AB’nin 12 ülke ile STA girişimlerinin değerlendirildiği rapora göre, 2030 yılında AB tarımsal gıda ihracatının yüzde 13’ü, ithalatının ise yüzde 34’ü söz konusu ülkelerle gerçekleştirilecek. STA’lar sayesinde aynı ülkelere AB’nin ihracatı yüzde 25 artarak 6 milyar avroya çıkacak.
AB Komisyonu, AB ile 12 ticaret ortağı arasındaki serbest ticaret anlaşması girişimlerinin tarım sektörüne etkilerini değerlendiren bir rapor yayımladı.
AB’nin STA girişimlerinin tarım sektörüne etkileri araştırıldı
Avustralya, Kanada, Şili, Endonezya, Japonya, Malezya, Mercosur (Arjantin, Brezilya, Paraguay ve Uruguay), Meksika, Malezya, Yeni Zelanda, Filipinler, Tayland ve Vietnam ile ticaretin AB’nin ticaret gündeminin önemli bir bölümünü oluşturduğu belirtilen rapora göre, 2030 yılına ulaşıldığında AB tarımsal gıda ihracatının %13’ünün bu 12 ülkeye yapılır hale geleceği ve ayrıca AB’nin tarımsal gıda ithalatının %34’ünün bu ülkelerden sağlanacağı tahmin ediliyor.
Raporda yer alan bazı tespitler şöyle:
- AB’nin 12 ticaret ortağına yönelik ihracatını güçlü bir şekilde artırma kapasitesi sayesinde ticaret anlaşmalarının genel AB tarım-gıda ticareti dengesi üzerinde olumlu bir kümülatif etkiye yol açma kapasitesi bulunmaktadır.
- Araştırma sonuçları en hassas ürünler için tarife oranı kotaları metodu ile pazar erişimi sağlanması yoluyla AB’nin ilgili sektörlerinin daha iyi korunabildiğini doğrulamaktadır.
- Ticaret anlaşmalarının AB’nin ticaret ortakları üzerinde de olumlu etkisi bulunmakta ve bu ülkeler AB pazarından aldıkları pay bağlamında AB’nin diğer ticaret ortaklarının önüne geçebilmektedir.
AB’nin 12 ticaret ortağına tarımsal gıda ihracatı 6 milyar avroya ulaşacak
- AB’nin 12 serbest ticaret ortağına olan tarımsal gıda ihracatının 2030 yılına ulaşıldığında %25 artışla 5,2 milyar € (en düşük beklenti) ile %29 artışla 6 milyar € (yüksek beklenti) olacağı tahmin edilmektedir. Artış öngörüsünde dikkate alınan ek ihracatın ağırlıklı olarak Japonya, Mercosur, Tayland ve Vietnam’a yönelmesi beklenmektedir.
- Araştırma sonuçları süt ürünleri, domuz eti ve ürünleri, buğday, şarap ve içecekler gibi belirli tarım sektörlerinde AB açısından önemli ticaret fırsatları olduğunu göstermektedir.
- Araştırma sonuçları ayrıca, 2016 yılında yapılan bir önceki çalışmada özellikle sığır eti, koyun eti, kümes hayvanları, şeker ve pirinç için vurgulanan hassasiyetlerin doğruluğunu teyit etmektedir. Bununla birlikte, 2016 çalışmasına göre sığır eti, koyun eti, kümes hayvanları ve şeker ticareti ile ilgili çok daha küçük çapta olumsuz etkiler olabileceği görülmektedir.
- Araştırmada temel alınan beklenti seviyelerinin tümüne göre 2030 yılına kadar AB’nin tüm tarımsal gıda ürünlerinde 12 ticaret ortağından ithalatında bir artış ve çoğu durumda da diğer bölgelerden ithalatta düşüş meydana geleceği görülmektedir. AB’nin 12 serbest ticaret ortağının AB’deki pazar payı özellikle sığır eti ve kümes hayvanları sektörlerinde önemli ölçüde artmaktadır.