Algida, Türkiye’deki ikinci dondurma fabrikasının temelini, 3 Haziran’da Konya’da gerçekleştirilen görkemli bir törenle attı. Bir yıl içinde tamamlanması planlanan dev yatırımın temel atma törenine Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan katıldı.
Algida, Konya’da yapacağı yeni fabrikanın temelini Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ve yerel yönetimin katılımıyla attı. Türkiye’de Çorlu’dan sonra ikinci, tüm dünyada 35’inci Algida üretim tesisi olacak Konya Fabrikasının önümüzdeki yılın mayıs ayında üretime başlaması öngörülüyor. Algida, 100 milyon doları aşkın bütçeyle tamamlayacağı Konya Fabrikası’ndan Ortadoğu ve Afrika’ya açılmayı hedefliyor.
“Türkiye’ye yatırım yapıyoruz”
Unilever’in Anadolu’daki büyük dönüşüm ve gelişimi titizlikle takip ettiğini ve desteklediğini belirten Türkiye, Rusya, Orta Doğu, Kuzey Afrika, Orta Asya ve Kafkasya Başkan Yardımcısı, Unilever Türkiye- CEO’su İzzet Karaca, törende yaptığı konuşmada; “Anadolu’daki dönüşüme destek vermek adına, gündemimizdeki çok önemli bir yatırımı buraya yönlendirdik. Fabrikamız 2013 yılında yaklaşık 300 kişilik bir işgücüyle üretime başlayacak. Konya’ya yatırımımızın hem bölgeye hem de ülkemize katma değer yaratacağına inanıyoruz. Hammadde tedarikinde kolaylık, ekonomik gelişim, lojistik avantajı, yüksek ve nitelikli iş gücü, sanayi altyapısı, deprem riskinin az olması gibi faktörlerle birlikte, Konya yerel yönetiminden gördüğümüz sıcaklık ve misafirperverliği de değerlendirerek yatırımımız için en uygun yer olan Konya’da karar kıldık. Bu yatırımın, diğer yabancı yatırımcılar için de bir güven ve teşvik vesilesi olmasını temenni ediyorum” diye konuştu.
Karaca, Konya Fabrikasında yalnızca Türkiye için üretim yapılmayacağını, Ortadoğu ve Afrika ülkelerine de ihracatın hedeflendiğini açıkladı. İlgili Bakanlıklar, Sektörel Dernekler ve şirketlerin desteğiyle yürütülen “Türkiye Süt ve Süt Ürünleri Sektörünün AB Pazarına Girişinin Desteklenmesi Projesi” kapsamında, önümüzdeki yıla kadar AB’ye süt ve süt ürünleri ihracatının yeniden başlayacağını umut ettiklerini de kaydeden Karaca; bu sağlanabilirse Çorlu’dan Avrupa’ya önemli miktarda dondurma ihracatı yapmayı hedefliklerini de sözlerine ekledi.
“Türkiye artık merkez ülke”
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da, törende yaptığı konuşmada Türkiye’nin artık ürettiği ürünler ve ihracatıyla merkez ülke olduğunu söyledi. Türkiye’nin bütün çevre havzaların üretim üssü olmasını istediklerini ifade eden Davutoğlu, bu nedenle şirketlerin önünü açmak istediklerini de kaydetti.
“Dünyanın toplam milli gelirinin üçte birinin bu coğrafyada oluştuğunu görmek gerekiyor.” diyen Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ise başta Unilever olmak üzere birçok yabancı sermayenin Türkiye’yi coğrafi konumu gereği tercih ettiklerini belirtti. Çağlayan, dünya ithalatının yüzde 46’sının bölge ülkeleri tarafından yapıldığına dikkat çektiği konuşmasını “Türkiye; yeni çıkarttığımız ARGE Teşvik Yasası, ticaretin serbestleştirilmesi, 19 ülke ile yaptığımız serbest ticaret anlaşması ve başbakanımızla iş adamlarımızın ülkeleri ziyaret ederek yapmış oldukları çalışmalarımızın semeresini görüyor.” sözleriyle tamamladı. Konuşmaların ardından Bakanlar ve protokolün katılımıyla temel atma töreni gerçekleştirildi.
LEED Sertifikalı
Tüm yatırım ve faaliyetlerinde olduğu gibi Konya yatırımında da Unilever Sürdürülebilir Yaşam Planı (USYP) kriterlerine öncelik veren Algida, ABD’deki Yeşil Binalar Konseyi (USGBC) tarafından geliştirilen ve yeşil bina uygulamalarını destekleyen Enerji ve Çevre Dostu Tasarımda Liderlik (LEED) sertifikasına sahip olacak ilk dondurma fabrikasını inşa ediyor.
Yaklaşık 300 bin metrekarelik alana kurulacak fabrika, Unilever’in bundan sonra inşa edeceği fabrikaların inşa ve tasarım standartlarını gösteren ilk fabrika olma niteliği taşıyor.
Çorlu’daki Algida fabrikasından çok farklı bir tasarım ve sistemle inşa edilen Konya Fabrikası, her biriminin ayrı ayrı büyüyebilmesine olanak verecek şekilde tasarlanıyor. Üretime 295 kişiyle başlayacak fabrikada dünyanın en iyi üretim standartları uygulanacak, ileri teknolojilerle üretimde hız ve esneklik de artacak.