Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez’in cemevleri ile ilgili “kırmızı çizgi” açıklamasına, Alevi önderlerinin tepkisi gecikmedi. Alevi Toplum Kuruluşları Yüksek Danışma Toplantısı’nda alınan kararların açıklandığı toplantıda, Alevilerin toplu ibadet yerlerinin Cemevleri olduğunun altı çizilirken “Laiklik Alevilerin vazgeçilmez ilkesidir” denildi.
Ocak Dedeleri ve Alevi Toplum Kuruluşlarının katılımı ile gerçekleştirilen Alevi Toplum Kuruluşları Yüksek Danışma Toplantısı’nda alınan kararlar Ankara’da düzenlenen basın toplantısı ile açıklandı. Basın toplantısına CHP Ankara Milletvekili Şenal Sarıhan, CHP Sivas Milletvekili Ali Akyıldız ve CHP Balıkesir Milletvekili Mehmet Tüm katıldı.
Dede Garkın Ocağı Dede’si Hüseyin Dedekargınoğlu tarafından okunan deklarasyonla Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez’in açıklamasına ve hükümetin cemevleri ile ilgili Şubat ayında çıkarmayı planladığı yasal düzenlemeye ilişkin Alevi Toplum Kuruluşlarının kırmızı çizgileri bildirildi.
120 Ocak Dedesi ile Alevi Dernekler Federasyonu, Alevi Vakıflar Federasyonu, Hüseyin Gazi Vakfı, Bab-ı Ali Vakfı, Çağdaş Demokratik Ehlibeyt Platformu, Çankaya Cemevi Derneği, Kadıncık Ana Derneği, Hacı Ali Turabi Vakfı yöneticilerinin imzaladığı bildirge şöyle:
“Diyanet İşleri Başkanlığı Alevilerin İslam dışı ve inançsız olduğunu ima etmektedir. Hak-Muhammed-Ali yolunu benimseyen ve inanan Aleviler bu tür tanımlamaları reddetmektedir: “Alevilerle evlenilir mi?” sorusuna verilen cevapta “Müslüman olmayanlarla evlenilmez” denilerek bir anlamda Alevilerin İslam dışı dolaysıyla inançsız olduğunu ima etmektedir. Diyanet İşleri Başkanı Görmez, AK Parti’nin 64. Hükümet Programı’nda yer alan, “cemevlerine hukuki statü verilmesi…” açıklamasına “cemevlerinin caminin alternatifi, başka bir inancın mabedi gibi gösterilmesi kırmızı çizgimizdir” yorumunda bulunmuştur. Böyle bir demece neden ihtiyaç duyuldu, Sayın Görmez’in kendi yorumu mudur yoksa birilerinin telkini altında mıdır? Esasında bu demecin birinci kısmı doğrudur. Cemevleri caminin alternatifi olmadığı gibi cami de cemevinin alternatifi değildir. Aleviler içinde bulunduğumuz coğrafyada bin yıldan fazla bir zamandır ibadet etmektedir: Alevilerin ibadet şekli cem, ibadetin yapıldığı mekân ise cemevidir. Yani Cemevi Alevilerin ibadethanesidir.”
‘Kamusal alanda ayrımcılığa son verilsin’
Deklarasyonda ayrıca, devletin her kademesinde görev yapan bürokratlar arasında ayırımcılık yapıldığı belirtilerek, Alevi kökenlilerin hiçbir üst kademe görevine getirilmediği öne sürüldü.
‘Laiklik Aleviler için vazgeçilmez bir ilkedir’
Bu durumun toplum içinde derin ayrışmalara yol açacağının belirtildiği açıklamada “Laiklik, Aleviler açısından da vazgeçilmez bir ilkedir. Eğer laiklik ilkesi tamamen ortadan kalkarsa ortada ne Alevilik, ne demokrasi, ne insan hakları ne de bireyin değeri kalır.”denildi.