İzmir’deki Gülen Hareketi davasının tutuklu sanığı Pastör Andrew Craig Brunson’un tahliye talebinin bir kez daha reddedilmesinin ardından ABD’li senatörlerden karşı hareket geldi. Altı senatör, uluslararası finans kuruluşları IBRD ile EBRD’nin Türkiye kredilerine sınırlama getirilmesi yönünde bir teklif verdi.
ABD Senatosu’nda, Türkiye’nin uluslararası kuruluşlardan borç almasını engellemek amacıyla bir teklif gündeme geldi.
Türkiye’ye kredi sınırlaması istendi
Cumhuriyetçi ve Demokrat Partili altı senatör, “Türk hükümeti ABD vatandaşlarının haksız yere tutuklamaya son verene dek” Türkiye’nin uluslararası mali kuruluşlardan borç almasını kısıtlayan bir yasa teklifi sundu. Teklifte, Dünya Bankası’na bağlı olan Uluslararası İmar ve Kalkınma Bankası (IBRD) ile Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’nın (EBRD Türkiye kredilerine sınırlama getirilmesi isteniyor.
Senato Dışilişkiler Komitesi’nin konuya ilişkin açıklamasına göre, “Türkiye Uluslararası Mali Kurumlar Yasası” adı verilen teklifte, Dünya Bankası ve Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’nın ABD’li başkanlarına, insani amaçlar dışında Türkiye’ye gelecekte verilecek kredilere karşı çıkması direktifi veriliyor.
Metinde, “Türkiye, çifte vatandaşlar da dahil ABD vatandaşlarını ve Türkiye’deki ABD misyonlarında çalışan yerel personeli keyfi bir şekilde tutuklamaya veya hareket özgürlüklerini ihlal etmeye son verene dek” borç kısıtlamalarının sürmesi gerektiği kaydediliyor.

ABD’li rahibin tahliye talebinin reddedilmesinin ardından geldi
ABD Senatosu’ndaki teklif, İzmir’deki Gülen hareketi davasının tutuklu sanığı Protestan cemaatine ait Diriliş Kilisesi’nin ABD’li Pastörü Andrew Craig Brunson’ın, tahliye talebinin mahkeme tarafından bir kez daha reddedilerek, tutukluluk halinin devamına karar verilmesinden sonra verildi.
Ekim 2016’da eşiyle birlikte ifadeye çağrılan ve ifade için gittiklerinde gözaltına alınan Pastör Brunson, Gülen hareketine üye olduğu şüphesiyle tutuklanırken, eşi Norine Brunson 13 gün sonra serbest bırakılmıştı.
Bruson’un tutuklanmasından yaklaşık 1,5 yıl sonra hazırlanan ve Mart 2018’de İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen iddianamede, Pastör Brunson, Fethullah Gülen Cemaati hem de PKK adına suç işlemekle suçlandı. Brunson için “örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlediği” gerekçesiyle 15 yıla kadar, “devletin gizli kalması gereken bilgileri siyasal veya askeri casusluk amacıyla temin etmek” suçlamasından 20 yıla kadar hapis cezası istendi.
Trump’ın twitter mesajı
ABD Başkanı Donald Trump da, mahkemeden Pastör Andrew Craig Brunson’ın tutukluluğuna devam kararı çıkmasına tepkisini, twitter hesabından yaptığı paylaşımla göstermişti.
Trump, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı etiketlediği mesajında, “Türkiye’nin cezaevindeki saygın Pastör Andrew Brunsonoson’ı tahliye etmemesi tam bir rezalet. Çok uzun zamandır rehin tutuluyor. @RT_Erdogan bu mükemmel Hristiyan eş & babanın serbest kalması için bir şey yapmalı. Yanlış bir şey yapmadı ve ailesinin ona ihtiyacı var!” ifadelerini kullandı.