı oldu. 31 Ocak 1994'te Türkiye'nin ilk anchorman’i olarak atv Ana Haber Bülteni'ni sunmaya başladı. Hemen arkasından 6 Şubat 1994'te yayına giren ve koordinatörlüğünü Feyzi Öktem'in yaptığı "Siyaset Meydanı" programını sunmaya başladı.

2001 ekonomik krizinin yaşandığı günlerde atv ile anlaşamayarak Star televizyonuna geçti. Birçok polemiğe neden olan Star TV'den ayrılışı gecikmedi. Ardından TRT'ye geri döndü. 2002 yılında TRT'den ayrılması gecikmedi. Daha sonra NTV ile anlaştı. Aynı yıl "Habersiz Türküler" adlı bir albüm çıkardı. Barış Manço’ya olan hayranlığı ile de bilinen ünlü anchorman, Sony Müzik'in çıkarttığı "Yüreğimdeki Barış Şarkıları" adlı albümde "Güle güle oğlum" isimli parçayı seslendirdi.

NTV'den de ayrılması gecikmedi. Tekrar atv'de sunucu olarak göreve başlayan Ali Kırca, aynı zamanda Sabah Gazetesi'nde köşe yazarlığına getirildi. "Altanlar Meydanda", "Futbol Hayattır", "Hazan Mevsiminde Aşk", "Sedir Ağacının Kokusu", "Şimdi İyi Haberleri Veriyoruz", "Susurluk Çarkı", "Barış Manço’ya Özlem", "700. Yılında Osmanlı" adlarıyla 8 adet kitabı yayınlandı.

2 yıl boyunca Anadolu Üniversitesi'nde TV Haberciliği dersi verdi. Bahçeşehir Üniversitesi'nde öğretim görevliliği yapmaya başlayan Kırca, yaptığı programlarla "Golden Rose" ödülü başta olmak üzere birçok uluslararası ödül de kazanmıştır.

ATV'nin Çalık Grubu'na devredilmesinden sonra, kanalla yollarını ayırarak ekibiyle birlikte Show TV'ye geçmiştir. Show TV'ye TMSF el konulması ve Ciner Grubu'na satılmasının ardından Galatasaray TV'de medya iletişim direktörlüğü görevine getirilmiştir. Daha sonra buradan da ayrılarak emekli olup medya hayatını sonlandırdı.

Candaş ve Ozan adlarında iki oğlu bulunmaktadır.

Diskografi

  • Şimdi İyi Haberleri Veriyoruz (1998) (RAKS - PLAZA MÜZİK)
  • Habersiz Türküler (2002) (SONY MUSIC - KISS MÜZİK)

Rol aldığı projeler

1994 - Süper Baba - Kendisi - TV Dizisi

1997 - Sıcak Saatler2000 - Oyunbozan - Sinema Filmi

2003 - Kurşun Yarası - Vali - TV Dizisi

2005 - Dikkat Şahan Çıkabilir - Kendisi - Komedi Program

Çalıştığı gazeteler

  • 1993-1999: Yeni Yüzyıl
  • 1999-2001: Sabah
  • 2001: Star
  • 2002-2007: Sabah
  • 2008-2013: Akşam
  • 2013: Habertürk (Show TV ile beraber ayrıldı)

Çalıştığı TV Kanallar

  • 1981-1991: TRT 1
  • 1991-1992: Star TV
  • 1992: Show TV
  • 1993: Satel TV
  • 1994-2001: atv
  • 2001: Star TV
  • 2001-2002: TRT 1
  • 2002: NTV
  • 2002-2007: atv
  • 2008-2013: Show TV
  • 2012-2013: Skytürk 360 (ortak yayın)
  • 2014: GS TV

TV programları

  • 1981-1982: Yurttan Dünyadan (TRT 1) (Altan Aşar ile birlikte)
  • 1988-1989: Açıkoturum (TRT 1)
  • 1992: Değişim Rüzgarları (STAR TV)
  • 1992-1993: 40. Paralel (STAR TV)
  • 1993: Satel TV Ana Haber Bülteni (Satel TV)
  • 1994: Seçim 1994 (ATV)
  • 1994-2001: ATV Ana Haber Bülteni (ATV)
  • 1994-2001: Siyaset Meydanı (ATV)
  • 1995: Seçim 1995 (ATV)
  • 1999: Seçim 1999 (ATV)
  • 2001: Siyaset Meydanı (STAR TV)
  • 2001: Star TV Ana Haber Bülteni (STAR TV)
  • 2002: Akşam Haberleri (NTV)
  • 2002: Seçim 2002 (ATV)
  • 2002: Seçim Meydanı (NTV)
  • 2002: Siyaset Meydanı (NTV)
  • 2002-2007: ATV Ana Haber Bülteni (ATV)
  • 2002-2007: Siyaset Meydanı (ATV)
  • 2003-2004: Kim Haklı (ATV)
  • 2004: Seçim 2004 (ATV)
  • 2007: Seçim Meydanı (ATV)
  • 2007: Türkiye'nin Seçimi 2007 (ATV)
  • 2008-2013: Show TV Ana Haber Bülteni (SHOW TV)
  • 2008-2013: Siyaset Meydanı (SHOW TV)
  • 2009: Seçim 2009 (SHOW TV)
  • 2010: Referandum 2010 (SHOW TV)
  • 2011: Seçim 2011 (SHOW TV)
  • 2012-2013: Siyaset Meydanı (SKYTÜRK 360)
  • 2014: GS TV Ana Haber Bülteni (GS TV)

Eserleri

  • 700. Yılında Osmanlı
  • Altanlar Meydanda
  • Aşk
  • Azınlıklar Kaybolan Renkler
  • Barış Manço'ya Özlem
  • Susurluk Çarkı
  • Türkçe İbadet
  • 1998, Şimdi İyi Haberleri Veriyoruz
  • 2000, Futbol Hayattır
  • 2000, Hazan Mevsiminde Aşk
  • 2001, Sedir Ağacının Kokusu
  • 2012, Vakitsiz Şarkılar
  • 2014, Öteki Bahçe
  • 2015 "Dedemin Kırmızı Kamyonu"

Ödülleri

  • (2004) 31. Altın Kelebek Ödül Töreni - En İyi Erkek Haber Sunucusu Ödülü

Haber Etiketleri

Gıda Hattından güncel e-bülten almak için adresinizi girip kayıt olabilirsiniz.

.