İklimsel ve çevresel zorlukları fırsatlara dönüştürerek AB ekonomisini sürdürülebilir duruma getirecek bir yol haritası olan Avrupa Yeşil Anlaşması, AB Komisyonu tarafından açıklandı. Anlaşma, Avrupa’yı 2050 yılına kadar “Sıfır Karbon Salınımlı Kıta” yapacak yol haritası niteliğini taşıyor.
Ursula von der Leyen Başkanlığı’nda göreve başlayan 2019 – 2024 dönemi AB Komisyonu’nun önceliği olan “Avrupa Yeşil Anlaşması (European Green Deal)”, 11 Aralık’ta kamuoyuna açıklandı.
Avrupa Yeşil Anlaşması
Yeni atık ve geri dönüşüm yasaları da dahil olmak üzere döngü ekonomisi, AB’nin 2050’de karbon emisyonunu sıfıra indirme çabalarının “yarısını” oluşturarak, Avrupa Yeşil Anlaşması’nın “bir numaralı önceliği” olarak kurgulandı.
Ulaştırma, enerji, kirlilik, tarım, döngü ekonomisi ve biyolojik çeşitlilik, Anlaşmanın içeriğindeki konu başlıkları olarak sıralandı.
Avrupa’yı 2050’ye kadar “Sıfır Karbon Salınımlı Kıta” yapma hedefi!
AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, anlaşmaya ilişkin olarak şu açıklamayı yaptı:
“Avrupa Yeşil Anlaşması, aldığından daha fazlasını veren bir büyümeyi sağlamak amaçlı yeni büyüme stratejimizdir. Daha sağlıklı yaşamamız, işlerimizi yenilikçi yapmamız için yaşam ve çalışma biçimimizi, üretim ve tüketim biçimimizi nasıl değiştirmemiz gerektiğini göstermektedir. Hepimiz geçişe dâhil olabiliriz ve hepimiz fırsatlardan yararlanabiliriz. İlk önce davranarak ve hızlı hareket ederek ekonomimizin küresel bir lider olmasına yardımcı olacağız.
Avrupa’nın doğal mirası, biyolojik çeşitliliği, ormanlarımız ve denizlerimiz için bu gezegenin ve onun üzerindeki yaşamın hatırına başarılı olmakta kararlıyız. Dünyanın geri kalanına nasıl sürdürülebilir ve rekabetçi olunacağını göstererek diğer ülkeleri de bizimle birlikte hareket etmeye ikna edebiliriz.”
Anlaşma neler içeriyor?
Avrupa Yeşil Anlaşması, temiz, dönüşümlü bir ekonomiye geçerek, iklim değişikliğini durdurarak, biyolojik çeşitlilik kaybını geriye çevirerek ve kirliliği azaltarak kaynakların verimli kullanımını artırmak için eylemler içeren bir yol haritası sunuyor. Bu konuda gereksinim duyulan yatırımlar ve finansman araçlarının ana hatlarıyla belirtildiği anlaşma, ayrıca adil ve kapsayıcı bir geçişin nasıl sağlanacağına da açıklık getiriyor.
Ekonominin tüm sektörlerini, özellikle taşımacılık, enerji, tarım, altyapı ile birlikte çelik, çimento, bilgi ve iletişim teknolojileri, tekstil ve kimya gibi sanayi sektörlerini kapsayan anlaşma bağlamında, Sürdürülebilir Avrupa Yatırım Planı devreye sokulacak.
10 yılda 1 trilyon avroluk yatırım desteği
Bu amaçla Avrupa Yatırım Bankası aracılığıyla, önümüzdeki on yılda bir trilyon avroluk yatırım desteği verilecek.
AB Komisyonu, önümüzdeki Mart ayında, yol haritasından geri dönüş olmamasını sağlamak üzere ilk Avrupa İklim Yasasını teklif edecek. Yasa ile; yatırımcılar, yenilikçiler ve girişimcilerin uzun vadeli yatırımlarını planlamaları için net kurallar ortaya konulacak.
Üretim, tüketim yaşama ve çalışma biçimlerindeki değişimden en çok etkilenecek olanları korumak adına Adil Geçiş Fonu kurulması öngörülüyor. Avrupa Yatırım Bankası ve özel kaynakların desteğiyle, önümüzdeki yedi yılda 100 milyar avroluk bir fonun harekete geçirilmesi hedefleniyor.