AB Ticaret Politikası Konferansı ile AB’nin izlediği ticaret politikası masaya yatırılırken, AB, yerli sanayini korumak için harekete geçiyor. Yeni tasarı ile ticarette korunma önlemleri serbest ticaret anlaşmalarına dahil edilerek, belirli bir sanayiye zarar verme riski taşıyan bir ürünün ithalatındaki artışın önüne geçilecek ve yerli sanayi korunacak.
AB Komisyonu’nun organize ettiği Ticaret Politikası Konferansı, 27 Kasım’da Brüksel’de yapıldı.
“ABD’nin DTÖ içinde kalması sağlanmalı”
Küresel ticarette korumacı yaklaşımların ve kurallar temelli çok taraflı ticaret önündeki diğer güçlüklerin ele alındığı konferansta, Avrupa Birliği’nin izlediği ticaret politikası değerlendirildi ve yakın gelecek için öneriler paylaşıldı.
Konferansın açılışına katılan ticaretten sorumlu AB Komiseri Cecilia Malmström, Dünya Ticaret Örgütü’nde (DTÖ) reform gündemi, AB – ABD ticaret ilişkileri ve sadece gümrük tarifeleri ele alınarak müzakere edilmesi olasılığı bulunan ticaret anlaşması ve AB’nin diğer ülkelerle ticaret ilişkileri hakkında bilgi verdi ve katılımcıların sorularını yanıtladı. Malmström, konuşmasında, şu noktaların altını çizdi:
“ABD’nin DTÖ bünyesinde kalmasını sağlamamız gerekmekte; bu nedenle DTÖ reform sürecinin başlaması önemli.
TTIP için ABD’nin yaklaşımı bekleniyor
ABD ile AB arasında yeni bir ticaret anlaşması müzakerelerine başlanıp başlanmayacağına karar vermek amacıyla yürütülmesi gereken ilk çalışmalar arasında yer alan “anlaşmanın kapsamının belirlenmesi” aşamasına henüz gelinmedi.
ABD Ticaret Temsilcisi ilk aşama olarak ABD Kongresi’nden yetki almak amacıyla bildirimde bulundu. AB Komisyonu öncelikle Kongre’nin vereceği yetkinin kapsamına bakarak, AB ülkelerinden müzakerelere başlamak üzere yetkilendirme isteyecek.
TTIP müzakereleri için AB ülkelerinin AB Komisyonu’na vermiş olduğu yetkinin kapsamı farklı olduğu için yeni bir yetkilendirme süreci tamamlanması gerekli.
“Çin, DTÖ yükümlülüklerini yerine getirmiyor”
Tüm dünyada ikili ya da bölgesel ticaret anlaşmalarının sayısında meydana gelen artış, DTÖ’nün bütün bu anlaşmaların işleyişini takip edebilmesini olanaksız hale getirecek hale geldi. Çok taraflı uluslararası ticaret sisteminin güçlendirilmesine ihtiyaç bulunmakta. DTÖ elektronik ticaret alanında da çağın gerekliliklerini karşılamalıdır.
Çin ekonomisi çok hızlı büyüdü ve Çin pek çok açıdan DTÖ üyeliğinden azami faydalandı ama yine bu üyelikten kaynaklanan sorumluluklarını yerine getirmemekte. Siber hırsızlık, damping, özellikle ihaleler ve yatırımlar söz konusu olduğunda yabancı şirketlere yönelik opak uygulamalar gibi olumsuzluklar sürüyor.
Çin ile AB arasındaki yatırım anlaşması müzakerelerinde istenen ilerleme kaydedilemiyor.
Çin’in yatırım hedefleri de çok cüretkar; yatırım yaptıkları ülkelerde stratejik sektörler ve kamu ortaklığı bulunan işletmeleri hedefliyor.
Çin’in Kuşak ve Yol Projesi iyi bir girişim olmakla birlikte kamu alımları, işgücünün hakları, çevrenin korunması ve insan hakları gibi alanlarda evrensel kurallar ve AB standartlarına uygun yaklaşımların da benimsenmesi gerekmektedir.
Pek çok ülke doğrudan yabancı yatırımcıların yatırım taleplerini önceden incelemeye tabi tutuyor ve yasama süreci devam etmekte olan AB’nin (COM(2017)487/947204) sayılı taslak yönetmeliğine benzeyen yasaları bulunuyor.”
Brexit sonrası AB ticaret politikasında değişiklik olmayacak
Ticaretten sorumlu AB Komiseri Cecilia Malmström, Birleşik Krallık’ın AB’den ayrılması sonrasında AB dış ticaretinin yönünde bir değişiklik olup olmayacağına ilişkin bir soruyu yanıtlarken, açık dış ticaret politikalarını özümsemiş bir ülke olan Birleşik Krallık’ın AB’den ayrılmasının üzüntü verici olduğunu söyledi. AB ticaret politikasında değişiklik olmasını beklemediğini bildiren Malmström, halihazırda birçok ülke ile sürmekte olan serbest ticaret anlaşması müzakerelerine önümüzdeki dönemde de devam edilerek, sonuçlandırılacağını ifade etti.
AB’den yerli sanayini korumak için önemli adım!
Bu arada AB Dönem Başkanlığı, ticarette korunma önlemlerinin serbest ticaret anlaşmalarına dahil edilmesini sürekli hale getirmek için oluşturulan yasa tasarısı üzerinde Avrupa Parlamentosu ve AB ülkeleri arasında koşullu uzlaşı sağladı. Uzlaşı metni onaylanmak üzere AB Daimi Temsilcileri tarafından ele alınacak.
Ticaret anlaşmalarına dahil edilecek olan “karşılıklı korunma önlemleri” gümrük imtiyazlarının süreli çekilmesine olanak vererek, belirli bir yerli sanayiye zarar veren veya zarar verme riski taşıyan herhangi bir ürünün ithalatının iç pazarda artışını önleyerek yerli sanayiyi korumayı hedefleyecek.
AB üçüncü ülkelerle yaptığı ticaret anlaşmaları, çoğunlukla tercihli uygulamalar ve gümrük imtiyazlarının süreli çekilmesi için korunma maddeleri ve diğer mekanizmaları içeriyor. Bugüne kadar karşılıklı korunma mekanizmaları her ticaret anlaşmasıyla müşterek farklı mekanizmalar şeklinde sunuldu. Söz konusu yeni tasarı, AB-Japonya, AB-Singapur ve AB-Vietnam serbest ticaret anlaşmalarını kapsayacak.