AB Konseyi, AB ile vergi yönetişimi konusunda işbirliği yapmayan AB dışı yargı bölgelerine ilişkin güncel listeyi kabul etti. Türkiye’nin, AB ülkeleriyle vergi alanında bilgi değişimine 30 Haziran 2021’den itibaren başlayacağını, 31 Mayıs’a kadar taahhüt etmesi gerekiyor.
AB Konseyi, AB ile vergi yönetişimi konusunda yapıcı bir diyaloğa girmemiş ya da iyi vergi yönetişimi kıstaslarına uyum için reform taahhütlerini yerine getirmekte başarısız olan AB dışı yargı bölgelerine ilişkin güncel listeyi kabul etti.
Türkiye, reform taahhüdünde bulunan ülkeler arasında
Şubat 2021 güncellemesi ile birlikte AB ile işbirliği yapmayan yargı bölgeleri listesinde, “Amerikan Samoası, Anguilla, Dominika Milletler Topluluğu, Fiji, Guam, Palau, Panama, Samoa, Seyşeller, Trinidad ve Tobago, ABD Virgin Adaları ve Vanuatu” olmak üzere 12 bölge bulunuyor.
Reform taahhüdünde bulunan 9 vergi bölgesi arasında Türkiye ile birlikte Avustralya, Barbados, Botsvana, Eswatini, Jamaika, Ürdün, Maldivler ve Tayland yer alıyor.
Vergi alanında AB ile işbirliği yapmayan ülkeler listesinde bulunan Barbados, güncellenen listeden çıkarılırken, Dominika Milletler Topluluğu listeye dahil edildi.
Türkiye’nin vergi alanında bilgi değişimini taahhüt etmesi gerekiyor
AB Konseyi karar belgesine göre, Türkiye’nin tüm AB ülkeleriyle vergi alanında bilgi değişimine 30 Haziran 2021’den itibaren başlayacağını, 31 Mayıs tarihine kadar taahhüt etmesi gerekiyor.
Konsey Kararında, Türkiye’nin 21 AB ülkesiyle bilgi değişimini işler hale getirdiği, ancak halihazırda herhangi bir AB ülkesiyle bilgi değişimi gerçekleşmediği; 2019 mali yılına ilişkin verilerin 1 Eylül 2021’den önce 27 AB ülkesine göndermesi gerektiği belirtiliyor.
2020 ve 2021mali yıllarına ilişkin bilgilerin de OECD otomatik bilgi değişimi takvimi uyarınca 30 Eylül 2021 ve 30 Eylül 2022 tarihlerine kadar gönderilmesi isteniyor.