AB denetçileri tarafından organik gıda kontrol sistemleri sıkı şekilde denetlenecek. Böylece tüketicilerin kafalarındaki “gerçekten organik mi?” sorusuna yanıt bulunması ve organik gıdalar konusunda güvenin arttırılması hedefleniyor.
AB Denetçileri, İç Pazar’da dolaşımda olan organik gıdaların kontrol sistemini denetleyecek. Grganik ürünlerin üretimi, işlenmesi, dağıtımı ve ithalatını düzenleyen sistemlerin kontrolünün yapılması sayesinde, tüketicilerin satın aldıkları ürünlerin gerçekte organik olup olmadığına dair güvenlerinin, son olarak 2012 yılında yapılmış olan denetim sonuçlarına göre yükseltilmesi hedefleniyor.
Organik üretim nedir?
Organik üretim, gıda ve diğer ürünlerin, doğal yaşam döngüsüne zarar vermeden üretilmesi yöntemi olarak tanımlanıyor. Organik gıdalar başta olmak üzere ürünlerin organik olup olmadığı, AB yasaları çerçevesince belirlenmiş olan ve AB Komisyonu tarafından denetlenen sertifikasyon sistemi esaslarına göre belirleniyor. AB üyesi ülkeler tarafından uygulanmakta olan bu sistemin denetimi ise kamu ve özel kuruluşlar tarafından gerçekleştiriliyor.
Organik ürün satışları yüzde 54 arttı
Yapılan araştırmalarda, 2010 ve 2015 yılları arasında AB organik ürünler pazarındaki perakende satışlarda yüzde 54 artış tespit edildi. Söz konusu dönemde AB’de organik tarım yapılan alanlarda yüzde 21 genişleme kaydedilirken, 2012-2015 yılları arasında organik ürün ithalatında da yüzde 32 artış meydana geldi.
Organik ürünler fiyat açısından diğer ürünlere oranla daha pahalı olmasına rağmen, giderek yükselen sağlıklı yaşama trendi nedeniyle, organik ürün arzı mevcut talebi karşılamakta yetersiz kalıyor. Tüketicilerin organik ürünlere yönelik talebindeki artış, özellikle organik gıda dolandırıcılığı riskini de beraberinde getiriyor.
Organik tarım yapan çiftçiye “Yeşil ödenek”
AB Ortak Tarım Politikası kapsamında, organik tarım yapan sertifikalı çiftçiler, “yeşil ödenek” alıyor. Aynı zamanda bu çiftçiler organik tarıma geçiş ve organik tarımı sürdürmek için Avrupa Kırsal Kalkınma için Tarım Fonu’ndan da yararlanabiliyor. Söz konusu fonun 2014-2020 yılları arasında organik tarım ödemelerine katkısı 6,5 milyar avro olarak öngörüldü.
AB denetçilerinin, organik gıda kontrol sistemlerine ilişkin denetim raporunu 2019’un ilk aylarında yayınlamaları bekleniyor.