Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde yaz saati uygulamasına son verilmesi için hazırlanan bir karar tasarısı, Avrupa Parlamentosu’nda (AP) kabul edildi.
Strazburg’da toplanan AP Genel Kurulunda, AB genelinde her yıl Mart ve Ekim aylarının son hafta sonu uygulamaya konulan yaz saatinin incelenmesi konulu rapor ve karar tasarısı ele alındı.
Yaz saati uygulamasından vazgeçilmesine yeşil ışık!
Parlamentodan 384 kabul, 153 ret ve 12 çekimser oyla geçen karara göre, AB ülkelerinde yaz saati uygulamasının etraflıca incelenmesi ve gerekli görülmesi durumunda uygulamadan vazgeçilmesi için yeşil ışık yakıldı.
Saatlerin yılda iki kez geri veya ileri alınmasının insan vücudu ve alışkanlıkları üzerinde olumsuz etki yaptığının bilimsel verilere yansıdığı vurgulanan raporda, 2001’den bu yana tüm AB üyesi ülkelerde geçerli olan ortak uygulamanın gözden geçirilmesi kararlaştırıldı.
Genel Kurulun kabul ettiği karar, AB Komisyonu tarafından değerlendirilecek. AB Liderler Zirvesi’nde kararın onaylanması halinde, üye ülkelerin parlamentolarından geçecek bir düzenlemeyle yaz saati uygulamasına AB genelinde son verilebilecek.
Finlandiya ilk adımı atmıştı
AB genelinde yaz saati uygulamasına son verilmesi için toplanan binlerce imza üzerine harekete geçen Finlandiya yetkilileri, AB nezdinde lobi çalışması başlatmıştı.
AP’nin kararının ardından uygulamanın fayda ve zararları gözden geçirilerek, konu karara bağlanacak.
Türkiye’deki uygulama
Türkiye’de ise Bakanlar Kurulu tarafından 7 Eylül 2016’da alınan kararda, 27 Mart 2016 tarihinde saat 03.00’te saatlerin bir saat ileri alınmasıyla başlatılan yaz saati uygulamasının her yıl ve yıl boyu sürdürüleceği belirtilmiş, ancak Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, bu kararın yürütmesini durdurmuştu. Kararda, Bakanlar Kurulu’nun uygulamanın sürekli hale getirmesinin yetki aşımı olduğu kaydedilmişti.
Yargının kararına rağmen geri adım atmayan hükümet, bu kez 28 Ekim 2017 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan “Gün ışığından daha fazla yararlanmak amacıyla yaz saati uygulanması hakkında karar” uyarınca, bütün yurtta saatlerin bir saat ileri alınmasıyla başlatılan uygulamanın devam ettirilmesini sağladı.
Karar, özellikle kış günlerinde sabah hava aydınlanmadan okullarına gitmek, akşam da hava karardıktan sonra okuldan evlerine dönmek zorunda kalan öğrenciler nedeniyle tepki çekmişti.