Türkiye’nin en büyük, Avrupa’nın ise dördüncü büyük tarım fuarı Agroexpo, Uluslararası Tarım ve Hayvancılık Fuarı, bu yıl 13’üncü kez kapılarını açtı. 60 ülkeden katılımın gerçekleştiği fuara, 300 bin ziyaretçi bekleniyor.
Uluslararası alım heyetleri ile Türk üreticilerini bir araya getiren, tarım sektörünün en büyük buluşması 13. Agroexpo Uluslararası Tarım ve Hayvancılık Fuarı açıldı.
İzmir Büyükşehir Belediyesi Fuar İzmir kompleksindeki 110 bin metrekare alanda 60 ülkeden katılımla gerçekleşen fuardaki 850 standın yaklaşık 300 bin kişi tarafından ziyaret edilmesi bekleniyor. Agroexpo, 4 Şubat Pazar akşamına kadar sürecek.
“Yiyecek değil gelecek”
Bütün dünyadan tarım ve hayvancılık sektör temsilcilerini buluşturan fuarın açılış törenine Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Dr. Ahmet Eşref Fakıbaba, İzmir Valisi Erol Ayyıldız, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar ile Sudan, Katar, İrlanda, Kosova, Romanya, Sırbistan, Ürdün, Rusya ve Azerbaycan’ın tarım bakanları katıldı.
Açılışta konuşan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Dr. Ahmet Eşref Fakıbaba, fuarların yeni teknolojilerle buluşmayı sağlayan önemli organizasyonlar olduğunu belirterek, Türkiye tarımının kalbinin attığı İzmir’de olmaktan büyük mutluluk duyduğunu söyledi.
İzmir’i “tarım hayatının başladığı ama bitmediği, medeniyetin beşiği bir il” olarak tanımlayan Fakıbaba, tarımın öneminin her geçen gün arttığı, tarım ve gıdanın artık sadece yiyecek değil gelecek anlamına geldiğini de belirterek, fuarın önemine dikkat çekti.
“Çiftçimizle kader birliği yaptık”
Dünyanın farklı bölgelerinden gelen tarım sektörü temsilcileri ile alım heyetlerinin buluştuğu fuarın açılışında konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ise göreve geldiği günden bu yana yerelde kalkınma hedefiyle “İzmir modeli” adını verdikleri bir dizi çalışma başlattıklarını hatırlatarak, İzmir tarımının ve hayvancılığının gelişmesinde çok büyük mesafeler aldıklarını söyledi.
Kocaoğlu, “İzmir’de tarım, Türkiye tarımından 2,5 kat daha fazla büyüdü. Küçük Menderes’i sütün merkezi yaptık. Türkiye’de ilk defa İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde ‘Kırsal Kalkınma ve Tarım Daire Başkanlığı’nı kurduk. Birçok eğitimler verdik. Çiftçimizin örgütlenmesini sağlamaya çalıştık. Onlarla kader birliği yaptık. Çiftçimiz örgütlü olmazsa, toplu satımı, hacmi yakalayamazsa başarılı olamaz. Bunu sağlayabilmesi için de adı ister kooperatif olsun, ister birlik olsun, ister oda olsun, çiftçimizin örgütlenmesi gerekmektedir” dedi.
“Gıdanın önemi artıyor”
TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar ise tüm dünyada gıdanın öneminin arttığına dikkat çekerek, “Orta Asya, Ortadoğu, Doğu Avrupa, Rusya başta olmak üzere, bu coğrafyanın gıda güvencesini sağlamaya talibiz. Tüm paydaşlarla, ortak akılla kalıcı bir devlet politikası oluşturmamız, uzun vadeli stratejiler geliştirmemiz lazım. Kavga ederek değil, birlikte çalışarak bu hedefe ulaşmalıyız. Çiftçimizin önünü açtığımızda, sektörün yapısal sorunlarını çözdüğümüzde nasıl verimli üretim yaptığını, nasıl kalitede standardı yakaladığını bu bölgede görmek mümkün. Kuru üzüm, incirde, zeytinyağında, süt hayvancılığında ve çam balında fevkalade başarılı ürünleri var. Ekolojik üstünlüğü olduğu için ihraç ediyoruz. Bu nedenle bu fuarın İzmir’de düzenlenmesini çok anlamlı buluyorum” diye konuştu.
Fuarın ana teması Tarım 4.0
Geçen yıl fuarı 248 bin kişinin ziyaret ettiğini, bunun bir rekor olduğunu belirten Orion Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Tan da, şunları söyledi:
“Agroexpo’ya sektör temsilcilerinin tam not vermesi ile birlikte Türkiye’nin en büyük, Avrupa’nın ise dört büyük tarım fuarından biri olma fırsatını yakaladık. Bu 2018 yılında hedeflerimizi yükseltmemize neden oldu. Bu yıl fuarın ana teması, ‘Tarım 4.0’dır. Türkiye tarım sektörünü en hızlı şekilde tanıtılması amacıyla bu temayı işliyoruz. Bu yıl fuar kapsamında Türkiye tarihinde ilk kez ‘Çok Uluslu İş Forumu’nun düzenlenecek olmasından büyük mutluluk duyuyoruz. 2000 üzerinde firma ikili görüşmeler yaparak dünya rekoru kırılacak, Türk tarımının gelişimine olumlu katkı sağlayacak.”
Eğlenceli etkinlikler
Orion Fuarcılık ev sahipliğinde düzenlenen Agroexpo’da; tarım makineleri, sera ve ekipmanları, tohum, fide, fidan, gübre, ilaç sanayi, sulama ve plastik sektörü, ambalaj, tarımsal enerji, hayvancılık, hayvancılık ekipmanları, süt ve et ürünleri, arıcılık sektörü, traktör ve veterinerlik hizmetleri gibi alanlarda faaliyet gösteren kuruluşlar yer alıyor.
Uluslararası Tarım ve Hayvancılık Fuarı’na, Türkiye’de ilk kez sözleşmeli üretim modelini hayata geçiren İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin verdiği desteklerle büyüyen kooperatifler de büyük ilgi gösterdi. Süt üretimini 10 yılda yüzde 450 artırarak BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından ödüllendirilen Tire Süt Kooperatifi, 600’ün üzerinde üreticisiyle fuarın en etkin katılımcıları arasında yerini alırken, yine Büyükşehir Belediyesi’nin destekleriyle büyüyen ve gelişen, Urla Bademler ve İğdeli kooperatifleri ile İzmir Arı ve Küçükbaş Hayvan Yetiştiricileri birlikleri de fuarın en ilgi çeken standlarını oluşturdu.
Fuar alanında 2 bin metrekarelik bir etkinlik alanı oluşturan Orion Fuarcılık, 4 gün boyunca görsel şovlar, eğitici sunumlar, eğlenceli yarışmalar ve yenilikçi makine gösterimlerini ziyaretçilerinin beğenisine sunacak. Genç Çiftçiler Bilgi Yarışması, Süt ve Et Forumu, 2018 model traktörler, boğa yarışması, koyun ve keçi güzellik yarışması, boğa ırk tanıtımları, fuarın etkinlikleri arasında yer alıyor.