Aftlar (aftöz ülserler) ağzınızın içinde veya diş etlerinizde meydana gelebiliyor. Ağrılı olmalarına, konuşmayı veya yemek yemeyi zorlaştırmalarına rağmen, genellikle kalıcı hasara neden olmuyorlar. Çoğu ağız yarası birkaç hafta içinde kendi kendine iyileşiyor.
Ancak bu yaraların neden olduğu ağrıları hafifleten bir dizi doğal yol mevcut. Aynı zamanda iyileşme süresini de bu doğal yollarla kısaltmak mümkün.
Ağzınızı tuzlu suyla çalkalamak, her türlü ağız yarası için acı verici olsa da evde yapabileceğiniz bir çözüm. Aftların kurumasına yardımcı olabiliyor.
1 yemek kaşığı tuzu yardım bardak içme suyunda karıştırabilirsiniz. 30-60 saniye tuzlu su ile gargara yapmak faydalı olabiliyor.
Kabartma tozunun pH dengesini geri kazandırdığı ve aftları iyileştirebilecek iltihabı azalttığı biliniyor.
Aftların kesin nedeni bilinmemekte. Ancak bazılarına Helicobacter pylori (H. pylori) bakterileri veya inflamatuar bağırsak hastalığı neden olabiliyor.
Yapılan araştırmalar lactobacillus gibi canlı probiyotik kültürlerin H. pylori'yi yok etmeye ve bazı inflamatuar bağırsak hastalığı türlerini tedavi etmeye yardımcı olabileceğini ortaya koyuyor.
Aftın önlenmesine veya tedavisine yardımcı olmak için her gün en az 1 kase yoğurt yiyin.
Balın antibakteriyel ve antienflamatuar özellikleri biliniyor. Bal, aft ağrısını, boyutunu ve kızarıklığını azaltmada oldukça etkili Ayrıca ikincil bir enfeksiyonun önlenmesine yardımcı olabiliyor.
Papatya yaraları iyileştirmek ve ağrıyı hafifletmek için doğal bir çare olarak kullanılıyor. Ayrıca antienflamatuar ve antiseptik özelliklere sahip iki bileşik içeriyor: azulen ve levomenol.
Adaçayı çayı geleneksel olarak ağız iltihabını tedavi etmek için kullanılmış.
Aynı zamanda birçok ağız problemi için genel bir ağız gargarası olarak tercih ediliyor.
Bu bitki antibakteriyel, antiinflamatuar, antiseptik ve büzücü özelliklere sahip. Ayrıca ağrıyı hafifletmeye yardımcı olabiliyor.
Gıda Hattından güncel e-bülten almak için adresinizi girip kayıt olabilirsiniz.